TBMMde Uludere Komisyonu KURULDU

TBMM'de Uludere Komisyonu KURULDU

35 kişinin hayatını kaybettiği Uludere katliamını incelemek üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde alt komisyon kuruldu.

A+A-

35 kişinin hayatını kaybettiği Uludere katliamını incelemek üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde alt komisyon kuruldu.

AA'nın haberine göre AKP'li Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığında toplanan BMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AKP, CHP ve BDP gruplarının, Uludere'de meydana gelen ve 35 vatandaşın hayatını kaybettiği olay ile ilgili alt komisyon kurulmasına ilişkin önergelerini görüştü. Komisyon, müzakerelerin ardından, “Şırnak'ın Uludere İlçesinde, Irak sınırında yapılan hava harekatı sonucunda meydana gelen olayı” incelemek üzere alt komisyon kurulmasına karar verdi.

Komisyona AKP'li başkan
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonun başkanlığına AKP'li İhsan Şener seçildi. Önerge sahibi AKP'li Şener, olayda ihmali olanlar varsa ortaya çıkartılması için alt komisyon kurulmasını istedi. Önerge sahibi CHP'li Malik Ecder Özdemir, siyasi parti gruplarının, alt komisyonda temsilleri oranında yer alması gerektiğini söyledi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, alt komisyonun hemen kurulmasını ve gelecek hafta bölgeye gidilmesini isterken, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, önerge vermediklerini ancak olayın incelenmesini istediklerini ifade etti.

Komisyonla birlikte tartışmalar da başladı
AKP'li Milletvekili Abdürrahim Akdağ, “Siz insanların hayatını yasal yoldan kazanmasını sağlayamıyorsanız o zaman yapılan işe kaçakçılık diyemezsiniz. Niye insanlara yasal yollardan yaşama imkanı sağlamıyoruz?” dedi. Olayda, devletin silahını taşıyan insanların çocuklarının öldüğünü ifade eden Akdağ, “Bu çelişkileri net olarak görmemiz lazım. Bu Güneydoğunun gerçeği, Kürt sorununun çok acı bir tarafı. Devletin bu işe sahip çıkması lazım” diye konuştu. AKP'li Amasya Milletvekili Naci Bostancı, burada yapılacak çalışmanın “çıplak gerçekliği” ortaya koyması gerektiğini ifade ederek, “Herkesi kucaklayacak bir rapor olması lazım” görüşünü dile getirdi.

BDP'li Kürkcü, Oya Eronat'ın partisine yönelik sözlerinden “illallah” dediğini ifade ederek, “Ama merak etmesin ben ondan daha dayanıklıyım” diye konuştu. Söz konusu köyün yüzde 90'ının BDP'ye oy verdiğini iddia eden Kürkcü, “Siz oranın sahibiymiş, grup başkanvekili misafirmiş gibi hikaye anlatmanız yanlış” dedi. Kürkcü, “Bez parçalarından” söz edildiğini ifade ederek, Kürtler için sarı-kırmızı-yeşilin kendilerini ifade eden bir anlamı olduğunu, başka bir anlamı bulunmadığını söyledi.

MHP'li Halaçoğlu, insanların “Türk” veya “Kürt” olarak ele alınmamasını isteyerek, “Kaçakçılık her yerde suçtur. Bunu mazur görmenin bir anlamı yok. Devlet neden o insanların kaçakçılık yapmalarının önüne geçmedi, bunları araştıralım” dedi.

Müzakerelerin ardından, “Şırnak'ın Uludere İlçesinde, Irak sınırında yapılan hava harekatı sonucunda meydana gelen olayı” incelemek üzere alt komisyon kurulmasına karar verdi.

Komisyonda, AKP'den 5, CHP'den 2, MHP ve BDP'den birer milletvekili yer aldı. Daha sonra yapılan alt komisyon toplantısında, başkanlığa AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener seçildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.