1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Tabka’nın Yönetimi Sivillere Devredildi
Suriyede PYD, Muhaliflerle ÇATIŞTI

Suriye'de PYD, 'Muhalifler'le ÇATIŞTI

Suriye İnsan Haklari Gözlemevi Halep'te, muhaliflerle Kürdistan Demokratik Birliği Partisi (PYD) arasında çatışmaların yaşandığını duyurdu.

A+A-

Suriye'de ateşkese kimse uymuyor. Hatta muhaliflerle Kürdistan Demokratik Birliği Partisi militanları arasında çıkan çatışmalarla yeni bir cephe açılabileceğinden söz ediliyor.

Suriye İnsan Haklari Gözlemevi Halep'te, muhaliflerle Kürdistan Demokratik Birliği Partisi (PYD) arasında çatışmaların yaşandığını duyurdu.

PYD'nin kontrolünde bulunan Halep'e bağlı Eşrefiye'deki çatışmalar üzerine açıklama yapan İnsan Hakları Gözlemevi'nden Rami Abdülrahman Arap-Kürt çatışmasının sonuçlarına dikkat çekti.

Halep'te savaşmaya hazır 100 bin Kürt var. Eğer Arap-Kürt savaşı gerçekten başlarsa, o halde devrimi unutun, Esad kalacaktır."

Brahimi'nin çabası

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği özel temsilcisi Lahdar Brahimi Suriye'de barışçı bir çözüm için arayışını sürdürüyor.

Kurban Bayramı'nda ateşkes yapılması için yoğun çaba sarfeden Brahimi, ateşkesin kısa sürede bozulmasına rağmen barışçıl çözüm için girişimlerini sürdürüyor.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun Fransız Haber Ajansı'na (AFP) dayandırdığı habere göre, Brahimi kasım ayında kısa süre önce yaptığı Ortadoğu turu hakkında Birleşmiş Milletler'e, barış zemini için yeni adımların yer alacağı bir rapor sunacak.

Brahimi'nin Şam'a yaptırım uygulamaya karşı çıkan Rusya ve Çin'i de yakında ziyaret edeceği bildiriliyor.

Ateşkesin kaderi belliydi

Ateşkes sağlayarak barış görüşmelerine zemin hazırlamayı ümit eden Brahimi'nin planı dört gün boyunca çatışmaların durdurulmasını öngörüyordu.

Suriye'de bayramda ateşkes yapılmasını Esad yönetiminin savunma hakkını saklı tutarak, muhaliflerin de cezaevlerindeki muhaliflerin serbest bırakılması gibi şartlar sürerek "kabul etmesi" ise gerçek bir ateşkes yaşanmayacağının sinyaliydi.

Beklendiği gibi de oldu. Ateşkes kararı birkaç saat yürürlülte kalabildi. Ardından çeşitli çatışma haberleri geldi.

İlk günde her iki taraftan toplam 150 kişinin hayatını kaybettiği bildirdi.

Suriye ordusu silahlı muhaliflerin saldırılarına karşılık verdiğini, muhalifler de Suriye ordusunun saldırdığını iddia ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.