Türkiye’de internet siteleri, haber içerikleri ve sosyal medya hesaplarına yönelik erişim engelleri Eylül ve Ekim aylarında yeni kararlarla gündeme geldi.
Eylül ayında binlerce dijital içeriğe erişim engellenirken, sosyal medya platformlarında da çok sayıda hesap Türkiye’den görünmez hale getirildi.
Kararların bir bölümünde milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçeleri öne çıkarken, farklı dosyalarda kişilik hakları, özel hayat ve dijital içeriklere ilişkin hukuki düzenlemeler esas alındı.
ERİŞİM KARARLARI FARKLI ALANLARA YAYILDI
Eylül ayına ilişkin açıklanan verilere göre internet ve dijital medya alanında 3 bin 492 içeriğe erişim engeli getirildi, 15 haber engellendi ve 4 internet sitesi kapatıldı.
Aynı dönemde X platformunda en az 1.270 hesap hakkında erişim engeli kararı verildi. Hesapların büyük bölümünün platform tarafından Türkiye’den görünmez hale getirildiği bildirildi.
Kararlar yalnızca haber içerikleriyle sınırlı kalmadı. Haber kuruluşları, gazeteciler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve farklı alanlarda faaliyet gösteren kişilerin sosyal medya hesapları da erişim kararlarının kapsamına girdi.
HABER SİTELERİ VE SOSYAL MEDYA HESAPLARI
Eylül ayının son günlerinde T24’ün internet sitesi ve sosyal medya hesapları erişim kararlarından etkilendi. Mezopotamya Ajansı, Evrensel, JINNEWS ve Kısa Dalga gibi medya kuruluşlarının internet siteleri veya sosyal medya hesapları hakkında da farklı tarihlerde erişim kısıtlamaları uygulandı.
Ekim ayında ise aralarında gazetecilerin ve medya kuruluşlarının bulunduğu yeni X hesapları Türkiye’den erişilemez hale getirildi. 7 Ekim’de bianet ile gazeteciler İrfan Değirmenci, Şirin Payzın, Erdal Sağlam, Dinçer Gökçe, Esra Tokat ve Furkan Karabay’ın hesaplarının da engellendiği bildirildi.
KARARLARIN GEREKÇELERİ DEĞİŞİYOR
Erişim engellerinin hukuki dayanakları dosyaya göre farklılık gösteriyor. Bazı kararlarda milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçe olarak gösterilirken, bazı işlemlerde özel hayatın gizliliği, kişilik hakları, suçun önlenmesi ve belirli içeriklere ilişkin yasal düzenlemeler esas alınıyor.
Kamu tarafında ise dijital alandaki bazı erişim tedbirlerinin terör propagandası, suç örgütleri, provokasyon ve dezenformasyonla mücadele kapsamında uygulandığı belirtiliyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Eylül ayında yaptığı açıklamada, önceki iki aylık dönemde terör ve suç örgütleriyle bağlantılı olduğu tespit edilen 2 bin 34 sosyal medya hesabı hakkında erişim engeli tedbiri uygulandığını açıkladı.
EKİM AYINDA YENİ HESAPLAR ENGELLENDİ
Ekim ayının ilk haftasında da erişim kararları devam etti. 3 Ekim’de en az 31, 5 Ekim’de ise en az 70 X hesabı hakkında erişim engeli uygulandığı bildirildi.
Engellenen hesaplar arasında gazeteciler, medya kuruluşları ve farklı alanlarda kamuoyuna açık içerik üreten kişiler yer aldı. Sky News muhabiri Alex Crawford’un X hesabı da 5 Ekim’de Türkiye’den erişilemez hale getirildi.
Aynı süreçte internet erişim engellerini takip eden EngelliWeb hesabı ile İfade Özgürlüğü Derneği’nin X hesabı da Türkiye’den görünmez hale getirildi.
ERİŞİM ENGELİ KARARLARI NASIL UYGULANIYOR
Erişim engelleri internet sitelerindeki belirli içeriklerin kaldırılması, alan adlarının Türkiye’den erişilememesi veya sosyal medya hesaplarının Türkiye’de görünmez hale getirilmesi şeklinde uygulanabiliyor.
Bazı kararlar belirli içeriklere ilişkin olurken, bazı işlemler doğrudan internet sitesi ya da sosyal medya hesabını kapsıyor. Sosyal medya platformları da kendilerine iletilen mahkeme veya idari kararlar doğrultusunda Türkiye’deki kullanıcıların belirli hesap ve içeriklere erişimini kısıtlayabiliyor.
Eylül ve Ekim aylarında alınan kararlarla birlikte haber siteleri, gazeteciler ve farklı alanlardaki sosyal medya hesaplarına ilişkin yeni erişim engelleri uygulanmaya devam etti.