Boz Ayıları, BBC Belgesel Yaptı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde BBC ekibi ile Kuzey Doğa Derneğinin çektiği "boz ayılar" belgeseli BBC'de yayınlandı.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde BBC ekibi ile Kuzey Doğa Derneğinin çektiği "boz ayılar" belgeseli BBC'de yayınlandı.

Ekolojik araştırmaları ve doğa koruma çalışmaları ile TÜBİTAK Özel Bilim Ödülü'nü alan Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun çabalarıyla hazırlanan İngiliz televizyonunun Sarıkamış'ta yaşayan, dünyanın tek göç eden boz ayılarını anlatan belgeseli BBC'de yayınlandı.

Şekercioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, BBC yaptığı bu çalışmayla Kars'ı, Sarıkamış ormanlarını ve Sarıkamış'tan Posof'a uzanan Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunu dünyadaki yüz milyonlarca seyircisine tanıttığını söyledi.

BBC'nin ilk kez 2008 yılında Kuyucuk Gölü'ndeki çalışmaları çekerek BBC World Report'da duyurduğunu, 2013 Türkiye'nin ilk yaban hayati koridoru ve Aras Nehri Kuş Cenneti araştırma ve koruma çalışmalarını da haberleştirdiğini belirten Şekercioğlu, "BBC ekibi Kars'a gelip boz ayıları ve Türkiye'nin ilk yaban hayati koridorunu görmek istediklerini belirttiler, bizde davet ettik.

Üç gün boyunca Sarıkamış başta olmak üzere Kars ve Erzurum'da yaban hayatını gözledik. Sarıkamış'ın boz ayılarına hayran kaldılar ve infrared kameralarla çektikler. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ağaçlandırma yoluyla hayata geçirdiği, Kars, Erzurum, Artvin ve Ardahan'ı kapsayan Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunu anlattık." şeklinde konuştu.

Bölgedeki boz ayıları uydu vericileri ile takip ederek dünyanın ilk göçmen boz ayılarının Sarıkamış'ta olduğunu ekibe anlattıklarını ifade eden Şekercioğlu, "Bu program sayesinde Doğu Anadolu, Kars ve Sarıkamış'ın dünya çapında yüz milyonlara tanıtılacak olması bizi çok mutlu etti. Umarım BBC belgeselinin bölgede ekoturizmin artmasına ve yaban hayatının korunmasına olumlu bir katkısı olur." dedi.

İlgili Haberler

Kars Gündem Haberleri

CHP'li Alp'ten TBMM'ye Önerge.. Kars Belediyesi'nin Borçlarını Sordu!
Kars, Ağrı ve Iğdır İçin Uyarı.. Kuvvetli Yağışlara Dikkat!
Sayıştay'tan Bölge Gezisi.. Başkan Metin Yener Kars'a Geldi