'Kars Protokolü' Doğa Yürüyüşü Yaptı

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ve il protokolü tam kadro 15 kilometre doğa yürüyüşü yaptıktan sonra, 'Gazel Yaylası Şenliği'ne katıldı.

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey tarafından organize edilen ve tam kadro il protokolünün katıldığı doğa yürüyüşü, Beyribey’in doğduğu köy olan eski adı Berdik, yeni adı Alçılı Köyünün Gazel Yaylasında gerçekleştirilen şenlik ile sonlandı.

Tacettin Durmuş'un haberine göre, Milletvekili Beyribey ile birlikte, başta Kars Valisi Rahmi Doğan olmak üzere, 14. Mkz. Piyade Tugay Komutanı Tuğ. Gen. Turan İnan, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Çay, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yusuf İzci ve Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman yaklaşık 15 kilometre yürüdü. Doğa yürüyüşünde Beyribey’e, Ak Parti Kars İl Başkan Yardımcısı Ahmet Tüzen, kaymakamlar, belediye başkanları ve tüm daire müdürleri de eşlik etti.

Sabahın erken saatlerinde Merkez Çakmak Köyü’nün Çalgavur Mahallesinin Keçigale mevkiinden yürüyüşe başlayan yaklaşık 100 kişiden oluşan ekip, daha sonra Çalgavur Köyü dağları ve çayırlarını aştıktan sonra Yücelen Köyü yaylasında ilk molasını verdi. Daha sonra yürüyüşe devam eden Milletvekili Selahattin Beyribey rehberliğindeki ekip, Alçılı Köyü ile Yücelen Köyü sınırını oluşturan 2700 rakımlı tepede yöresel ürünlerden oluşan organik kahvaltı yaptı. Kahvaltının ardından İl Müftüsü Mehmet Genç, bölgenin binlerce Mehmetçiğin koyun koyuna yattığı Allah’u Ekber Sıradağlarının başladığı yer olduğunu hatırlatarak, başta Sarıkamış ve 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şehitler için dua etti. Şehitler için okunan Fatiha’nın ardından yaklaşık 15 kilometrelik yürüyüşü tamamlayan protokol ekibi, Selahattin Beyribey’in Köyü sınırları içerisinde bulunun Gazel Yaylasında doğa yürüyüşünü sonlandırdı.

YÜRÜYÜŞÜ TAMAMLAYAN PROTOKOL EKİBİ, BEYRİBEY’İN KÖYÜNDE GAZEL YAYLASI ŞENLİĞİNE KATILDI

Doğa yürüyüşü tamamlayan ekip, daha sonra Beyribey tarafından organize edilen ve köylülerinin marifetiyle gerçekleştirilen Gazel Yaylası Şenliğine katıldı. Alçılı Köyü sakinlerinin ve Beyribey’in akrabalarının kurduğu çadırda katılımcılara yöresel yemekler ikram edildi. Yemeklerin yenilmesinden sonra yöresel canlı müzik eşliğinde katılımcalar hep birlikte halaylar çekti. Halay başını ise Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ile Vali Rahmi Doğan çekti.

Ticaret İl Müdür Adem Beyribey’in sunduğu ve yönlendirdiği şenlikte, selamlama konuşmasını yapan Alçılı Köyü Muhtarı Vural Bekinkayan’ın ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi.
İlk olarak söz alan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, böylesine sportif ve sağlıklı bir yürüyüş gününü kendisine yaşattıkları için başta Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ve Vali Rahmi Doğan olmak üzere organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Başkonsolos Guluyev’in ardından söz alan 14. Mkz. Piyade Tugay Komutanı Tuğ General Turan İnan da büyük önder Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir” sözünü hatırlatarak, Çalgavur, Yücelen ve Alçılı köylülerinde kendilerinin efendisi olduğunu söyleyerek tüm köy halkını ve katılımcıları sevgi ve saygı ile selamladığını ifade etti.

