1. HABERLER

  2. Türkler Sekse Gelmeyin
Siirt'teki Suçlu: Eğitimsizlik ve BASIN

Siirt'teki Suçlu: Eğitimsizlik ve BASIN

Siirt Valisi Necati Şentürk, basın mensuplarının münferit olayı bir toplumsal suça dönüştürdüğü iddia etti.

A+A-
Siirt Valisi Necati Şentürk, basın mensuplarının münferit olayı bir toplumsal suça dönüştürdüğü iddia etti.
Şentürk, cinsel istismara karışanların eğitim seviyelerinin düşük olduğuna dikkat çekerek, “Devletin tüm çabalarına rağmen bölgede aile planlamasına karşı psikolojik bir direnç var” diye konuştu
Siirt Valisi Necati Şentürk, Siirt'te tecavüz ve cinsel istismar olaylarını araştırmak üzere Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'ndan iki heyetin kente gelip araştırma yapacağını söyledi. “Bu suçlara giden yolu kesmeyi hedefliyoruz, amacımız bataklığı kurutmaktır” diyen Vali Şentürk, cinsel istismara karışanların eğitim seviyelerinin düşük olduğuna dikkat çekerek, “Devletin tüm çabalarına rağmen bölgede aile planlamasına karşı psikolojik bir direnç var” diye konuştu.
Valilikte, sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelen Siirt Valisi Necati Şentürk, son günlerde gündeme gelen cinsel istismar suçları konusunda açıklamalarda bulundu. Vali Şentürk, bir haftadır suçu ve suçluyu konuştuklarını belirterek, “Bazı haberleri eleştirdik, tenkit ettik. Bazılarının da veriliş biçimini beğendiğimizi söyledik. Bugünkü toplantıda bu ay içerisinde çocuklara yönelik işlenen hadiseyi konuşmayı düşünmüyorum. Olayın maddi şartlarını konuşurken cinsel istismara yönelik mevcut bataklığı konuşalım istiyorum” dedi.
EĞİTİM VE GELİR SORUNU
Vali Şentürk, suçu oluşturan ortamın ne olduğunu, nerelerden beslendiğini, şartlarının neler olduğunu ve bu suçu oluşturan, bu ortamın nasıl ortadan kaldırılması gerektiğini konuşacaklarını söyledi. Şentürk, 4 ilköğretim öğrencisi kıza cinsel tacizle ilgili 18 kişinin tutuklandığını da hatırlatıp şunları söyledi:
“Somut hadiseye karışan şüphelilerin eğitim seviyeleri düşüktür, yüksek değil. 29 şüpheliden tutuklanan 18 kişiden sadece biri yüksek okul mezunudur. Bataklığı oluşturan sebeplerin en önemlisi eğitimdir. Mağdur çocukların babası ile görüştüm. Devlet olarak ekonomik ve sosyal anlamda 3 yıl yardımda bulacağız. Ailelerin eğitim seviyesi de son derece düşüktür. Aile çocuklarının psikolojik durumunu anlayabilecek durumda değil. Çocuklarının ruhsal ve psikomatik sorunlarının farkında değiller. Bir diğer sorun ekonomik sorundur. Aile sigortalı olmasına rağmen geliri yoktur. Çocuk sayısı çok fazladır. Devlet olarak yanlarındayız. Nüfus planlaması yoktur. Evde çok sayıda çocuk var. Ailenin işi ve geliriyle orantılı nüfus planlaması yoktur. Devletin tüm çabalarına rağmen bölgede aile planlamasına karşı psikolojik bir direnç vardır. Biz ailelerin bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmalarını istiyoruz. Yani çocuk sayısını sınırlandırın demiyoruz. Burada birbirini tetikleyen unsurlar ve etkenler var.”
BİR YILDA SİİRT’İN NÜFUSU 10 BİN ARTTI
Vali Şentürk, geçtiğimiz yıldan bu yana Siirt’in nüfusunun 10 binin üzerinde bir artışın yaşandığını eğitim, sağlık alanında buna göre de planlama yapılması gerektiğini söyledi.
Şentürk, “Bir taraftan da yanlış anlaşıldığını düşündüğüm örf ve adetler var. Onların evrensel değerlerle bağdaşır hale getirilmesi lazım. Bu tür hadiseler için bir sosyal müeyyide ve yaptırım uygulanması lazım, şiddete ve demokratik sınırları aşmadan” dedi.
SİİRT’TEN ÖZÜR DİLENMELİ
Vali Necati Şentürk, basın mensuplarının münferit olayı bir toplumsal suça dönüştürdüğü iddia etti. Olaylardan sanki basın sorumluymuş gibi suçlamada bulunan Vali Şentürk, “Başka ilde de meydana geldi. Ama o il tamamiyle suçlanmamıştır. Siirtlilerin Allah belasını versin yaklaşımı ve sözleri onu söyleyen kişinin kültür seviyesini gösteriyor. Siirtlilerden suçlular hariç bir kez daha özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
ÇOCUKLARA KENDİNİ KORUMA BİLİNCİ VERİLMELİ
Vali Şentürk, Siirt’teki okullarda görevli rehber öğretmenler ile okul müdürleri ile ayrı ayrı toplantı yapacağını da kaydederek, “Bu çocukların korunması gerekiyor. O kendini koruma bilincinin verilmesi gerekiyor. Bu da eğitimle oluyor. Bu konuda anne ve babaları da eğitmemiz lazımdır. Sivil toplum örgütlerine, çocukların ve ailelerin bilinçlendirilmesi için panel, sempozyum ve medya yoluyla büyük görev düşüyor. Önümüzdeki haftalarda Sağlık Bakanlığı ve Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’ndan büyük heyetler gelerek söz konusu olayın ilmi boyutlarını inceleyecekler. Amacımız suça giden yolları kesmek ve bataklığı kurutmaktır” diye konuştu.
 
