CHP'de Siyasi Trafik Yoğunlaştı.. Dosyalar Ankara'ya Gönderildi, YDK Yönetimi Belirlendi!

Cumhuriyet Halk Partisi'nde son günlerde hem parti içi yönetim süreçleri hem de devam eden adli soruşturmalarla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nde son günlerde hem parti içi yönetim süreçleri hem de devam eden adli soruşturmalar nedeniyle yoğun bir gündem yaşanıyor.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu'nun yeni yönetimini belirlediği süreçte, kurultaya ilişkin soruşturmalarda bazı dosyalar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Öte yandan görevden uzaklaştırılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in soruşturma kapsamında verdiği ek ifadede yer alan iddialar da siyasi tartışmaları beraberinde getirdi.

CHP'DE YÜKSEK DİSİPLİN KURULU YÖNETİMİ BELİRLENDİ

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, son dönemde yaşanan siyasi ve hukuki gelişmelerin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapıldı.

Kurul üyeleri daha sonra başkanlık seçimi için oylamaya geçti. Yaklaşık bir saat süren toplantının sonunda CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, oy çokluğuyla Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı seçildi. Ahmet Ersen Özsoy Başkan Yardımcılığı görevine, Sezgin Kaya ise Genel Sekreterlik görevine getirildi.

Parti içi disiplin süreçlerinin yürütülmesinde önemli rol üstlenen kurulun yeni yönetimiyle birlikte çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN MESAJI DİKKAT ÇEKTİ

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu'nun, "Haftaya Grup'ta sizi göreceğiz" yönündeki bir ifadeye "Umarım, hep beraber" şeklinde yanıt vermesi siyasi kulislerde dikkat çeken açıklamalardan biri oldu.

Söz konusu açıklama parti içerisindeki gelişmeler ve devam eden süreçler nedeniyle farklı değerlendirmelere konu olurken, CHP cephesinden konuya ilişkin ayrıca bir açıklama yapılmadı.

KURULTAY SORUŞTURMASINDA DOSYA ANKARA'YA GÖNDERİLDİ

CHP'nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38'inci Olağan Kurultayı'na ilişkin yürütülen soruşturmada ise yeni bir aşamaya geçildi.

Soruşturma kapsamında hazırlanan değerlendirmeler doğrultusunda CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan ve CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş ile ilgili bölümlerin ayrıldığı ve yetkisizlik kararı verilerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği bildirildi.

Dosyada, kurultay sürecinde delegelerin iradesinin etkilenip etkilenmediğine ilişkin iddialar, çeşitli ifade tutanakları ve teknik incelemelerin yer aldığı belirtildi.

Savcılık kaynaklarınca soruşturmanın bundan sonraki bölümünün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüleceği kaydedildi.

SORUŞTURMADA YER ALAN İDDİALAR

Soruşturma dosyasında, bazı şüpheli ifadeleri ve teknik inceleme kayıtları doğrultusunda çeşitli değerlendirmelere yer verildiği öğrenildi.

Dosyada yer alan iddialar arasında, kurultay sürecinde bazı delegeler üzerinde etkide bulunulduğu, organizasyon faaliyetleri yürütüldüğü ve çeşitli siyasi destek mekanizmalarının oluşturulduğu yönündeki beyanlar bulunuyor.

Ancak söz konusu değerlendirmelerin soruşturma dosyasındaki iddialardan oluştuğu, yargılama süreci sonunda verilmiş kesinleşmiş herhangi bir mahkeme kararının bulunmadığı belirtiliyor.

İSTANBUL İL KONGRESİ DAVASINDA RET KARARI

CHP'nin 8 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirdiği İstanbul İl Kongresi'nin iptali istemiyle açılan davada da karar çıktı.

Ankara 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, davacıların davadan feragat etmesi nedeniyle davanın reddine hükmetti. Mahkeme ayrıca aynı konuya ilişkin başka bir dava dosyasının farklı bir mahkemede görülmekte olduğuna dikkat çekti.

Kararla birlikte İstanbul İl Kongresi'nin iptaline ilişkin açılan söz konusu dava sonuçlanmış oldu.

