Ardahan’ın Damal ilçesinde çiftçiler, tarım makinelerinin ulaşamadığı engebeli arazilerde tırpanla ot biçerek hayvanları için kışlık yem hazırlıyor.
Ekim ayında sürdürülen son biçim çalışmalarında üreticiler, biçtikleri otları kurutup depolarken arazinin yapısına uygun yöntemlerle çalışıyor.
Gün doğmadan çayırlara çıkan çiftçiler, saatler süren biçim mesaisinin ardından kışlık yem hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor.
DAMAL’DA TIRPANLA SON BİÇİM ÇALIŞMALARI
PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; Ardahan’ın Damal ilçesinde hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, tarım makinelerinin giremediği dik ve engebeli arazilerde tırpanla ot biçiyor. Ekim ayında devam eden son biçim çalışmalarıyla üreticiler, hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılamak üzere otları kurutup depoluyor.
Ardahan’da kış mevsiminin uzun sürmesi, hayvanlar için yem hazırlığını önemli bir çalışma haline getiriyor. Traktör ve diğer tarım makinelerinin ulaşamadığı yamaçlarda tırpan kullanan çiftçiler, biçtikleri otları kuruduktan sonra kış aylarında kullanmak üzere saklıyor.
Damal’da gruplar halinde çalışan üreticiler, gün doğmadan yüksek kesimlerdeki çayırlara gidiyor. Saatler süren biçim sırasında çiftçiler, birbirlerine destek olarak çalışmalarını sürdürüyor. Bazı üreticiler, çalışırken türkü söyleyerek mesailerine devam ediyor.
TIRPANLA BİÇİM FİZİKSEL GÜÇ GEREKTİRİYOR
Tırpanla ot biçmek, özellikle eğimli arazilerde dikkat ve fiziksel dayanıklılık gerektiriyor. Biçim işleminin ardından otların kurutulması ve depolanması da kışlık yem hazırlığının önemli aşamalarını oluşturuyor.
Ekim ayında yapılan son biçim çalışmaları, hava koşulları ve otun durumuna göre sürdürülüyor. Üreticiler, hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılamak için sezonun kalan işlerini tamamlamaya çalışıyor.