Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada muhalefeti kriz sürecini siyasi çıkar için kullanmakla suçladı.
Erdoğan, İran savaşı sonrası oluşan küresel ekonomik belirsizliklerin Türkiye’yi de etkilediğini belirterek muhalefetin sorumlu davranması gerektiğini söyledi.
Gazze’deki saldırılar, savunma sanayii yatırımları ve ekonomik hedeflere de değinen Erdoğan, Türkiye’nin bölgesel güç konumunu koruyacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Erdoğan, Tekirdağ Çorlu’da silahlı kavga ihbarına müdahale sırasında yaşamını yitiren polis memurları Erkan Tütüncüler ve Emrah Koç ile Mersin’in Tarsus ilçesinde düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden 6 kişi için başsağlığı mesajı verdi, yaralıların tedavisinin sürdüğünü söyledi.
KÜRESEL KRİZ VE EKONOMİ MESAJI
İran’a yönelik saldırılar sonrası başlayan bölgesel gerilimin küresel ölçekte ekonomik etkiler oluşturduğunu belirten Erdoğan, akaryakıt fiyatlarından tedarik zincirlerine kadar birçok başlıkta belirsizliğin sürdüğünü ifade etti. Hürmüz Boğazı’ndaki tıkanıklığın küresel ticareti etkilediğini kaydeden Erdoğan, dünyada spekülasyon ve piyasa manipülasyonlarının arttığını söyledi.
Her savaşın kendi ekonomik düzenini oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, savaş ortamlarının özellikle düşük ve orta gelir grubunu olumsuz etkilediğini savundu. İran merkezli çatışmaların küresel refah üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurduğunu belirten Erdoğan, bazı çevrelerin krizlerden ekonomik çıkar sağladığını öne sürdü.
MUHALEFETE ELEŞTİRİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin bölgesel kriz sürecinde yapıcı tutum sergilemediğini savunarak sert eleştiriler yöneltti. Muhalefetin siyasi çıkar amacıyla toplumsal kaygıları artırdığını ileri süren Erdoğan, “Yolsuzluk gündemini perdelemek amacıyla tehdit ve tahrik dozu yüksek söylemlere sarılmak son derece ucuz ve bayat bir siyasettir” dedi.
Demokrasilerde muhalefetin de iktidar kadar sorumluluk taşıdığını söyleyen Erdoğan, siyasi söylemlerin ülke çıkarları gözetilerek kurulması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin içinden geçtiği bölgesel süreçte birlik ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Erdoğan, “Muhalefet ediyorum bahanesiyle Türkiye’nin istikrar ve güven ortamına zarar verilmemeli” diye konuştu.
“TÜRKİYE’Yİ SAVAŞA ÇEKME TUZAKLARINA KARŞI SOĞUKKANLI DAVRANDIK”
Türkiye’nin bölgesel krizler karşısında kontrollü politika yürüttüğünü belirten Erdoğan, hükümetin ekonomi, enerji, savunma ve ulaştırma alanlarında önceden aldığı tedbirlerin etkili olduğunu söyledi. Türkiye’nin savaşa çekilmek istendiğini ancak diplomasi ve diyalog kanallarının öncelendiğini ifade eden Erdoğan, bölgedeki halklarla temasların sürdürüldüğünü kaydetti.
Türkiye’nin kriz yönetimi konusunda deneyim sahibi olduğunu dile getiren Erdoğan, ülkenin bölgesel istikrar açısından önemli konumda bulunduğunu söyledi.
SAVUNMA SANAYİİ VE TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI VURGUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiindeki gelişmelere de değinerek SAHA EXPO 2026 fuarında 120 ülkeden 1700’ü aşkın firmanın yer aldığını açıkladı. Fuarda 8 milyar dolarlık iş hacmi oluştuğunu belirten Erdoğan, bunun 6 milyar dolarlık bölümünün ihracat anlaşmalarından oluştuğunu söyledi.
50 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen EFES 2026 Tatbikatı’nın Türkiye’nin askeri kapasitesini ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın da ticaret, enerji, kültür ve eğitim alanlarında iş birliğini geliştirdiğini kaydetti.
Kazakistan ziyaretinde çeşitli anlaşmalara imza attıklarını aktaran Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türk Devletleri Teşkilatı’nın bir sonraki zirvesine Türkiye’nin ev sahipliği yapacağını belirten Erdoğan, teşkilatın daha da güçlendirilmesi için çalışma yürütüleceğini ifade etti.
GAZZE VE İSRAİL AÇIKLAMASI
Gazze’de devam eden saldırılara da değinen Erdoğan, İsrail’in insani yardım girişlerini engellediğini ve sivilleri hedef alan saldırılarını sürdürdüğünü söyledi. Gazze’ye yardım taşıyan “Küresel Sumud Filosu”na yönelik uluslararası sularda gerçekleştirilen müdahaleyi eleştiren Erdoğan, Türkiye’nin Gazze halkının yanında olmaya devam edeceğini ifade etti.
Filoda bulunan Türkiye yurttaşlarının güvenli şekilde ülkeye dönmesi için girişimlerde bulunulduğunu kaydeden Erdoğan, uluslararası topluma İsrail’e karşı harekete geçme çağrısı yaptı.
KURBAN BAYRAMI MESAJI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının sonunda yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yurttaşların bayramını kutladı. Bayram tatili sürecinde yola çıkacak yurttaşlara trafik kurallarına uyma çağrısında bulunan Erdoğan, dayanışma ve paylaşma vurgusu yaptı.