1. HABERLER

  2. Tarık Akan'ın En Sevdiği Film ADAK
Tam Gün Yasası KANUNLAŞTI

Tam Gün Yasası KANUNLAŞTI

Tam Gün Yasa Tasarısı olarak adlandırılan yasa TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

A+A-
Tam Gün Yasa Tasarısı olarak adlandırılan yasa TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Kamuoyunda ''Tam Gün Yasa Tasarısı'' olarak adlandırılan, Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Yasaya göre üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasını öngören kanuna göre, nöbet hizmetleri hariç, mesai saatleri dışında, gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık, öğretim üyesi ve öğretim görevlilerine yüzde 50'yi, kadrolu ve sözleşmeli sağlık personeline de yüzde 20'yi geçmeyecek şekilde ayrıca aylık ek ödeme yapılacak.
Yükseköğretim kurumlarının tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde, ihtiyaç duyulması halinde, ilgilinin isteği ve kurumlarının onamasıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık personeli, haftanın belirli gün veya saatlerinde veya belirli vakalar ve işler için görevlendirilebilecek.
Haberin devamı ↓reklam
Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, ''tıbbi kötü uygulama'' nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlarla, kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorunda olacak. Söz konusu sigorta priminin yarısı kendileri tarafından, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda ise kurum bütçelerinden ödenecek.
Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde, haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutan, ancak bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere) ücret ödenecek.
TABİPLER BİRLİĞİ EYLEMLER YAPMIŞTI
Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Emekçileri Sendikası ve Devrimci Sağlık-İş'in'in ortak kararıyla tam gün yasa tasarısına karşı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürüyüş yapmıştı.
Ayrıca yasaya karşı yapılan eylemler kapsamında doktorlar bir gün iş bırakmıştı.
Doktorlar, sabit döner sermaye ödemesinin, kesilecek emeklilik primi ve zorunlu mesleki sorumluluk sigortası nedeniyle toplam gelirde çok fazla bir artışa yol açmayacağı görüşündeydi.
Sağlık çalışanlarına göre emeklilik aylıkları ile ilgili iyileştirme de yalnızca Sağlık Bakanlığı’nda döner sermayesi bulunan kuruluşlarda çalışan hekim ve diş hekimlerini kapsıyor.
Buna göre emekli hekimler, tıp fakültesi çalışanları, belediye hekimleri ve diğer sağlık personeli iyileştirmede kapsam dışı bırakılıyor.
Tasarının kurum hekimleri için "gelirini arttırmak isteyenlere" ikinci bir işte çalışma olanağı da sunduğunu belirten örgütler, bu durumun yasanın “ruhuna” aykırı olduğu görüşünde de birleşmişti.
Sağlık meslek örgütleri yasanın çalışanları 7 gün 24 saat çalışmaya zorladığını savunuyordu. Hasta güvenliğinin de bu yolla tehlikeye atıldığını öne süren hekimler, çalışma saatlerine üst limit getirilmesini istiyordu. Doktorların talebi en fazla 56 saat çalışma güvencesi getirilmesiydi.
Meslek örgütleri, yasayla getirilen “Mesleki Sorumluluk Sigortası”nın daha önce Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulandığını ve sağlık sistemine zarar verdiğini söylüyordu. Hekimler bunun yerine maddi ve manevi zararları karşılamak üzere “Tıbbi Zararları Karşılama Kurumu”nun kurulmasını öneriyordu.
Doktorlar, ayrıca, sendika, toplu iş sözleşmesi, toplu pazarlık ve grevi de kapsayan toplu eylem haklarının da güvenceye bağlanmasını talep ediyordu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.