TÜİK verilerine göre Mart ayında toplam ciro endeksi yıllık yüzde 34,6 artarken perakende satış hacminde dikkat çeken yükseliş yaşandı.
Hizmet ve ticaret sektörleri büyümede öne çıkarken, sanayi üretimindeki artış ekonomide iç talebin güçlü seyrini ortaya koydu.
İnşaat sektörü yıllık bazda büyümesini sürdürse de aylık verilerde gerileyen tek sektör olarak ekonomik tabloda ayrıştı.
TÜİK MART VERİLERİNİ AÇIKLADI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin ciro ve ticaret satış hacmi endekslerini yayımladı. Açıklanan verilere göre sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerini kapsayan toplam ciro endeksi, 2026 yılı Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,6 arttı.
Toplam ciro endeksi aylık bazda da yükselişini sürdürdü. Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,4 artış kaydedildi. Ekonomide özellikle hizmet, ticaret ve sanayi sektörlerindeki hareketlilik dikkat çekti.
HİZMET VE TİCARET ÖNE ÇIKTI
Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 36,5 ile hizmet sektöründe gerçekleşti. Hizmet sektörünü yüzde 35,9 ile ticaret, yüzde 33,2 ile sanayi sektörü takip etti. İnşaat sektörü ise yıllık bazda yüzde 22’lik artış gösterdi.
Aylık değişimlerde ise sanayi sektörü yüzde 5,7 ile en yüksek yükselişi kaydetti. Ticaret sektörü yüzde 4,9, hizmet sektörü yüzde 2,8 oranında artış gösterdi. İnşaat sektörü ciro endeksi ise yüzde 0,9 düşüş yaşayarak aylık bazda gerileyen tek sektör oldu.
PERAKENDE SATIŞLARDA GÜÇLÜ ARTIŞ
TÜİK’in açıkladığı Ticaret Satış Hacim Endeksi verilerine göre ticaret satış hacmi Mart ayında yıllık bazda yüzde 1,7 arttı. Aynı dönemde perakende ticaret satış hacmi yüzde 21,2 yükselerek dikkat çekici bir performans sergiledi.
Motorlu kara taşıtları ve motosikletlerin toptan-perakende ticareti ile onarım satış hacminde yüzde 10,3 düşüş yaşanırken, toptan ticaret satış hacmi yüzde 3,5 geriledi. Buna karşın perakende tarafındaki güçlü artış iç tüketimdeki canlılığın sürdüğünü ortaya koydu.
Aylık verilere göre ise ticaret satış hacmi yüzde 1,9, perakende satış hacmi yüzde 2,6 artış gösterdi. Toptan ticaret satış hacmi yüzde 2,4 yükselirken, motorlu taşıt ticaretinde aylık yüzde 2,9 düşüş kaydedildi.