1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. HDP'li 12 Vekilden 9'u Tutuklandı
Taraftan AKPyi Kızdıracak MANŞET

Taraf'tan AKP'yi Kızdıracak MANŞET

Taraf gazetesi yorumla karışık bir manşetle okurların karşısına çıktı: 'Güneydoğu'dan AKP geri çekiliyor'

A+A-

Taraf gazetesi yorumla karışık bir manşetle okurların karşısına çıktı: "Güneydoğu'dan AKP geri çekiliyor"

AK Parti'nin Güneydoğu aday listeleri yankı buldu. 'Kürt kimliğini geri planda tutan' adaylarla 'yola devam' kararı alan parti yönetiminin politikası kamuoyunda tartışılıyor. Gazete, kendi yazarı Kurtuluş Tayiz'in iddialı yazısını manşetine taşıdı.

Tayiz gelinen noktayı "Önceki seçimde Güneydoğu'da BDP'yle yarışabilecek özellikte isimleri aday gösteren AKP, bu kez vites küçülttü. Ilımlı Kürt adaylara şans tanımayan Erdoğan, seçimde BDP'yle milliyetçi yarışa girmeyecek" sözleriyle özetliyor.

Ardından da BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın "AKP Güneydoğu'da bize teslim oldu" sözünü gündeme getiriyor.

KÜRT KİMLİĞİ GERİ PLANDA

AK Parti'nin bölgede Kürtçülük yarışından geri çekildiğini ileri süren Tayiz, bu kanıya bölgenin nabzını veren üç ildeki adayların profiline bakarak varıyor:

"Bir önceki seçimde BDP ile yarışabilecek, ılımlı Kürt kimliğiyle tanınmış adaylan öne çıkaran AKP, bu kez her üç şehirde de temayül yoklamalarında arka sıralarda kalan, yerel motifleri taşımayan, Kürt kimliğiyle de doğrudan ilişkili olmayan, 'dışarıdan' diye nitelendirilebilecek isimleri özellikle tercih etti."

Bölgede öne çıkan üç ildeki adayları masaya yatıran Tayiz, ilçelerin ve aşiret gerçeğinin görmezden gelindiğine dikkat çekiyor:

DİYARBAKIR

"Önce Diyarbakır'a bakalım. AKP burada tanınmış, güçlü sayılabilecek sadece iki aday gösterdi. Biri Tarım Bakanı Mehdi Eker. Diğeri ise Galip Ensarioğlu. Toplam 11 milletvekili olan Diyarbakır'da AKP'nin diğer dokuz adayı ise tanınmıyor. "Diyarbakır'ı istiyorum" diyen Başbakan'ın neden bu kadar 'zayıf bir liste oluşturduğu ise benim için merak konusu.

Diyarbakır'da Abdurahman Kurt, İhsan Arslan gibi gibi bilinen isimlere yol veren AKP, Haşim Haşimi ve Kutbettin Arzu gibi yine yerelde tabanı olan aday adaylarına da şans tanımadı.

AKP'nin "güçlü" diye açıkladığı Diyarbakır listesi, bu şehirdeki siyasi dengeleri çok iyi bilenlere göre BDP'yle yarışmaktan uzak durumda. İlçeleri unuttu, aşiretleri gözardı etti

VAN

AKP'nin Van adayları da tartışılıyor. AKP'nin bir önceki dönemden koruduğu tek isim Gülsen Orhan. İlde en çok sevilen isimlerden Orhan dördüncü sıraya itilmiş. BDP ise sadece Gülsen Orhan'ı rakip olarak görüyordu. İlk üç sıradaki isimler de sadece Van'ın bir bölgesinden. Van'ın bütün ilçeleri neredeyse unutulmuş. İlk üç sıradaki adaylardan biri eski cumhuriyet savcısı. Temayül yoklamalan, tabanın tercihi, aday belirlenmesine yansımamış.

BATMAN

Daha önce Batman'dan iki milletvekili çıkaran AKP'nin, bu aday tercihleriyle ancak bir aday çıkarabileceği konuşuluyor. AKP'nin Batman için birinci sırada gösterdiği aday, Bakan Mehmet Şimşek. İldnci sıradaki isim ise il örgütünden. Ancak Şimşek'in Gercüşlü olması dışında Batman'la herhangi bir ilişkisi ve bağı yok. CHP, Raman aşiretinden Faris Ozdemir'i aday göstererek, bir milletvekilini şimdiden garantilemiş durumda."

ÇÖZÜME KATKI YAPABİLİR

Yazar bu görüşlerini dile getirdikten sonra olaya bardağın dolu tarafından bakarak yazısının finalini ilginç bir tespitle noktalıyor:

"BDP'nin tabanını genişlettiği, güçlü çıktığı olası seçim sonuçlan ise Kürt sorunun demokratik çözümüne katkı yapabilir. Yeni Meclis'te yeni anayasanın uzlaşma içinde yapılmasını sağlar."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum