1. HABERLER

  2. Iğdır Emniyet Müdürü Görevine BAŞLADI
Tarihi Bina Sahiplerine PROJE ÇAĞRISI

Tarihi Bina Sahiplerine PROJE ÇAĞRISI

Kars'ta bulunan tarihi yapılarını restorasyon ettirmek isteyenler mülk sahipleri projelerle Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvuru yapabilecekler.

A+A-
Kars’ta bulunan tarihi yapılarını restorasyon ettirmek isteyenler mülk sahipleri projelerle Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvuru yapabilecekler.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, 5225 sayılı kültürel mirasın korunması konunu gereği Kars’ta tescilli binaların bazılarının restore edildiğini söyledi. Restore adı altında yapılan çalışmalarda şuana kadar, 64 restorasyon için ödenek başvurusu olduğunu da belirten Doğanay, bu ödenek başvurularının 2009–2010 yılı içerisinde 8 tanesinin kabul edildiğini ifade etti. Bu sene Kültür Bakanlığı tarafından, tescilli bina mülk sahiplerinin evini restore edeceklerini de vurgulayan Doğanay, Toplu Konut İdaresi tarafından restorasyon kredisi adı altında restorasyon parası verildiğini vurguladı.
Kars halkının bu konuyu çok fazla bildiğine inanmadığını da kaydeden Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Kars’ımız tescilli binaların ve tarihi binalarının çok olduğu kültür turizminin yaygın olduğu bir şehir. Tarihi bina sayısı fazla, bunların çoğunda da şahıs malı. Bu şahıs malları restore edecekleri binaları, önce kendileri restorasyon projelerini çizdirerek Bölge Koruma Kuruluna onaylattıktan sonra Toplu Konut İdaresi’nin tüzük gereği bütçesinin yüzde 10’unu restorasyona ayırmak zorundadır. Bu yüzde 10 restorasyon ödeneğini de Toplu Konut İdaresi yatırım yaptığı illere harcar. Kars’ta da Toplu Konut İdaresinin yatırımları mevcuttur ve doğal olarak da Toplu Konut İdaresi ilimizde yapmak zorundadır. Ev restorasyonunu ve tescilli binalarını restore ettirmek isteyenlerin çizdirecekleri projelerini Bölge Koruma Kuruluna onaylattıktan sonra 14 Nisan ve 9 Mayıs tarihleri arasında Toplu Konut İdaresine şahsen başvurmaları halinde 10 yıl geri ödenmek şartıyla 80 milyara kadar restorasyon yardımı yapılıyor. Bu restorasyon yardımını yüzde 4 faizle veriyor. Toplu Konut İdaresi her yılın ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanlığıyla bir araya gelerek yapacakları restorasyon yardım miktarını ayarlıyor.” dedi
2010 YILI BAŞVURULARI BİTTİ
2010 yılı başvurularının bittiği hatırlatan Doğanay, “2011 yılına bakmak gerekiyor. Valimiz Sayın Ahmet Kara bana hakikaten ciddi olan, restorasyon yapmak isteyen mülk sahiplerinin restorasyon projelerini yaptıktan sonra Toplu Konut İdaresine başvurarak kendisinden yardım istemeleri halinde yardımcı olacağını söyledi. Restorasyon yaptırmak isteyenler bizlere başvurarak yardım alsınlar. Restorasyon ödeneğinden bunlardan faydalanmak isteyenlere bizim müdürlüğümüzün kapısı açıktır. Her zaman gelebilirler, bizlerde danışmanlık yapmak zorundayız. Kendimizi o zorunluluk içerisinde hissediyoruz. Projeleri kabul edilen 8 evin ödenekleri çıktı. Önümüzdeki hafta içerisinde restorasyonlarına başlayacaklarını söyledi. Böylelikte tarihi binalarımıza gözümüz gibi bakacağız. Tarihini bilmeyen bir millet geleceğe ışık tutamaz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.