1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Ziraat Odası Başkanı'ndan “Fındık İşçisi” Açıklaması
TEB ve Fortisin Birleşmesi TAMAM

TEB ve Fortis'in Birleşmesi TAMAM

TEB ve Fortis'in birleşmesinin ardından doğan yeni TEB'in hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısı düzenlendi.

A+A-

BNP Paribas Türkiye Başkanı Jean-Paul Sabet, Türkiye'nin, BNP Paribas'nın 5. önemli pazarı olacağını kaydetti

TEB ve Fortis'in birleşmesinin ardından doğan yeni TEB'in hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Sabet, halihazırda 84 ülkede faaliyetlerini sürdüren BNP Paribas'nın 2010 yılında konsolide net karda uluslararası bankalar arasında 5. sırada yer aldığını belirtti.

Dünyada bireysel bankacılık, kurumsal ve yatırım bankacılığı ile yatırım çözümleri alanlarında yoğunlaştıklarını ve bu üç alanda dengeli bir dağılıma sahip olduklarını söyleyen Sabet, Türkiye'de de bu çerçevede faaliyetlerini yürüteceklerini kaydetti.

Türkiye'nin büyük nüfusu, eğitimli insan kaynakları ve bankacılık sektöründeki potansiyeli ile kendileri için önemli bir pazar olduğunun altını çizen Sabet, coğrafi olarak da bir geçiş noktası olan Türkiye'den bir merkez olarak yararlanmak istediklerini ifade etti. Sabet, ''Türkiye; Fransa, İtalya, Belçika ve Lüksemburg'un ardından BNP Paribas'nın 5. önemli pazarı olacak'' diyerek, yeni TEB'in birleşme sonucu önemli büyüklüğe ulaştığını ve BNP Paribas'nın deneyimlerinden faydalanarak önümüzdeki dönemde çeşitlendirilmiş ürünler sunacağını söyledi.

''BİRLEŞMENİN ARDINDAN YILLIK 200 MİLYON LİRA TASARRUF''

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Sabet, birleşme sırasında özsermaye artışı gerçekleştirmediklerini, sadece hisse değişimi yaşandığını ve sonuçta yüzde 50-50 şeklinde bir ortaklığın oluştuğunu belirterek, ''Birleşmenin toplam maliyeti 2013 sonuna kadar 300 milyon lira olacak. 2013'te birleşmeden elde edilen tasarruf, 200 milyon liraya ulaşacak. Sonrasında da yıllık 200 milyon lira tasarruf edilecek'' diye konuştu.

Sabet, TEB ve Fortis'i birleştirmeye karar verdiklerinde, aynı zamanda küresel bir banka kurmayı amaçladıklarını belirterek, yarı yarıya olan ortaklıktaki paylarını artırmayı düşünüp düşünmedikleri konusunda, ''Çolakoğlu Grubu ile ortaklıkta dengeyi bulmak bir yılımızı aldı. Sonuçta güzel bir dengeye ulaştık. Bu dengeden herkes gayet memnun. Türkiye, Batı Avrupa'nın geçirdiği aynı bankacılık evriminden geçmedi. Bu nedenle Türkiye'de gerçek ortaklarımız olması güzel. Bu denge değişmeyecek'' diye konuştu. Sabet, TEB'in Türk yönetici kadrosuyla çalıştığını ve bankanın ismini değiştirmeyi planlamadıklarını söyledi.

Üst yönetimin birleşme öncesi TEB ve Fortis çalışanlarından oluştuğunu ve dışarıdan gelen kimse olmadığını kaydeden Sabet, şu an için öyle bir planları da olmadığını belirtti.

''ÜÇ YILDA 650 ŞUBE''

TEB Genel Müdürü Varol Civil de Türkiye'nin 2011-2013 döneminde yıllık reel yüzde 4-5 GSYH büyümesi yaşayacağı öngörüsünde bulunarak, aynı dönemde bankacılık sektöründe de büyüme potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

Halihazırda 604 şubeye sahip olduklarını ve önümüzdeki 3 yıl içinde bu rakamı 650'ye çıkarmak istediklerini belirten Civil, şube satışı düşünmediklerini, önümüzdeki dönemde potansiyeli değerlendirerek çok yakın şubelerin yerlerinin değiştirilmesi ya da verimsiz olanların kapatılmasının düşünülebileceğini söyledi.

Civil bir soru üzerine, şu ana kadar birleşmeden dolayı kendilerinin hiçbir çalışanlarıyla yollarını ayırmak istemediklerini ancak uzun birleşme sürecindeki belirsizlik gibi nedenlerle çalışan sayılarının 600 kişi kadar azaldığını aktardı.

Birleşmenin yaratacağı sinerji konusunda, iki bankanın farklı alanlarda uzmanlıkları bulunduğunu, Fortis'in bireysel bankacılık, mortgage kredileri; TEB'in KOBİ bankacılığı gibi alanlardaki uzmanlıklarının öne çıkacağını anlatan Civil, yeni TEB'in önümüzdeki dönemde yeni proje ve yatırım finansmanı alanlarında daha çok görüleceğini belirtti.

''PEKMEZ VE TAHİN BİRLEŞEREK DAHA TATLI BİRŞEY OLDU''

Civil, birleşmenin yeni bir kültür de yarattığına işaret ederek, TEB'in biraz daha konservatif yaklaşımlarına karşılık Fortis'in daha bireysel alana ve kitlelere yönelik kültürünün alındığını kaydetti. Civil, birleşmeyi tahin-pekmeze benzeterek, ''Pekmez ve tahin birleşerek daha tatlı birşey oldu'' dedi.

''Kuzey Afrika'da, son olaylardan sonra TEB markası ile devam etmeyi düşünüyor musunuz'' şeklindeki bir soruya Civil, ''Biz, BNP bankasının olduğu yerlerde Türk masası koyduk. O ülkelerde biliyorsunuz hem mevzuat karışık, hem dil de farklı. Bizim yatırımcılarımız, oraya gittiğinde, bankada kendilerini bir Türk karşılıyor'' diye konuştu.

Bu sene için yeni istihdam yaratmak yerine mevcut insan kaynaklarından yararlanmayı planladıklarını söyleyen Civil, finansman yapılarını çeşitlendirmek istediklerini, fırsatlar ve fiyatlar uygun olursa bu yıl TL cinsinden tahvil çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Civil, ''Kredilerde pazar payımız yüzde 3,8, mevduatta ise yüzde 2,8. Önümüzdeki 2-3 yıllık dönemde bunu yüzde 5'e çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi.

''1 ARTI 1, 3 EDECEK''

TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi de birleşmenin 14 Şubat'ta tamamlandığını anımsatarak, bugün itibariyle müşterilerinin karşısına yeni TEB olarak çıkacaklarını söyledi.

Birleşmeden ''1 artı 1'in 3 etmesi''ni beklediklerini kaydeden Canevi, bu beklentinin, şube sayısının ikiye katlanmasıyla birlikte fiziki penetrasyon kabiliyetinin artması, iki bankanın ürünlerinin tek çatıda toplanmasıyla ürün gamının büyümesi ve uluslararası ağın önemli bir parçası haline gelinmesinden kaynaklandığını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.