Ardahan’ın Posof ilçesinde doğada yiyecek arayan boz ayı ile yavruları, Demirdöven köyündeki ormanlık alanda drone kamerasıyla görüntülendi.
Anne ayının yavrularını yakınında tutarak çevrede yiyecek araması ve otlaması dikkat çekerken, ayı ailesi bir süre bölgede kaldı.
Ormanlık alanda dolaşan ayılar daha sonra gözden kaybolurken, uzmanlar özellikle yavruları bulunan ayılara yaklaşılmaması gerektiğini belirtiyor.
BOZ AYI VE YAVRULARI GÖRÜNTÜLENDİ
Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Demirdöven köyündeki ormanlık alanda yiyecek arayan boz ayı ve yavruları drone kamerasıyla görüntülendi.
PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; doğal yaşam alanında yiyecek arayan anne ayı, yanında bulunan yavrularıyla birlikte bir süre bölgede dolaştı.
YAVRULARINI YANINDAN AYIRMADI
Anne ayının yiyecek ararken yavrularını yakınında tutması dikkat çekti. Ayıların ormanlık alanda otladığı ve bir süre çevrede hareket ettiği görüldü.
Görüntülerde ayı ailesinin doğal yaşam alanındaki hareketleri drone kamerasına yansırken, hayvanların insanlardan uzak şekilde yaşamlarını sürdürdüğü görüldü.
ORMANLIK ALANA DOĞRU İLERLEDİLER
Bir süre bölgede kalan anne ayı ve yavruları daha sonra ormanlık alana doğru ilerleyerek gözden kayboldu.
Posof’un ormanlık alanında kaydedilen görüntüler, bölgede bulunan yaban hayatına ilişkin yeni görüntüleri de ortaya koydu.
AYILARA YAKLAŞILMAMASI İSTENİYOR
Uzmanlar, özellikle yavruların bulunduğu dönemlerde anne ayılara yaklaşılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Ayıların hareket güzergâhlarının kesilmemesi ve güvenli mesafenin korunması öneriliyor.
Yavru ayıların bulunduğu bölgelerde insan hareketliliğinin artması, anne ayının kendisini ve yavrularını korumaya yönelik davranışlar sergilemesine neden olabileceğinden, yaban hayvanlarıyla karşılaşılması halinde mesafenin korunması önem taşıyor.