1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump’ın Göçmen Yasağı Askıya Alındı
Talabani'den Obama'ya GİDEBİLİRSİNİZ

Talabani'den Obama'ya GİDEBİLİRSİNİZ

Talabani, Obama'ya öfkeli bir şekilde 'İran bizi rahatsız etmiyor, yarın gidebilirsiniz' dedi.

A+A-

Yeniden Irak Cumhurbaşkanı seçilen 77 yaşındaki Kürt lider Celal Talabani, ABD Cumhurbaşkanı Barack Obama'ya öfkeli bir şekilde 'İran bizi rahatsız etmiyor, yarın gidebilirsiniz' dedi.

Irak’ta 7 Mart’ta yapılan seçimlerden 8 ay sonra, Kürtler, Şiiler ve Sünniler geçtiğimiz günlerde Hewler’de, ardından da Bağdat’ta üç günlük bir toplantıda bir araya gelerek iktidar paylaşımında anlaştıklarını duyurdu.

Bunun üzerine dün Irak parlamentosu toplandı ve İyad Allawi’nin El Iraki’ye listesinden milletvekili olan Usama Nuceyfi parlamento başkanlığına getirildi. Ardından yapılan oylamada Celal Talabani ikinci turda yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Iyad Allawi cephesi ise yapılan anlaşmalara uyulmadığını belirterek, oylamayı boykot etti. 60 kadar milletvekili boykota katıldı.

Talabani’nin seçilmesi ardından, taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Şii Nuri El Maliki’nin de yeniden hükümeti kurmak için görevlendirilmesi bekleniyor. El Irakiye’nin boykotu hükümet kurma çalışmalarının da sıkıntılı geçeceğini gösteriyor.

OBAMA TALABANİ’NİN GİTMESİNİ İSTİYORDU
Celal Talabani ise bugün 77. yaşgününü kutluyor. Iyad Allawi, Talabani’nin Cumhurbaşkanlığına karşı çıkıyordu, ABD Başkanı Barack Obama da krizden çıkış için Talabani’nin görevi bırakmasını istiyordu. Ancak her iki talep de Talabani tarafından reddedildi.

Talabani bugün hem siyasal açıdan hem de sağlık sorunları nedeniyle daha zayıf düşmüş durumda. YNK’nin hakim olduğu alanlarda Goran hareketinin çıkışı Talabani’nin iktidarını zayıflatırken, sağlık sorunları nedeniyle de bir çok kez ameliyat geçirdi.

YNK’den bir milletvekili Talabani ile Barak Obama arasında geçen ilginç bir diyalogu açıkladı. AFP’ye konuşan ve adı belirtilmeyen milletvekili Talabani ile Obama arasındaki diyalogu şöyle aktardı: “Sayın Obama, ülkesinin Kürdistan’ın koruyuculuğunu yaptığını hatırlattıktan sonra, ‘Biz gideceğiz ve siz İran’ın etkisi altına gireceksiniz’ dedi. Talabani ise öfkeli bir şekilde, ‘İran bizi rahatsız etmiyor ve siz yarın gidebilirsiniz’ diye karşılık verdi.”

KRİZDEN KURTARAN TOPLANTILARA BARZANİ EV SAHİPLİĞİ YAPTI
AFP Talabani’nin Suriye ve özellikle İran’la olan geniş ilişkilerine dikkat çekerken, Talabani’nin bugün Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani karşısında da net bir güç kaybı yaşadığını vurguluyor. Barzani için ise “Başkan olmak için Kürdistan’da kalmayı tercih etmesinin bugün avantaja dönüştüğünü” belirten AFP, Irak’ın siyasi krizden çıkmasına yol açan toplantıların ev sahipliğini Barzani’nin yaptığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.