1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suriye'de Can Kaybı 4 bin 500'e Yükseldi
Suriye Hükümeti Arap Birliğiyle UZLAŞTI

Suriye Hükümeti Arap Birliği'yle UZLAŞTI

Suriye Hükümeti sonunda Arap Birliği'nin gözlemcilerine izin vermeyi kabul etti ve Kahire'de bu yönde bir protokolü imzaladı.

A+A-

Suriye Hükümeti sonunda Arap Birliği'yle anlaştı. Kahire'de imzalanan protokol şiddetin durdurulmasını, muhaliflerin serbest bırakılmasını ve Arap Birliği gözlemcilerinin süreci denetlemesini öngörüyor.

Suriye Hükümeti sonunda Arap Birliği'nin gözlemcilerine izin vermeyi kabul etti ve Kahire'de bu yönde bir protokolü imzaladı. Arap Birliği'nin barış planının uygulanmasını denetleyecek gözlemcilerle ilgili protokole Suriye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Arap Birliği adına Genel Sekreter Nebil El Arabi imza koydu.

Arap Birliği'nin barış planında Suriye'de şiddetin durdurulması, muhaliflerle hükümet arasında diyalog başlatılması, Suriye askerlerinin kentlerden çekilmesi ve olaylar sırasında tutuklanan muhaliflerin serbest bırakılması yer alıyor. Anlaşmaya göre gözlemciler Suriye yönetimiyle koordinasyon içinde çalışacak ve güvenliklerinden Suriye İçişleri Bakanlığı sorumlu olacak.
Yaptırımlar başlamıştı

Suriye daha önce Arap Birliği'nin barış planında değişiklik istemiş, kabul edilmeyince reddetmişti. Arap Birliği de bunun üzerine Suriye'nin üyeliğini askıya almış ve gözlemcilerine izin vermemesi nedeniyle bu ülkeye karşı, Suriyeli yetkililerin mal varlıklarının dondurulmasını da kapsayan bir dizi yaptırım uygulamaya başlamıştı. Arap Birliği aynı zamanda Suriye ordusunun şiddeti durdurmaması halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Şam'a karşı harekete geçmesini isteyeceğini de duyurmuştu. Suriye'ye yönelik olarak Türkiye de dokuz maddelik yaptırım paketini uygulamaya koymuştu. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim anlaşma sonrası yaptığı açıklamada "Protokolde değişiklik yapılmasaydı, metni kabul etmezdik" dedi.

Birleşmiş Milletler'e göre mart başından bu yana Suriye'de muhaliflerle kolluk kuvvetleri arasındaki süregiden çatışmalarda büyük çoğunluğu muhalif yaklaşık beş bin kişi hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.