1. HABERLER

  2. SGK'ya Borcunu 'KURUŞ KURUŞ' Ödedi
SGK'ya Borcunu 'KURUŞ KURUŞ' Ödedi

SGK'ya Borcunu 'KURUŞ KURUŞ' Ödedi

Kars'ta SGK prim borcunu ödeyen 51 yaşındaki Cemil Temel'in, EKP ve ÖİV’den kalan 2.5 TL'lik borcu 23.60 TL olunca icralık oldu.

A+A-
Kars'ta 10 yıl önce atölyesinde çalıştırdığı işçinin prim borcunu ödeyen 51 yaşındaki Cemil Temel'in, Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi'nden kalan 2.5 TL'lik borcu 23.60 TL olunca evine icra tebligatı gitti.
Temel’in de “komik” olarak değerlendirdiği borcunu 1,5 ve 10 kuruşluk metal paralarla ödemesi ilginç görüntüler oluşturdu. 1 kilo 130 gram ağırlığında 349 adet metal parayla gittiği SGK’da 23.60 TL’yi kuruş kuruş ödedi. Paraları soymakta zorlanan vezneciye ise polisler bile yardım etti.
Merkez Mahallesi’nde ikamet eden Cemil Temel, 1983 yılından bu yana Torna Atölyesi işletiyor. 1990’lı yıllarda işyerinde çalışan bir elemanın sigortasını yaptırdı. Ödenmeyen primini cezasıyla birlikte Sosyal Sigortalar Kurumu’na yatırarak borcu sıfırladı. Bundan bir hafta önce ise evine icra yazısı geldi. Birisi 1 TL, diğeri de 1.50 TL’lik tebligatlar eşine imza karşılığı teslim edildi. Eve gelince icra haciz takip formunu inceleyen Cemil Temel şaşırıp kaldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nden gelen 1.00 TL’lik tebligatta, borcun faiziyle birlikte 6.24 TL olduğu, 1.50 TL’lik tebligatta ise faizle birlikte toplam borcun 10.38 TL olduğu belirtildi. Tebligat ödemeleriyle ve son faiz hesaplamalarıyla 23.60 TL olan borcu ödemek için ilginç bir yola başvurdu.
2.5 TL ile başlayıp 23.60 TL ile sonuçlanan borcunu ödemek için kapı kapı, dükkan dükkan dolaşıp 1 kuruş aradı. 10-15 adet 1 kuruş, kalanı da 5 kuruş ve 10 kuruşlardan biriktirerek SGK’nın yolunu tuttu. Yeniden gelecek faizle birlikte 28 TL’ye yakın parayla kuruma hazırlıklı giden vatandaş, devlete olan borcunu kuruşu kuruşuna yatırdı.
Vezneciyi bile şaşkına çeviren bu ödeme şekli SGK’da günün konusu oldu. Vezneci bir yandan diğer vatandaşlarla ilgilenirken diğer yandan da Cemil Temel’in getirdiği 349 adet metal kuruşları teslim almaya çalıştı. Paraların kuruş kuruş ayrılması ve sayılmasına polisler bile yardım etti. Yaklaşık 30 dakika süren sayımın ardından 23.60 TL teslim alınarak borç tamamen sıfırlandı.
SGK’dan mutlu şekilde ayrılan Cemil Temel, “Beni en çok rahatsız eden borcumu sıfırlamış olmama rağmen neden bu borç bana çıkartıldı. Eğer kalan borç varsa o zaman neden almadılar. Buna çok şaşırıyorum. Ödeyeceğim miktar büyük bir para değil ama eğer benim 2.5 TL borcum o zaman vardıysa bana niçin söylenmedi ve tahsil edilmedi. Beni üzen taraf bu. Devletin tefeci olmaması lazım tek dileğim bu. Bu bir tefeci hesaplamasıdır” dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.