1. HABERLER

  2. Mardin'de 15 bin Kişilik BARIŞ YEMEĞİ
Sivas Katliamı'nın Üzerinden 17 Yıl Geçti

Sivas Katliamı'nın Üzerinden 17 Yıl Geçti

Bugün 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamının 17. yıldönümü...

A+A-
Bugün 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamının 17. yıldönümü... Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybedenler Sivas'ta mahşeri bir kalabalıkla anılırken, yurt içi ve dışında da birçok yerde anma etkinlikleri düzenlendi.
Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen ''Madımak Oteli'' yangınında hayatını kaybeden 37 kişi, olayların 17. yılında anılıyor.
ONBİNLER MADIMAK’IN ‘UTANÇ MÜZESİ’ OLMASINI İSTEDİ
Sivas katliamının 17. anma yıldönümü etkinlikleri kapsamında Madımak Oteli önünde düzenlenen mitinge katılan onbinler, Madımak Oteli'nin utanç müzesi olmasını istedi.
Mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Sivas Katliamı ile yüzleşmenin Madımak Oteli'ni utanç müzesi yapmaktan geçtiğini kaydetti.
2 Temmuz Sivas Katliamı'nda yaşamını kaybeden 35 kişiyi anmak için binlerce kişi Seyrantepe Cemevi önünde toplanarak, Mevlana Caddesi üzerinde kortejler halinde Madımak Oteli'ne yürüdü. Madımak Oteli önüne gelen aileler otele girince göz yaşlarına hakim olamadı. Büyük izdihamın yaşandığı otelin önünde miting düzenlendi. Mitinge BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Milletvekilleri Şerafettin Halis, Osman Özçelik, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Başkanı Fevzi Gümüş, Avrupa Alevi Birliği Konfederasyonu Başkanı Turgut Toker ve çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Katliamda hayatını yitiren Gülsüm Karababa'nın kardeşi Hüseyin Karababa, 17 yıl önce Alevileri bu topraklardan silmek için ucuz bir numara yapıldığı, ancak başarılı olamadıklarını dile getirdi. Karababa, 10 yıl boyunca anma etkinliklerini sınırlı sayıda kişiyle gerçekleştirdiklerini ancak şimdi yüzbinleri bulduklarını söyledi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, derin devletin katliamın asıl failleri olan kişileri yargı önüne çıkarmadığını, bu kişilerin Avrupa'da serbestçe yaşadıklarını söyledi. 17 yıl önce Alevilerin kültürünü yok etmeye çalıştıklarını belirten Gümüş, "Şiirimiz, çocukluğumuz, kadınlarımız, semahlarımız yok edilmek istendi. Ozanlar anıtını yerde sürükleyerek tekbir getirenleri unutmadık" dedi. Gümüş, devletin bu katliamla yüzleşmesi gerektiğini, bunun ilk adımının da Madımak’ı utanç müzesi yaptırmaktan geçtiğini ifade ederek, AKP'nin Alevilere yabancı olduğunu, Alevileri Alevi, Kürtleri Kürt olarak görmediğini, Türkiye'ye Türk-İslam gömleği giydirmeye çalıştığını söyledi.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Toker, Sivas'ta böyle bir katliam yapılmasının en büyük nedeninin Alevilerin bir örgütü olmamasına bağlayarak, "Alçak katiller, yamyamlar burada çok büyük bir katliam yaptılar. Biz niye bu acıları yaşadık. Örgütümüz olmadığı için. Burada talebimizi haykırıyoruz. Madımak utanç müzesi olsun ve olacak" dedi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise, asker ve polislerin katliama seyirci kaldığını hatta destek verdiklerini ifade ederek, Alevilerin şimdi tek isteklerinin Madımak Oteli'nin utanç müzesi haline getirilmesi olduğunu hatırlattı. Balkız, meclis raporlarında otelde bulunan insanların suçlu olarak gösterildiğini belirterek, "17 yıl önce bu binadaki tüm tuğlaları üzerimize attılar. Otelde asker, polis var mı diye sordular. Biz yok deyince oteli yaktılar" dedi.

BDP: SİVAS DEVLETİN FARKLILIKLARA BASKISININ BİR SONUCUDUR
Sivas katliamının devletin Alevilere farklı kimlik, kültür ve inançlara baskısının bir sonucu olarak yaşandığına dikkat çeken BDP, Türkiye’nin bir daha böylesi karanlık olaylar yaşamaması için geçmişle yüzleşmesi, hakikatlerin açığa çıkartılması ve sorumluların yargılanması gerektiğini belirtti.
Sivas katliamının 17’inci yılı nedeniyle BDP Genel Merkezi yazılı açıklama yaptı. Katliamın, devletin Alevilere farklı kimlik, kültür ve inançlara bakışının bir sonucu olarak yaşandığına vurgu yapılan açıklamada, devletin görevini yerine getiremediği için Türkiye’de halen faili belli cinayetlerin faili meçhul kaldığına, katliamların sorumlularının yargı karşısına çıkarılamadığına işaret edildi.
Türkiye’nin bir daha böylesi karanlık olaylar yaşamaması için geçmişle yüzleşmesi, hakikatlerin açığa çıkartılması ve sorumluların yargılanması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Katliamların unutulmaması, toplumsal bellekte yer alması için Madımak devlet tarafından bir an önce müze haline getirilmeli ve kaybettiklerimizin isimlerinin yer aldığı bir anıt, unutmama adına müze önünde yer almalıdır. Bu beklenti ve temennilerle 35 yurttaşımızı buradan bir kez daha saygıyla, sevgiyle anıyoruz” denildi.
SİVAS’TA BİNLERCE KİŞİ YÜRÜYÜŞE GEÇTİ
Sivas Katliamı'nın 17. yıl dönümü anma etkinliği kapsamında Sivas'a gelen binlerce kişi, "Madımak'ı unutmadık unutmayacağız" sloganı ile Madımak Oteli'ne doğru yola çıktı
Yürüyüş kortejinin önünde katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşırken, arkalarında ise, "Madımak Müze olsun", "Katliam sorumluları yargılansın" şeklindeki dev pankartlar taşınıyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile ABF tarafından organize edilen ve 49 kurumun destek verdiği anma etkinliğine Alevi Kurumu temsilcilerinin yanı sıra BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Milletvekileri Osman Özçelik, Şerafettin Halis, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, KESK MYK üyesi Hüseyin Gölpunar, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan gibi isimler katıldı.
Katliamın yapıldığı Madımak Oteli'nin önünde anma etkinliği yapılacak ve miting düzenlenecek. Mitingde Alevilerin özellikle yıllarca dile getirdiği "Madımak Müze olsun" talebi bir kez daha yenilenecek ve katılımcılar katliama ilişkin konuşmalar yapacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.