Samsun’un Havza kentinde etkili olan kuvvetli yağışın ardından meydana gelen sel, çok sayıda mahallede büyük yıkıma neden oldu.
Sel sularının sürüklediği araçlar hurdaya dönerken, iş yerleri ve sokaklarda oluşan ağır hasar dron görüntülerine yansıdı.
AFAD, belediye ve sağlık ekiplerinin aralıksız sürdürdüğü çalışmalarda bin 63 personel sahada görev aldı.
SEL FELAKETİ
Samsun’un Havza kentinde etkili olan kuvvetli sağanak yağışın ardından yaşanan sel felaketi, kentte büyük yıkıma yol açtı. Hacı Osman Deresi’nin taşmasıyla birlikte birçok mahallede su baskınları meydana gelirken, günün ilk ışıklarıyla felaketin boyutu daha net ortaya çıktı.
Özellikle Cumhuriyet Meydanı çevresi, Çay, Bahçelievler, İcadiye, Medrese ve 25 Mayıs mahallelerinde selin etkisi ağır şekilde hissedildi. Gece boyunca etkisini sürdüren yağış nedeniyle taşan dere, sokakları kısa sürede göle çevirirken, çok sayıda araç sel sularına kapıldı.
HAVZA’DA ARAÇLAR HURDAYA DÖNDÜ
Sabah saatlerinde çekilen dron görüntülerinde, sel sularının sürüklediği araçların sokaklarda devrilmiş halde bulunduğu görüldü. Bazı otomobillerin çamura gömüldüğü, bazılarının ise takla atarak kullanılamaz hale geldiği dikkat çekti.
Selin ardından ilçeden kaldırılan araçlar yediemin otoparkına çekildi. Otoparkta oluşan görüntü ise felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Camları patlayan, kaportaları parçalanan ve iç kısımları tamamen çamurla dolan araçların yan yana dizildiği alan adeta araç mezarlığına dönüştü.
Yetkililer, otoparkta yüzün üzerinde ağır hasarlı aracın bulunduğunu belirtirken, araç sahipleri yaşadıkları manzara karşısında büyük üzüntü yaşadı.
“ARACI YENİ ALMIŞTIM”
Selde aracı zarar gören yurttaşlardan Selahattin Akkaya, aracının sel sularıyla yaklaşık 200 metre sürüklendiğini söyledi. Akkaya, “Aracımın her tarafı kırılmış. Camları patlamış. Daha yeni almıştım, 20 bin kilometredeydi” ifadelerini kullandı.
Bir başka araç sahibi Arif Değirmenci ise sel sularının çok kısa sürede yükseldiğini belirterek, aracını kurtarmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını dile getirdi. Değirmenci, “Sel çok hızlı geldi. Müdahale etmeye fırsat bulamadık. Araç tamamen kullanılamaz hale geldi” dedi.
İŞ YERLERİNDE BÜYÜK HASAR OLUŞTU
Sel nedeniyle kentte çok sayıda iş yeri de zarar gördü. Çamur ve balçıkla kaplanan dükkanlarda esnaf sabahın erken saatlerinden itibaren temizlik çalışmalarına başladı. Bazı iş yerlerinde ürünlerin tamamen kullanılamaz hale geldiği görüldü.
Esnafın, dükkanlardan su ve çamuru tahliye etmeye çalıştığı anlar dikkat çekerken, bölgede zarar tespit çalışmaları da eş zamanlı olarak sürdürülüyor.
BİN 63 PERSONEL SAHADA GÖREV YAPIYOR
Samsun Valiliği tarafından yapılan açıklamada, olayla ilgili toplam 117 ihbarın kayıtlara geçtiği bildirildi. Açıklamada, selin ilk anından itibaren tüm kurumların koordineli şekilde bölgeye sevk edildiği ifade edildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, AFAD, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü, Kara Yolları 7. Bölge Müdürlüğü, Havza Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Kızılay ekiplerinin sahada aktif görev yaptığı belirtildi.
Gece boyunca süren çalışmalarda bin 63 personel, 85 iş makinesi, 41 kamyon ve kamyonet ile toplam 214 aracın görev yaptığı açıklandı. Ayrıca bölgede 90 motopomp, 6 bot ve 14 dalgıç pompanın kullanıldığı bildirildi.
EKİPLER ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Selin etkili olduğu bölgelerde su tahliye çalışmaları, çamur temizliği, güvenlik önlemleri ve hasar tespit faaliyetleri aralıksız devam ediyor. Türk Kızılay ve belediye ekipleri tarafından yurttaşlara gıda desteği sağlanırken, sahada görev yapan personele de lojistik destek veriliyor.
Valilik açıklamasında, afet sürecinde görev yapan tüm ekiplerin koordineli ve özverili şekilde çalıştığı vurgulanarak yurttaşlara geçmiş olsun dilekleri iletildi.
METEOROLOJİDEN YENİ UYARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine de yer verilen açıklamada, Samsun’un doğu ilçelerinde kuvvetli gök gürültülü sağanak beklendiği belirtildi. Yetkililer, ani sel, su baskını ve taşkın riskine karşı yurttaşların dikkatli ve tedbirli olması çağrısında bulundu.