Suriyede İkinci Kürdistan KURULUYOR

Türkiye sınırına yakın Kobani ve Afrin şehirleri ile Cindires, Amude ve Tirbespi kasabaları Demokratik Birlik Partisi'nin eline geçti

Türkiye sınırına yakın Kobani ve Afrin şehirleri ile Cindires, Amude ve Tirbespi kasabaları Demokratik Birlik Partisi’nin eline geçti

İç çatışmaların hız kazandığı Suriye’de çok çarpıcı bir gelişme yaşanıyor. Suriyeli Kürtlerin yoğunlukta olduğu Türkiye sınırına yakın Kobani ve Afrin şehirleri ile Cindires, Amude ve Tirbespi kasabaları tamamen Suriye’deki Kürt partilerinin eline geçti. Kamışlı, Sere Kaniye (Ras el Ayn) ve Derik’te de resmi yönetim olmasa da kontrol Kürtlerde bulunuyor.

Bu bölgelerde yönetimi fiili olarak elinde tutan Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Müsli, “Çatışmaların bölgemizde de yaşanmaması için halk bunu yaptı” dedi. PYD güçleri “Halk Savunma Birlikleri” adı altında örgütlendi ve resmi binalara Kürt bayrağı çekti. Silahlı militanlar da sokaklarda devriye gezmeye başladı.

Suriye’de Esed rejimi ile muhalifler arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, Halep’e bağlı Kobani kasabasını ele geçiren Kürtler, Hür Suriye Ordusu’nun, çatışmaları Kürt bölgesine yaymaması amacıyla yönetime de el koydu. Kasabada aralarında devlet daireleri, belediye ve askeri merkezlerin de bulunduğu 15 kurum ele geçirildi. Kürtlerin kendi içlerinde oluşturduğu milislerin yol kontrolü yaptığı, kente giriş-çıkışları da denetim altına aldığı görüldü.

Suriye’de küçük bir Kürdistan görünümü veren bu girişimin lideri olarak PYD öne çıkıyor. Kobani başta olmak üzere adı geçen bölgelerde yönetime el konduğunu doğrulayan PYD lideri Müsli şöyle konuştu: “Kobani’de devlet kurumlarında çalışanlar şehri terk etti. Kalanlara isterlerse çalışmaya devam edebileceklerini ama yönetimin bizde olacağını söyledik.”

Sınırda Kürt askerleri hazır bekliyor

Suriyeli Kürt, insan hakları aktivisti Hafiz Abdurrahman ise ilginç bir iddiayı dile getirdi. Suriye ordusundan kaçıp Irak Kürdistanı’na giden Kürt askerlerinden 700 kadarının sınırın Kürdistan tarafında hazır bekletildiğini öne süren Abdurrahman, “Sere Kaniye ya da Kamışlı’da yönetim Kürtlere teslim edilmezse ve çatışma çıkarsa bu askerler bölgeye Kürtlere yardıma gidecek” dedi.

"PYD ile KNC anlaşmış görünüyor"

Kürt kontrolüne alınan bölgelerde yönetim tamamen PYD militanlarının elinde görünüyor. Bu durumun bir anlaşma sonucu olduğunu savunan yerel kaynaklar PYD dışındaki diğer Kürt partilerinin kurduğu Kürt Ulusal Konseyi’nin (KNC) gelişmeleri takip ettiğini belirtiyor. PYD ile KNC’nin bugüne kadar pek karşı karşıya gelmemeye özen gösterdiğini belirten aynı kaynaklar Kobani’de devlet kurumlarına PYD bayrağı asılırken Amude ve bazı diğer bölgelerde PYD bayrağının yanı sıra KNC’nin bayrağının da asılmasını bu uzlaşmanın göstergesi olarak değerlendirdi.

Dünya Haberleri

'Belçika Polisi'nden Baskın.. Stêrk Tv ve Medya Haber'e Operasyon!
Gazze'de Bilanço Ağırlaşıyor... Can Kaybı 32 bin 623'e Yükseldi
Kuzey ve Doğu Suriye'de Seçim... 30 Mayıs'ta Sandıklar Kurulacak!