Zerzevan Kalesi’nde Yeni Restorasyon Dönemi.. Mithras Alanı Yenileniyor!

Diyarbakır’daki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde Mithras Tapınağı ve yeraltı kilisesini kapsayan yeni restorasyon süreci başlıyor.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde yeni restorasyon çalışmaları için hazırlık süreci tamamlandı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kalede Mithras Kutsal Alanı ve yeraltı kilisesi için çalışmalar başlayacak.

“Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen restorasyonların tarihi yapıları koruyarak turizme katkı sunması hedefleniyor.

ZERZEVAN KALESİ’NDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI GENİŞLİYOR

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Zerzevan Kalesi’nde restorasyon çalışmaları sürüyor. “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde Arsenal, yeraltı kilisesi, Mithras Kutsal Alanı ve tonozlu sarnıçlarda yeni restorasyon süreci için hazırlıklar tamamlandı.

Yaklaşık 60 dönümlük alan üzerine kurulu tarihi kale, 12 ila 15 metre yüksekliğindeki surları, gözetleme kuleleri, kaya mezarları, yeraltı ibadethaneleri ve su sarnıçlarıyla bölgenin en dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer alıyor.

Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırındaki önemli garnizonlardan biri olarak bilinen Zerzevan Kalesi, dünyada ortaya çıkarılan son Mithras Tapınağı’na da ev sahipliği yapıyor.

“KALE ROMA’NIN EN ÖNEMLİ SINIR GARNİZONLARINDAN BİRİ”

Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aytaç Coşkun, kalenin yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirterek bölgenin Asur döneminden itibaren kullanıldığını söyledi.

Kalenin bugünkü mimari yapısının Roma İmparatorluğu döneminde şekillendiğini ifade eden Coşkun, Zerzevan’ın özellikle Amida ve Nisibis hattındaki tek kazı alanı olduğunu vurguladı.

2014 yılında başlayan kazı çalışmalarının ardından restorasyon sürecinin de hız kazandığını belirten Coşkun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon için önemli bütçeler ayırdığını kaydetti.

MİTHRAS TAPINAĞI VE YERALTI KİLİSESİ YENİLENECEK

Prof. Dr. Coşkun, restorasyon çalışmalarının temel amacının tarihi yapıları gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi. Çalışmalar kapsamında mevcut yapıların güçlendirildiğini belirten Coşkun, hava koşullarının neden olduğu tahribatın önüne geçmek için uluslararası restorasyon ilkelerinin uygulandığını ifade etti.

Güney kule ve büyük kilisede devam eden çalışmaların ardından Arsenal, yeraltı kilisesi, Mithras Kutsal Alanı ve tonozlu sarnıçlarda da uygulama sürecinin kısa süre içinde başlayacağı bildirildi.

2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Zerzevan Kalesi’nin, ilerleyen süreçte UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi’ne girmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Kültür | Sanat | Magazin Haberleri

Mabel Matiz Davasında Karar Çıktı.. “Perperişan” Şarkısına Beraat Kararı!
Trendyolmilla’dan Yeni Sezon.. Demet Özdemir Marka Yüzü Oldu!
Sinop’ta Sinema Heyecanı.. Festival 5’inci Kez Perde Açıyor!
Genç Sanat Yarışması Başlıyor.. 1 Milyon Liralık Destek Gençler İçin!
Nemrut Dağı Sezonu Açıldı.. Dev Heykelleri Ziyaretçi Akınına Hazır!