1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ankara’da Sağanak Yağış ve Sel
Soykırım Yasa Tasarısı SENATODA

Soykırım Yasa Tasarısı 'SENATO'DA

Fransa'da 'soykırımı inkâr' yasası Senato'dan geçti

A+A-

Fransa'da 'soykırımı inkâr' yasası Senato'dan geçti

Fransa Senatosu genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Bir süredir tartışma konusu olan ve "Ermeni soykırımını inkâr etmeyi" suç sayan yasa tasarısı, Fransız parlamentosunun ardından Senato tarafından da kabul edildi. 86'ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde, "Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır" ifadesi yer alıyor.

Fransa Parlamentosu, 2001 yılında, "Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır" ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.

Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzası ve resmi gazetede yayımlanması gereken yasa, iki maddeden oluşuyor. Yasanın ilk maddesinde, "soykırımı aşağılayarak ve küçük göstererek karşı çıkmanın" suç sayılacağı belirtiliyor. Yasa teklifine göre, suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezası istenebilecek.

Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.

HABERİN ÖNCESİ

Fransız Meclisi'nde geçtiğimiz ay sadece 50 parlamenterin oyuyla kabul edilen "soykırımı inkâr tasarısı" bugün de Senato'da oylanacak.

Yasa tasarısının geçmesi için yine oy çokluğu aranacak.Senato kulislerinde, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ve en güçlü muhalefet partisi olan Sosyalist Parti (PS) yönetimlerinin, yasaya karşı çıkan çok sayıda senatöre, “Karşıysanız gelip red oyu kullanmayın, oylamaya katılmayın” baskısı yaptığı konuşuluyor.

Bütün anayasaya aykırılık iddialarına rağmen, yasaya karşı çıkan senatörler Genel Kurul’a gelerek karşı oy kullanmazlarsa, yasanın az sayıda senatörün desteğiyle geçmesi ihtimali güçlenecek.

Dolayısıyla, oy çokluğunun aranacağı oylamada, Ulusal Meclis'teki oturumda karşılaşılan tablonun tekrarlanması muhtemel.

Yasa teklifi, 577 parlamenterin yer aldığı Fransız Parlamentosu’nda, 22 Aralık'ta 60 kişinin katıldığı oturumda yaklaşık 50 oyla geçmişti.

Senato'nunsa 348 üyesi bulunuyor.

RAPOR ONAYLANIRSA TASARI DOĞRUDAN DÜŞECEK

Senato Genel Kurulu’nda TSİ 16.00'da gerçekleştirilecek oturum, Anayasa Komisyonu Başkanı ve raportörü Jean Pierre Sueur’ün “görüşülmezlik kararı içeren” raporun oylanmasıyla başlayacak.

Sözde Ermeni soykırımını inkâr etmeyi suç sayan yasanın anayasaya aykırı olduğunu belirten rapor, Genel Kurul'da kabul edilirse, tasarı üzerinde görüşme yapılmadan tıpkı Mayıs 2011'de olduğu gibi reddedilecek.

Ancak reddedilirse, yasa üzerindeki görüşmelere geçilecek. Eğer UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanıp sunulduktan sonra Ulusal Meclis’ten geçen yasa, Senato Genel Kurulu’ndan hiçbir değişikliğe uğramadan geçerse, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayına sunulacak. Bu durumda, Sarkozy'nin yasayı 15 gün içinde onaylaması gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi'NE GÖTÜRÜLEBİLİR

Sarkozy'nin onay vermesi halinde, yasanın tüm detaylarıyla nasıl uygulanacağını belirleyen “uygulama genelgesi” ilgili bakanlık tarafından hazırlanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Bu süre içinde 60 senatör ya da parlamenter, Senato ya da Parlamento başkanlarından biri, yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunarak Anayasa Mahkemesi’ne gidebilecek. Yasa uygulamaya geçse de, bu yasadan yargılanan şahıslar Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulunabilecek.

TÜRKİYE YAPTIRIMA GİTMİŞTİ

Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te kabul edilen tasarı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddedenlere 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro’ya kadar da para cezası verilmesini öngörüyor.

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da, yetkili Türk makamlarınca ifade edilmişti.

Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.