PERVARİ'DEKİ OKUL MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yazılı açıklamada, bugün bir gazetede ''Müfettişler de bir yıl sonra gitti'' başlıklı haber yayımlandığı belirtilerek, ''haberin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı, yanlış bir kurguyla oluşturulduğu'' kaydedildi.
Haberde, ''(Nitelikli cinsel istismar) olayı ile ilgili konuyu araştırmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’nın geç hareket ettiği ve müfettişleri bir yıl sonra Siirt'e gönderdiğinin iddia edildiği'' belirtilen açıklamada, şöyle denildi;
''Siirt Merkez Gazi İlköğretim Okulu'nda çalışan rehber öğretmenimizin gayretleriyle 13 Nisan 2010 tarihinde ortaya çıkan bu cinsel istismar olayının ardından okul müdür yardımcısı F.K hakkında ilköğretim müfettişleri tarafından aynı gün (13 Nisan 2010) hemen bir disiplin soruşturması açılmış ve söz konusu kişi görevden uzaklaştırılmıştır.
F.K hakkındaki Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan adli soruşturma da devam etmektedir. Ayrıca, bununla yetinilmemiş Sayın Bakanımızın talimatıyla bir ekip kurulmuş, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı ile biri kadın olmak üzere iki Bakanlık müfettişi konuyla ilgili görevlendirilmiştir.
Siirt'in Pervari ilçesinde 15 Nisan 2009'da okul dışında meydana gelen elim vakanın ortaya çıkmasının ardından ise Bakanlık makamının 29 Nisan 2009 tarihli 3970 sayılı olurları ile Teftiş Kurulu Başkanlığınca iki Bakanlık müfettişi görevlendirilmiş, okul yöneticileri ve öğretmenlerinin idari açıdan olaya tesir edebilecek düzeyde bir kusur, kasıt veya ihmallerinin olup olmadığı disiplin yönünden soruşturulmuştur.
İhmali bulunan okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları hakkında disiplin ve idari yönden çeşitli cezalar uygulanmış ve okul müdür vekili ile iki yardımcısı görevden alınmıştır. Olayın adli boyutu ise Siirt Pervari Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde yürütülmektedir. Bu konu hakkındaki tüm detaylar da 26 Nisan 2010'da bizzat Sayın Bakanımız tarafından kamuoyuna duyurulmuştur.''
Pervari'de geçen yıl 8 ilköğretim öğrencisinin iki bebeğe tecavüze edip, birini öldürdüğü ortaya çıkmıştı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.