1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. "Altın Koza"ya Elveda
Teyp Kasetlerine Rağbet Yok OLUYOR

'Teyp Kasetleri'ne Rağbet Yok OLUYOR

CD ve MP3 teknolojisinin yaygınlaşmasından sonra, 'teyp kasetleri'ne olan ilgi azaldı, kasetler artık rafları süslüyor.

A+A-

CD ve MP3 teknolojisinin yaygınlaşmasından sonra, "teyp kasetleri"ne olan ilgi azaldı, kasetler artık rafları süslüyor.

KHA'dan Bedir Altunok'un haberinde, Kars’ın Ortakapı Mahallesi Eski Sebze Hali mevkisinde 6 yıldır kaset satarak geçimini sağlayan Binnet Erkılıç (32), 15 yıldır esnaflıkla uğraştığını, kaset işine girdikten sonra da CD’lerin yaygınlaşmasıyla zor günler geçirdiğini söyledi.

Genellikle kırsal kesimlerin kaset tercih ettiğini fakat bunun da giderek azaldığını belirten Erkılıç, yaygınlaşan internet kullanımı, araçların flash bellek sistemine göre dizayn edilmesi gibi bir çok nedenden dolayı kasete olan ilginin tamamen azaldığından yakındı. Köylerde bazı ailelerin halen teyp bulundurduklarını ve kasetleri sadece yaşlı kesime satabildiklerini ifade eden Erkılıç, köyden kente göçün, genç nüfusun metropollere akın etmesinin de kaset kullanımını neredeyse sıfıra indirdiğini vurguladı.

Önceleri günde ortalama 10 kaset satarken şimdilerde bir haftada ancak 4-6 kaset satabildiğini kaydeden Erkılıç şöyle konuştu: “Kasetçilik işinde şuan bir gerileme var. Teknoloji gelişmiş ve halk kesimi de daha çok CD işine kayıyor. EArtık orijinal CD’de pek satılmıyor. Müzik işini de bilgisayar yada flash bellekler alıyor ya da başka yollarla karşılıyorlar. Eskiden günde 10-15 kaset satarken şimdi elde hiçbir şey yok ve hafta da 10-15 CD ancak satıyoruz. Firmalar da kaset üretmiyor artık. “Maliyeti fazla sürümü yok” diyorlar. Kaset satışları 5-8 TL arasında değişiyor. Bulunduğum yer köylü kesimi olduğundan kırsal kesim kaset tercih ediyor. Bizde CD olsun, kaset olsun orijinal bulunuyor. Kopya satmıyoruz ancak şu bir gerçek: CD daha fazla rağbet görüyor. Rağbet gören müzikler ise daha çok aşıkların, Kars ozanlarının söyledikleri parçalar oluyor. Bunlar daha çok tercih ediliyor. Sonra Kürtçe müziklerde rağbet görüyor. Bunun yanında sigara ve kontör de satarak ancak ekmek parasını kazanıyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.