1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB Konseyi Başkanı Tusk'un Kriz Yorumu
Tahrirde İktidar ve Muhalefet MEYDANI

Tahrir'de 'İktidar ve Muhalefet' MEYDANI

Mısır'da halkın protesto etmek üzere Tahrir meydanına çıktığı yeni Anayasa taslağı Mecliste onaylandı.

A+A-

Mısır'da Müslüman Kardeşler'in ağırlıkta olduğu kurucu meclis yeni anayasa taslağını onayladı. Tahrir'deki protesto gösterileri sürüyor, iktidardaki güçler ise "karşı gösteri" yapacaklarını açıkladılar.

Mısır'da halkın protesto etmek üzere Tahrir meydanına çıktığı yeni Anayasa taslağı Mecliste onaylandı.

Taslak şimdi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye gönderilecek. BBC'nin haberine göre, Mursi'nin anayasa referandumu çağrısı yapması bekleniyor.

Yasaların kaynağı şeriat

Meclis, taslaktaki 234 maddenin tümünü onayladı.

Maddelerden biri, İslam'ın devletin dini ve şeriat ilkelerinin de "yasaların kaynağı" olarak kalmasını öngörüyor. Bu maddeler devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde hazırlanan eski anayasada da vardı.

Selefiler ve Mursi'nin eskiden üyesi olduğu Müslüman Kardeşler'den bir grup, şeriat "ilkelerinin" yerine "kurallarının" ifadesinin kullanılmasını istiyordu ancak başarılı olamadı.

Devlet televizyonuna göre taslakta Mısırlı Hıristiyan ve Yahudiler için de Hıristiyanlık ve Musevilik'in "yasaların kaynağı" olduğu belirtiliyor.

Meclisin kabul ettiği yeni maddeler arasında, şeriatla ilgili konularda el Ezher Camii ve Üniversitesi'ne danışılması var.

"MGK" kurulacak

Mısır'ın resmi haber ajansı Mena'ya göre, anayasa taslağında gazetelerin yalnızca mahkeme kararıyla kapatılabileceği de belirtiliyor.

Taslağa göre bir Cumhurbaşkanı sadece iki dönem boyunca görev alabilecek. Ayrıca cumhurbaşkanının başkanlığında bir Milli Güvenlik Konseyi kurulması öngörülüyor.

Muhalefet liderlerinden, eski Arap Birliği lideri Amr Musa, kurucu meclisin anayasayı alelacele bitirme çabalarını "anlamsız" diye niteledi. Musa "Ülkede şimdiki kurucu meclise bu kadar öfke ve hınç varken bu adım atılmamalıydı" dedi.

Liberaller, solcular ve Hıristiyanlar, İslamcıların görüşlerini bu çatı altında empoze ettiğini söyleyerek kurucu meclisi boykot ediyor.

İktidar "karşı gösteri" hazırlığında

Tahrir meydanındaki gösteriler ise yaklaşık bir haftadır sürüyor.

Buna karşılık Müslüman Kardeşler ve daha radikal görüşteki Nur Partisi, Kahire'de Cumartesi günü "karşı gösteri" yapmayı planlıyor.
Suriye'de sansür

Merkezi Londra 'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye'nin tümünde internet ve telefon erişiminin kesildiğini açıkladı.

Örgüt, başkent Şam ve ülkenin en büyük kentleri Halep, Hama ve Humus başta olmak üzere internet ve telefon hatlarının Beşar Esad yönetimi tarafından engellendiğini belirtti.

Suriye Genel Devrim Konseyi ise yaptığı açıklamada, ülkede internet ve telefon kesintilerinin zaman zaman yapıldığını, bu uygulama ile muhaliflerin seslerini dünyaya duyurmasının önüne geçilmek istendiğini kaydetti.

Arap isyanları süresince, Tunus ve Mısır'da da internet sık sık kesintiye uğruyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.