MUHİTTİN BÖCEK'İN İFADESİNDE YENİ İDDİALAR

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Muhittin Böcek'in savcılığa verdiği ek ifade de siyasi gündemin öne çıkan başlıklarından biri oldu.

Böcek, ifadesinde 2024 yerel seçimleri öncesindeki adaylık süreci, seçim kampanyaları ve parti içerisindeki bazı görüşmelere ilişkin çeşitli iddialar dile getirdi.

İfade tutanaklarına göre Böcek, bazı siyasi isimlere maddi destek sağlandığını öne sürerken, bu süreçlerin seçim dönemi ve adaylık görüşmeleri kapsamında gerçekleştiğini iddia etti.

Dosyada adı geçen isimler tarafından söz konusu iddialara ilişkin farklı açıklamalar yapılabileceği, soruşturma sürecinin ise halen devam ettiği belirtiliyor.

HUKUKİ SÜREÇLER DEVAM EDİYOR

Hem kurultay soruşturması hem de Antalya merkezli yürütülen soruşturmalarda adli süreçler devam ediyor. Dosyalarda yer alan iddiaların yargı makamları tarafından değerlendirilmeyi sürdürdüğü, soruşturma aşamasındaki beyanların tek başına hüküm niteliği taşımadığı vurgulanıyor.

Hukukçular, soruşturma süreçlerinde yer alan tüm kişi ve kurumlar açısından masumiyet karinesinin geçerli olduğunu, nihai değerlendirmenin yargılama süreçleri sonunda ortaya çıkacağını hatırlatıyor.

GÖZLER ANKARA'DAKİ SÜREÇTE

PolitiKARS'ın derlediği bilgilere göre; CHP'de bir yandan parti içi kurumsal yapılanmalar şekillenirken, diğer yandan kurultay ve yerel seçim süreçlerine ilişkin yürütülen soruşturmalar siyasi gündemin üst sıralarında yer almaya devam ediyor.

Özellikle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dosyalarla ilgili yürütülecek incelemeler, alınabilecek yeni ifadeler ve savcılık değerlendirmeleri önümüzdeki günlerde siyasi kulislerin en yakından takip edeceği başlıklar arasında bulunuyor.

..haberin uzantısı

YDK BAŞKANI POLAT'TAN ÖZKAN YALIM AÇIKLAMASI

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Mahir Polat da toplantı sonrası yaptığı açıklamada, soruşturma dosyalarında adı geçen ve daha önce Uşak Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Özkan Yalım hakkında yürütülen tartışmalara değindi.

Polat, kamuoyunda gündeme gelen "affedildi" iddialarını reddederek, Yalım hakkında alınan disiplin kararının istifa sürecinden sonra verildiğini savundu.

Özkan Yalım'ın 28 Nisan 2026 tarihinde Silivri Cezaevi'nden CHP'ye istifa dilekçesi gönderdiğini belirten Polat, söz konusu dilekçenin 29 Nisan'da parti kayıtlarına geçtiğini söyledi. Yüksek Disiplin Kurulu'nun ihraç kararının ise 2 Mayıs 2026 tarihinde alındığını ifade eden Polat, bu nedenle istifa etmiş bir kişi hakkında sonradan disiplin işlemi tesis edildiğini kaydetti.

Polat, "Özkan Yalım'ı affettik diye bir şey yok. İstifa etmiş bir adama sonradan bir işlem tesis edilmiş. Dolayısıyla bizim açımızdan polemiğe kapalı bir konudur Özkan Yalım konusu" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti içerisinde dile getirdiği "arınma" ve "ahlaki üstünlüğün yeniden tesis edilmesi" yönündeki açıklamalara da destek veren Polat, parti yönetiminin bu yaklaşımın arkasında olduğunu söyledi.

Soruşturma dosyalarında yer alan iddialar ve parti içi disiplin süreçleriyle ilgili tartışmalar sürerken, CHP yönetiminin önümüzdeki dönemde hem adli süreçlerin hem de parti içi değerlendirmelerin sonuçlarına göre yeni adımlar atabileceği değerlendiriliyor.

Güncel Haberleri

Samsun’da İş Güvenliği Alarmı.. Fabrikadaki Kazada 3 İşçi Hayatını Kaybetti!