Sıla-i Rahim’in önemine değinen AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, on binlerce Mehmetçiğin koyun koyuna yattığı Allah’u Ekber Sıradağlarının çevre köyler ve Çalgavur Köyünden başladığını söyledi.

Burasının Türkiye’nin son noktası ve Anadolu topraklarının en doğu uçlarının olduğunun da altını çizen Beyribey, aynı zamanda bölgenin bir kapı olduğunu da belirterek, “Önce kapımızın nasıl olduğunu görmemiz lazım. Kapımızın değerini bilmek içinde kapımıza kadar yürümemiz lazım. Şehrimizde görev yapan tüm protokol mensupları, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız ile birlikte Çalgavur Köyünden başladık ve kendi köyümüze kadar yürüdük. Ben çocukluğumda bu yolları yürüyerek geçerdim. Her yıl da yürümeğe çalışırım. Benim için aynı zamanda nostaljik bir yürüyüşte oldu. Hem yöremizi tanıtmak, hem dağlarımızı, çayırlarımızı meralarımız görmek istiyoruz. Buralarda yaşayan insanlarımız ile sohbet etme imkanı bulurken de onların sorunlarını dinleyip sorunlarına çözüm getirme fırsatını da yakalamış oluyoruz. İnsanların hayatlarında bazı pikler vardır ve o pikler ömür boyu unutulmaz.”dedi.

GAZEL YAYLASI BİR BAŞKA GÜZEL

Doğduğu köy olan Gazel Yaylası şenliğinde tüm protokol mensupları ve köy halkı ile Sıla-i Rahim yapmanın mutluluğunu yaşadığını da konuşmasında ifade eden AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey: “Gazel Yaylası bölgenin önemli alanlarından biridir. Bu yaylanın en önemli özelliği, renk renk bin bir çeşit çiçekleri, buz gibi doğal kaynak suları ve yeşilin birçok tonunu bağrında barındırmasıdır. Burası aynı zamanda köyümüzün en nadide yerlerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Köy halkımız yıllar önce kendilerine ait çok değerli otlaklarını ve arazilerini Orman Bakanlığımıza vererek ormanlık alan oluşturulmasını sağladılar. Ben onlara sizlerin huzurunda çok teşekkür ediyorum. Burası, yıllar sonra bizler göremeyiz belki ama çok önemli bir orman alanı olacak. Çocuklarımız burasını orman alanı olarak devletimize bağışlayan babaları ve dedeleri ile gurur duyacaklar. Gazel Yaylasında bu etkinliği zaman zaman yapıyoruz. Ben çocukluğumda ve gençliğimde kendi köyüm Alçılı’dan, Çakmak ve Çalgavur Köyleri üzerinden yaya olarak Kars’sa sık sık gider gelirdim. Kış aylarında ise atlı kızaklarla gider gelirdim. Ben bugünkü yürüyüşüme bir nostalji yürüyüşü diyorum. Ben bugün geçmişime yolculuk yaptım. Buranının her bir noktasında ve tarlasında anılarım var. Bu ektiğe aynı zamanda sılay –i rahim diyoruz. Sılay-i rahim insanının ömrünü uzatır ve sağlıklı kılar. İnsanın ömrünün uzamasının bir nedeni de yıllar sonra doğduğu topraklarda doğal ürünleri yiyip içmek, akrabaların ile eşiyle, dostunla, köylülerinle yıllar sonra bir araya gelip beraber olmak demektir. Ben bugün köylülerim ile tüm bürokratlarımla bira arada olmaktan son derece mutlu oldum.”dedi.

VALİ DOĞAN: KARS’TA DOĞA YÜRÜYÜŞLERİNİ GELİŞTİRMELİYİZ!

