Melez Manda'da Verim Devrimi.. Yeni Irkla Süt Üretimi İki Katına Çıktı!

Balıkesir Bandırma’da yürütülen bilimsel çalışmalar, manda yetiştiriciliğinde önemli bir eşiğin aşıldığını ortaya koydu. 

Bandırma’daki araştırmalarda Anadolu mandası ile Murrah ırkının melezlenmesiyle elde edilen yeni tip mandalarda yıllık süt verimi 2 bin litreye ulaştı. 

Yağ oranı korunurken üretimde dikkat çeken artış sağlandı.

Balıkesir Bandırma’da yürütülen bilimsel çalışmalar, manda yetiştiriciliğinde önemli bir eşiğin aşıldığını ortaya koydu. 

MELEZ MANDA ÇALIŞMALARINDA SÜT VERİMİ 2 BİN LİTREYE ULAŞTI

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünde gerçekleştirilen projede, Anadolu mandası ile Hindistan kökenli yüksek verimli Murrah ırkının melezlenmesi sonucu elde edilen mandalarda süt verimi ortalama 2 bin litreye ulaştı.

90 YILLIK ENSTİTÜDE AR-GE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı olarak faaliyet gösteren enstitünün 1935 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Enstitü Müdürü Kerim Kılınç, kurumun hayvancılık alanında önemli projelere imza attığını ifade etti.

Kılınç, enstitünün koyunculuk ağırlıklı çalışmasına rağmen yaklaşık 30 yıldır manda üzerine de yoğun Ar-Ge faaliyetleri yürüttüğünü vurguladı.

HEDEF: YAĞ ORANI KORUNARAK VERİMİN ARTIRILMASI

Yürütülen projenin temel amacının, Anadolu mandasının yüksek yağ oranını koruyarak süt verimini artırmak olduğunu belirten Kılınç, mevcut durumda Anadolu mandalarında laktasyon döneminde süt veriminin 800 ila 900 litre arasında değiştiğini, en iyi koşullarda ise bin litreye ulaşabildiğini söyledi.

Melezleme çalışmalarıyla bu rakamın önemli ölçüde artırıldığını dile getiren Kılınç, elde edilen sonuçların üretici açısından umut verici olduğunu kaydetti.

YENİ NESİL MANDALARDA 2 BİN LİTRE SINIRI AŞILDI

Enstitüde geliştirilen melez mandalarda yıllık süt veriminin ortalama 2 bin litre seviyesine ulaştığını belirten Kılınç, bu artış sağlanırken süt yağı oranının da korunduğunu vurguladı. Böylece hem kaliteli hem de yüksek verimli süt elde edilen yeni bir genetik yapı oluşturuldu.

“MURANA” İSMİYLE YENİ IRK YOLDA

Manda yetiştiriciliğinin hem ülke genelinde hem de yerel ölçekte önemli bir geçim kaynağı olduğuna dikkat çeken Kılınç, manda sütünün besleyici değeri ve damak tadına uygunluğuyla öne çıktığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle geçmişte azalma eğiliminde olan manda varlığının yeniden artışa geçtiğini belirten Kılınç, yürütülen çalışmalar kapsamında Anadolu mandası ile Murrah ırkının melezlenmesiyle ortaya çıkan yeni tipin “Murana” olarak adlandırıldığını söyledi.

Irk geliştirme çalışmalarının uzun soluklu olduğuna işaret eden Kılınç, sürecin tamamlanmasıyla birlikte “Murana” adının resmi olarak yeni bir manda ırkı olarak literatüre girmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Kent Haberleri Haberleri

Türkiye Genelinde Yağış Alarmı.. Çok Sayıda Kentte Sağanak Etkili Olacak!
Salihli’de Kayıp Dağcı Alarmı.. İzine Ulaşıldı, Arama Çalışmaları Sürüyor!
Nisan Kapıda, Kış Geri Döndü.. Yüksekova Beyaza Büründü!
Ayvansaray’da Patlama Sonrası Çökme.. Kurtarma Çalışmaları Sürüyor!