ÖTV İndirimi Pompa Fiyatlarına Yansıdı.. Motorin Litre Fiyatı 70-71 Liraya Geriledi!

Motorinde Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) Ağustos ayında sıfırlanmasıyla birlikte motorin litre fiyatlarında büyük düşüş gerçekleşti.

Motorinin litre fiyatında ÖTV düzenlemesi sonrası 9 lirayı aşan indirim gerçekleşirken, fiyatlar birçok istasyonda 70-71 liraya geriledi.

Motorinde Ağustos sonuna kadar sıfırlanan ÖTV, pompa fiyatlarına indirim olarak yansırken, akaryakıt istasyonlarında yoğunluk arttı.

Motorin ÖTV’sinin Eylülden itibaren kademeli artırılması beklenirken, fiyatların önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği yakından izlenecek.

MOTORİNDE 9 LİRAYI AŞAN İNDİRİM

PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; motorinde uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) Ağustos ayı sonuna kadar sıfırlanmasının ardından pompa fiyatlarında belirgin düşüş yaşandı.

Gün içerisinde birçok akaryakıt istasyonunda motorinin litre satış fiyatı 9 liradan fazla geriledi. İndirim sonrasında motorinin litre fiyatı birçok noktada ortalama 70-71 lira seviyesine çekildi.

Fiyatlardaki düşüş yüzde 10’un üzerinde gerçekleşirken, ÖTV düzenlemesinin doğrudan pompa fiyatlarına yansıması akaryakıt piyasasında hareketlilik oluşturdu.

ÖTV AĞUSTOS SONUNA KADAR SIFIRLANDI

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorin türü akaryakıt ürünlerinde uygulanan ÖTV tutarları yeniden belirlendi.

Düzenlemeye göre motorinde Ağustos ayının kalan bölümünde ÖTV sıfır olarak uygulanacak. Eylül ayından itibaren ise ÖTV tutarının kademeli şekilde artırılması öngörülüyor.

Düzenlemenin temel gerekçelerinden biri, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle yükselen motorin fiyatlarının üretici ve tüketici üzerindeki maliyet baskısını sınırlamak olarak açıklandı.

EYLÜLDEN İTİBAREN KADEMELİ ARTIŞ

Motorinde ÖTV tutarı 1-30 Eylül 2026 tarihleri arasında litre başına 3 lira olarak uygulanacak.

Bu tutar 1-31 Ekim döneminde 6 liraya, 1-30 Kasım döneminde 9 liraya, 1-31 Aralık döneminde ise 12 liraya çıkarılacak.

1 Ocak 2027’den itibaren motorinde uygulanacak ÖTV tutarının yeniden 13,9006 lira seviyesine yükseltilmesi planlanıyor.

Böylece Ağustos ayında başlayan vergi kaynaklı fiyat avantajının yılın son aylarına doğru kademeli olarak azalması bekleniyor.

ŞİMŞEK: MALİYET BASKISINI SINIRLAMAYI AMAÇLIYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motorinde ÖTV’nin sıfırlanmasına ilişkin değerlendirmesinde düzenlemenin dezenflasyon sürecini desteklemek amacı taşıdığını belirtti.

Şimşek, bütçede harcama disiplini ve kayıt dışılıkla mücadele sonucunda oluşturulan mali alanın kullanıldığını belirterek, motorin fiyatlarındaki yüksek artışın tüketici ve üreticilere yansımasının sınırlandırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Bakan Şimşek ayrıca uygulamayla maliyet baskılarının yanı sıra enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerin azaltılmasının amaçlandığını kaydetti.

AKARYAKIT İSTASYONLARINDA HAREKETLİLİK

Motorin fiyatındaki düşüş, indirim sonrasında akaryakıt istasyonlarında da hareketliliğe neden oldu.

Satış görevlileri, fiyatların gerilemesinin ardından motorin almak isteyen yurttaşların ilgisinde artış yaşandığını belirtti.

Motorinin özellikle kara yolu taşımacılığı, tarım ve üretim sektörlerinde temel maliyet kalemlerinden biri olması nedeniyle fiyat değişiminin yalnızca bireysel araç kullanıcılarını değil, taşımacılık ve üretim maliyetlerini de etkilemesi bekleniyor.

FİYATLARDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

Ağustos ayında ÖTV’nin sıfırlanmasıyla motorin fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanırken, Eylülden itibaren başlayacak kademeli vergi artışları pompa fiyatlarının yeniden yükselmesine neden olabilecek bir unsur olarak öne çıkıyor.

Önümüzdeki dönemde petrol fiyatları, döviz kuru, bölgesel jeopolitik gelişmeler ve kademeli ÖTV uygulamasının motorin fiyatları üzerindeki etkisi belirleyici olacak. Bu nedenle Ağustos ayında başlayan indirimli fiyat döneminin yılın kalan bölümünde nasıl şekilleneceği akaryakıt piyasasının önemli gündem başlıklarından biri olacak.

Ekonomi | Finans | Otomotiv Haberleri

Ekonomide Kriz Baskısı Sürüyor.. TCMB Enflasyon Tahminini Yükseltti!
Tahran-Trabzon Uçuşları Başladı.. Haftada İki Sefer Yapılacak!
Ciro Arttı, Ticaret Hacmi Geriledi.. İhracatta Serbest Bölge Artışı!
İnşaatta Yıllık Maliyet Artışı Yüzde 28,66.. Sanayi Üretiminde Düşüş Var!
7 Aylık Bilanço Açıklandı.. Hava Yolu Yolcu Sayısı 138,7 Milyonu Aştı!