Milletvekili Beyribey’in ardından son olarak konuşan Kars Valisi Rahim Doğan da, doğa yürüyüşlerinin Kars’ın turizmine ve ekonomisine ivme kazandıracağına dikkat çekerek, bu sporun geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Batı illerinde 40 dereceği aşkın kavurucu sıcakların yaşanmasına karşın Kars il genelinde dağların, yayların, gölerin ve yeşil doğanın her türden özelliğinin ve güzelliğinin yaşandığına da vurgu yapan Vali Doğan: “Hep birlikte doğa yürüyüşü yapalım dedik. Sayın Vekilimiz Selahattin Beyribey’in organizesinde Merkez Çakmak Köyü’nün Çalgavur Mahallesinden başlayarak Vekilimizin köyü Alçılı köyünde kadar yürüdük. Allah’u Ekber Sıradağlarının başladığı Çalgavur Dağlarında yürümenin hazzını yaşadık. Kars her anlamda doğa yürüyüşleri için son derece uygun alanlara sahip ve Kars’ta doğa yürüyüşleri guruplarının gelişmesini sağlayacağız. Bu nedenle Kars’ın bu özelliklerinin de tüm Türkiye’de bilinmesini istiyoruz. Batı illerinde 40 dereceleri aşan sıcaklıklar yaşanırken Kars’ta serin havada dağ ve yayla havasının yaşamaları için her kesi Kars’a davet ediyoruz.”dedi.

Uzun sağlık dolu bir yürüyüşün ardından Alçılı Köyünün doğal güzelliğini yaşamış olmanın keyfini ve huzurunu yaşadıklarını da söyleyen Vali Doğan: “Kars’ın her karışında var olan doğal güzellikleri Türkiye’ye tanıtmak için bu türden etkinliklere yer vermemiz gerek. Kars coğrafyasına baktığımızda bu tür doğa yürüyüşlerinin yapabileceğimiz çok güzel yollar, ovalar, kanyonlar, dağlar ve göller var. Bunları tanıtırsak Kars’ın turizmine, kültürüne ve ekonomisine katkı sağlamış oluruz. Malum kış turizmi ilimiz için çok önemli bir turizm alanıdır. Özelikle Doğu Ekspresi ile ülkemizin çeşitli yerlerinden vatandaşlarımız tren yolu güzergahı üzerinden deki alanları hem de ilimizi gezmek için ciddi bir yoğunluk oluşturuyor. Yaklaşık bir ay önce seferlerine yeniden başlayan Doğu Ekspresi ile yolculuk yapmak isteyenlerin biletleri birkaç gün önceden tükettiklerini öğrendim. Bu durum Kars içinde turizm ve ekonomik anamda çok önemlidir. Yollarımızın da yapılıyor olması, hava yolumuzun olması, karayollarımızın olması, tren yollarımızın da yapılıyor olması ve Kars ile Artvin arasında tünellerin yapılacak olması da artık Kars’ın Karadeniz ile bir bağlantı noktası olması ilimizin tanıtımı için son derece önemlidir. Bizler Sayın vekilimizin bu organizasyonun ardından haftada birkaç kez bu tür doğa gezilerine devam etmek istiyoruz. En azından 2 haftada bir bu yürüyüşlerimizde devam edeceğiz. Böylece Kars’ın tanıtımına katkı sunmak adına ilçelerimizin hatta köylerimizin güzelliklerini tanıtmak için bu etkinlikleri devam ettirmemiz gerekiyor. Böylece ilçe ve köylerimizde yaşayan halkımız ile de kaynaşma şansı bulmuş oluruz.”şeklinde konuştu.














Kars Haberleri

Kars'ta 1 Mayıs.. Kutlamaların Adresi 'Tren Garı' Meydanı
Kars'ta 'Siber Suçlar' Eğitimi.. 372 Öğrenciye Bilgilendirme Yapıldı!
Türkiye 23 Nisan'ı Kutluyor.. Kars'ta 'Çocuk Bayramı' Törenleri
'İl Genel Meclisi'nde Dengeler Değişti.. Suat Bayhan DEM Parti'den İstifa Etti!