Gümüşhane'deki Zigana Dağı ile Bayburt-Erzurum arasındaki Kop Dağı, kasım ayında sonbahar renkleri ve kışın ilk izleriyle dikkat çekiyor.
Zigana'nın yüksek kesimlerinde çam ağaçları karla kaplanırken, Kop Dağı'nın yamaçlarında sarı, turuncu ve kahverengi tonları öne çıkıyor.
İki ayrı dağ güzergâhında ortaya çıkan mevsim manzaraları, doğa tutkunları ve fotoğraf meraklıları için dikkat çekici görüntüler oluşturuyor.
İKİ DAĞDA İKİ FARKLI MEVSİM MANZARASI
PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; kasım ayının gelmesiyle birlikte bölge ve çevre illerindeki yüksek rakımlı dağlarda mevsim geçişi belirginleşti. Gümüşhane'nin Zigana Dağı ile Bayburt ve Erzurum arasındaki Kop Dağı, sonbaharın renkleri ve kış mevsiminin ilk izlerini farklı manzaralarla ortaya koydu.
Zigana Dağı'nın eteklerinde ağaçlar yeşil, sarı, turuncu ve kızıl tonlarını korurken yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı çam ormanlarını beyaza bürüdü.
Kop Dağı'nda ise dağ yamaçları ve vadiler sonbaharın sarı, kahverengi, turuncu ve yeşil tonlarıyla renk değiştirdi. İki dağda oluşan manzaralar, mevsimin doğa üzerindeki farklı etkilerini gözler önüne serdi.
ZİGANA'DA SONBAHAR RENKLERİ İLK KARLA BULUŞTU
Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan Zigana köyü ve çevresi, sonbahar renkleriyle sezonun ilk kar yağışını aynı anda yaşadı.
Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Zigana Dağı'nın eteklerinde ağaçların yaprakları kırmızı, sarı, yeşil, kahverengi ve turuncu tonlarına büründü. Dağın yüksek kesimlerinde ise kar yağışıyla birlikte çam ağaçlarının dalları beyaz örtüyle kaplandı.
Eski Gümüşhane-Trabzon kara yolunda rakım yükseldikçe değişen manzara, özellikle fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekti. Yol boyunca bulunan tarihi hanlar, köprüler ve eski yapılar da sonbahar görüntülerine eşlik etti.
Bölgeyi ziyaret eden Halit Bulut, sezonun ilk kar yağışını Zigana Dağı'nda karşıladıklarını belirterek ortaya çıkan manzarayı görmeye değer bulduğunu ifade etti.
KOP DAĞI'NDA SONBAHARIN RENKLERİ ÖNE ÇIKTI
Erzurum'un Aşkale ilçesi ile Bayburt arasındaki sınırda bulunan Kop Dağı Geçidi ve çevresi de sonbaharın renklerine büründü.
Dağ yamaçları ve vadilerde sarı, turuncu, kahverengi ve yeşilin farklı tonları bir araya geldi. Özellikle yüksek rakımlı alanlarda bitki örtüsünün değişmesiyle ortaya çıkan renk geçişleri, bölgenin doğal görünümünü farklılaştırdı.
Kop Dağı çevresindeki sonbahar manzaraları, dron pilotu Şule Danayiyen tarafından havadan görüntülendi. Görüntülerde dağ yamaçlarına yayılan renkler, vadiler ve bölgeye zaman zaman eşlik eden sis ve pus dikkat çekti.
Bayburt ile Erzurum arasındaki ulaşım güzergâhında bulunan Kop Dağı, sonbahar döneminde doğa manzaralarıyla öne çıktı.
ZİGANA VE KOP DAĞI'NDA MEVSİM GEÇİŞİ
Zigana Dağı'nda sonbahar renkleriyle kar örtüsünün buluşması, Kop Dağı'nda ise sarı, turuncu ve kahverengi tonlarının dağ yamaçlarına yayılması kasım ayının doğal manzaralarını ortaya çıkardı.
Bir tarafta çam ağaçlarının dallarına tutunan ilk kar, diğer tarafta sonbaharın renklerini koruyan dağ yamaçları bulunuyor. İki ayrı güzergâhta kaydedilen görüntüler, bölgenin dağlık coğrafyasında mevsim geçişinin farklı görünümlerini yansıtıyor.