Sudan Referandumla BÖLÜNECEK

Sudan Referandumla BÖLÜNECEK

Güney Sudanlılar Birleşmiş Milletlerin 2005 yılında kendilerine verdiği 'kendi kaderini belirleme hakkını' sonunda hayata geçiriyorlar.

A+A-
Yıllarca süren iç savaşa iki milyon kurban verdi. Şimdi referandumla ikiye bölünmeye hazırlanıyor. Sudan’ın güneyinde yaşayan Hıristiyanlar, devlet başkanı El Beşir’inin de onayıyla önümüzdeki hafta referanduma gidiyor.

Yüksek oranda ayrılık sonucunun çıkması beklenen ülke 2011’in ilk ve dünyanın 193’üncü ülkesi olabilir.
Güney Sudanlılar Birleşmiş Milletlerin 2005 yılında kendilerine verdiği 'kendi kaderini belirleme hakkını' sonunda hayata geçiriyorlar.
2 milyon kişinin katledilerek öldürüldüğü iç savaşın ardından ülkenin güneyinde yaşayan Hıristiyanlar, 9 Ocak’ta bağımsızlık için sandık başına gidecekler. Siyasi gözlemcilere göre referandumdan yüksek oranda ayrılık çıkacak. 1 hafta sürmesi beklenen referanduma katılımın yüzde 60 olması yeterli.
Ülkenin güneyinde oy kullanacak 5.5 milyon kişi için 3 bin sandık kurulacak. 10 bin 800 görevlinin yer alacağı referandumda güvenlik ise 14 bin polis gücü tarafından sağlanacak. İç savaşın yoğun yaşandığı Darfur’da bulunan 10 bine yakın BM gücü de seçimin güvenliğinde görev alacak.
Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ise sandıktan çıkacak karara uyacağını açıkladı. 1989 yılından beri Sudan’ın lideri olan El Beşir, 2005’teki BM barış anlaşması gereği İslami kuralların sadece ülkenin kuzeyine dayatabiliyor. Fakat zengin petrol yataklarının bulunduğu güneyin ayrılmasının ardından 300 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan El Beşir, ilk iş olarak tamamen şeriata geçeceklerini söylemişti.
Ancak güneyin bağımsızlığının ardından Darfur bölgesinin de ayrılmak için girişim başlatacağı endişeleri var. Hakkında uluslararası tutuklama kararı Beşiri’nin iktidarı dönemini kapsayan 1995-2005 yılları arasında, BM raporlarına göre 2 milyondan fazla Sudanlı öldürüldü.
1956 yılında kurulan Sudan’ın ikiye bölünmesi BM tarafından da onaylanması halinde dünyadaki 193’üncü ülke de ilan edilmiş olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.