Almanya’da Seçim Sonuçları SPD’yi Sarstı.. Merz’e Koalisyon İçinden Eleştiri!

Almanya’da Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern eyalet seçimlerinin ardından SPD yönetimi, koalisyon politikalarında değişim çağrısı yaptı.

Almanya’da Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern eyalet seçimlerinin ardından SPD yönetimi, koalisyon politikalarında değişim çağrısı yaptı.

Mecklenburg-Vorpommern Başbakan Adayı Manuela Schwesig, Başbakan Friedrich Merz’i seçim sonuçları üzerinden eleştirirken Berlin’de Sol Parti birinci oldu.

Berlin’de Sol Parti’nin başbakan adayı Elif Eralp, kutuplaşmayı aşan ve farklı kesimleri bir araya getiren yönetim anlayışı vadetti.

SPD’DEN KOALİSYON POLİTİKALARINA DEĞİŞİKLİK ÇAĞRISI

Almanya’da Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde gerçekleştirilen seçimlerin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetimi, sonuçları değerlendirmek üzere toplandı. Toplantı sonrasında SPD eş genel başkanları Lars Klingbeil ve Bärbel Bas, Mecklenburg-Vorpommern Başbakan Adayı Manuela Schwesig ile Berlin Başbakan Adayı Steffen Krach ortak basın toplantısı düzenledi.

PolitiKARS’ın haber kaynaklarından edindiği bilgilere göre; SPD yönetimi, ekonomik büyüme, istihdam, uygun fiyatlı yaşam ve reformların adil biçimde uygulanması konularına odaklanılması gerektiğini belirtti. Parti yöneticileri, koalisyonun sürdürülmesinden yana olduklarını ancak mevcut politikaların aynı biçimde devam edemeyeceğini ifade etti.

Bärbel Bas, Berlin’de alınan sonucu SPD açısından “en kötü sonuçlar” arasında değerlendirdi. Bas, federal hükümette üstlenilen sorumluluğun sürdürüleceğini ancak koalisyon ortaklarıyla yeni bir yol haritası üzerinde uzlaşılması gerektiğini söyledi.

MERZ’E SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNDEN ELEŞTİRİ

Mecklenburg-Vorpommern’de yeniden başbakan adayı olan Manuela Schwesig, Başbakan Friedrich Merz’e yönelik eleştirilerde bulundu. Schwesig, Merz’in uygulanan politikaları ve kamuoyundaki güven kaybını eleştirel biçimde değerlendirmesi gerektiğini savundu.

Schwesig, federal hükümetin yerel yönetimlerle daha yakından çalışması gerektiğini belirterek, Merz’in güveni yeniden kazanmasının zor olabileceğini söyledi. SPD adayı ayrıca Mecklenburg-Vorpommern’de Yeşiller ve Sol Parti ile hükümet kurmak istediğini açıkladı.

SPD eş genel başkanı Lars Klingbeil ise Almanya’nın ekonomik, sosyal ve güvenlik alanlarında reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Klingbeil, koalisyonun arkasında olduklarını ancak son aylarda yaşanan gelişmelerin aynı şekilde sürmesine izin veremeyeceklerini kaydetti.

BERLİN’DE SOL PARTİ SANDIKTAN BİRİNCİ ÇIKTI

Berlin eyalet meclisi seçimlerinde geçici resmî sonuçlara göre Sol Parti yüzde 25,7 oy oranıyla birinci oldu. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 18,8 ile ikinci sırada yer alırken, Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yüzde 16,2 oy aldı.

Yeşiller yüzde 14,3, SPD ise yüzde 12,1 oy oranına ulaştı. Bu sonuçlarla söz konusu partiler Berlin Eyalet Meclisi’nde temsil hakkı kazandı.

SPD’nin Berlin Başbakan Adayı Steffen Krach, partisinin yaklaşık yüzde 12’lik oy oranıyla kentteki önceki siyasi ağırlığını kaybettiğini belirtti. Krach, Berlin SPD’sinin yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

Koalisyon görüşmeleriyle ilgili açıklama yapan Krach, olası ortaklardan antisemitizme karşı açık bir tutum beklediğini söyledi.

MECKLENBURG-VORPOMMERN’DE AFD BİRİNCİ, CDU BARAJ ALTINDA

Mecklenburg-Vorpommern eyalet seçimlerinde geçici resmî sonuçlara göre AfD yüzde 38,2 oy oranıyla birinci, SPD ise yüzde 35,5 ile ikinci sırada yer aldı.

Başbakan Friedrich Merz’in partisi CDU, yüzde 4,9 oy oranında kalarak yüzde 5 seçim barajını aşamadı. Bu sonuç, CDU’nun Almanya’daki bir seçimde ilk kez yüzde 5 barajının altında kalması açısından öne çıktı.

SPD eş genel başkanı Lars Klingbeil, AfD’nin elde ettiği sonuçları sosyal demokrasi açısından yeni bir mücadele alanı olarak değerlendirdi. Klingbeil, partisinin aşırı sağa karşı mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

ELİF ERALP’TEN KÖPRÜLER KURAN YÖNETİM MESAJI

Berlin’de seçimi kazanan Sol Parti’nin başbakan adayı Elif Eralp, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, farklı toplumsal kesimleri bir araya getiren bir yönetim anlayışı oluşturmak istediğini söyledi.

Eralp, Berlin’de yaşayan herkesin kendisini güvende ve rahat hissetmesi gerektiğini belirterek kutuplaşmanın aşılması çağrısında bulundu. Uygun fiyatlı yaşam, sosyal dayanışma ve kentteki farklı grupların temsil edilmesi konularını öne çıkardı.

“Yabancı düşmanlığı” ifadesini sorunlu bulduğunu söyleyen Eralp, Almanya’da yaşayan ve burada doğmamış kişilerin de Berlinli olduğunu belirtti. Yahudilerin, Müslümanların, Hristiyanların ve kentte yaşayan diğer toplulukların güvenliğinin korunması gerektiğini ifade etti.

Eralp, şiddet ve terörizmin yüceltilmesini kabul etmediğini vurgularken, Yahudi yaşamının korunması ve antisemitizmle mücadele konusundaki tutumunu da açıkladı.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ GÜNDEMDE

Berlin’de Sol Parti’nin birinci çıkmasının ardından eyalet hükümetinin kurulmasına ilişkin görüşmelerin başlaması bekleniyor. Mecklenburg-Vorpommern’de ise AfD’nin birinci, SPD’nin ikinci sırada yer alması ve CDU’nun barajı geçememesi, eyalet yönetimine ilişkin müzakerelerin yönünü belirleyecek.

SPD yönetimi, federal koalisyondaki sorumluluğunu sürdürme iradesini ortaya koyarken, ekonomik reformlar, istihdam, sosyal adalet ve hükümetin izlediği yol haritasında değişiklik yapılması gerektiğini savundu.

Dünya Haberleri

Rusya’da Duma Seçimlerini Birleşik Rusya Kazandı.. 355 Sandalye Beklentisi!
İran Savaşı’nda Diplomasi Trafiği Yoğunlaşıyor.. Hürmüz’de Geçişler Düşük!
NATO Askeri Komite Başkanlığına Breuer Seçildi.. Görevi 2027’de Devralacak!
Küba’da Elektrik Şebekesi Çöktü.. Ülke Genelinde Kesinti Yaşanıyor!
Azerbaycan’da Suikast Hazırlığı İddiası.. 5 Ülkede 10 Şüpheli Tutuklandı!