1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars’ta Yılkı Atları Doğal Ortamında
SERKAdan Bilgilendirme TOPLANTISI

SERKA'dan Bilgilendirme TOPLANTISI

SERKA, 'Komşu Ülkeler Ticaret Potansiyeli Bilgilendirme Toplantısı' düzenledi.

A+A-

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından “Komşu Ülkeler Ticaret Potansiyeli Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

KHA'nın haberinde, SERKA’nın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda organize ettiği “Gürcistan, Azerbaycan ve İran Komşu Ülkeler Ticaret Potansiyeli Bilgilendirme Toplantısı”na Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, SERKA Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar ile Kars ve Ardahan’daki girişimciler, sivil toplum örgütü ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kars'taki toplantının açılış konuşmasını yapan SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, Yeni Teşvik Paketi’yle Serhat illerinin giderek cazibe merkezi haline gelmeye başladığını söyledi. Serhat illerinin 4 ülkeyle 7 sınır kapısının bulunduğunu fakat sınırda bulunmanın avantajlarını yaşayamadıklarını ifade eden Tutar, “Bölgemizde 7 sınır kapısı mevcut ve 4 ülkeyle de komşuyuz. Fakat bu sınır kapılarımızın bir kısmını kullanmıyoruz. Dış ticaretimiz bölgesel olarak düşük. Gerçekten haklı yakınmalarımız var. Bu potansiyeli kullanamadığımızdan bölgemizde bulunan gelir dağılımı da düşük çıkıyor. Bunu TÜİK göstergelerine baktığımız zaman çok rahat bir biçimde görebiliriz. Kısacası bizim bölgemizin sınırda bulunmasının avantajını yaşamıyoruz. Bu nedenle ülkemizde sınırda olmanın dezavantajıyla karşı karşıyayız” dedi.

“BÖLGEMİZ CAZİBE MERKEZİ OLMAYA BAŞLADI”
Yeni Teşvik Paketi’nin açıklanmasından sonra Ankara ve İstanbul’daki girişimcilerin yatırım yapmak için kendilerini aramaya başladıklarını belirten Tutar, şunları söyledi: “Hakkında bilgiye sahip olmadığınız bir ülkeyle ticaret yapamazsınız. Bu ülkelerle ticaret yapmak için çok ciddi anlamda bir bilgi boşluğu vardır. Bu bilgi boşluğunu doldurmak gerekiyor. Biz de öncelikli olarak bu komşu ülkelerde faaliyet gösteren ticaret müşavirlerimizi davet ettik. Bölgemizin gittikçe bir cazibe merkezi haline gelmeye başladığını söyleyebilirim. Tabii biraz daha zamana ihtiyacımız var. Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars Teşvik Paketi içinde 6’ıncı bölgede yer alıyor. 6’ıncı bölgede yer almanın tüm avantajlarını yaşamaya başlayacağımıza ben yürekten inanıyorum. Bundan sonra çok yoğun bir talep olacağını düşünüyoruz. Bu açıdan bölgemizdeki OSB’lerin ihtiyaçlarının, altyapılarının bir an önce hazır hale getirilmesi gerekiyor.”

ATAŞELER, GİRİŞİMCİLERE DIŞ TİCARETİN OLANAKLARINI ANLATTI
Gürcistan’ın dış ticareti ve yatırım olanakları hakkında bilgi veren Batum Ticaret Ataşesi İsmail Volkan Berker, “Burada iş yapmak, Ankaralı bir işadamının Kars’ta iş yapması gibi kolaydır. Sanki yurt içinde iş yapıyormuş gibi rahatlıkla Gürcistan’da iş yapabilirsiniz” dedi. Ülkede şeffaf bir dış ticaret rejimi olduğunu belirten Berker, şöyle konuştu: “Şeffaf bir dış ticaret rejimi var. Tarım ürünleri de dahil vergiler çok net ve düşük şekilde belirlenmiştir. En yüksek vergisi yüzde 12. Gümrüklerde son teknolojik cihazları kullanıyorlar. Artık bir pasaporta ihtiyaç duymadan kimliğinizle Gürcistan’a giriş yapabilirsiniz. İstikrarlı bir yönetim var. Uygun maliyetli arazi ve yer desteği verilmektedir. Gürcüler, Türk malına çok büyük ilgi gösteriyor. Yatırımda yerli ve yabancı ayrımı yapılmamaktadır. Ülke yeterli üretime sahip değildir. Her alanda boşluk var ve sizin uzmanlık alanınız ne ise, o alanda rahatlıkla ticaret yapabilirsiniz.”

Azerbaycan’ın Bakü Ticaret Başmüşaviri Hüseyin Necip Yavuz ise, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki karşılıklı yatırımların giderek arttığını söyledi. Azerbaycan’ın ithalatında Türkiye’nin Rusya’dan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Yavuz, bazı BDT ülkeleriyle yapılan Serbest Ticaret Anlaşmalarının olumsuzluk yaratmasına karşın iki ülke ticaretinin giderek geliştiğini belirtti. Yavuz, şöyle devam etti:

DOSTLUK BAŞKA ALIŞVERİŞ BAŞKA
“Azerbaycan ekonomisinde 1266 Türk firması bulunmaktadır. Bu firmalar 6,5 milyar dolar yatırım yapmış ve 25 bin kişilik istihdam yaratmıştır. 3,5 milyar dolar ticaret hacmi mevcuttur ve 6,4 milyar dolar tutarında ihale alınmıştır. Türk firmaları sadece 2012 yılının Ocak-Nisan aylarında 7 proje ile 100 milyon dolarlık yatırım yapmıştır. İki ülke ticaretini etkileyen faktörler arasında; halkın Türkiye’ye sevgisi, coğrafi yakınlık, karşılıklı yatırımların artması, Türk malının imajı, uluslararası ortak çıkarlar, işadamlarımızın piyasa tecrübesi ve ülkenin kaynak zenginliği bulunmaktadır.”Yavuz, yatırım yapacak firmaların kendileriyle görüşmelerini istedi ve girişimcilerin ekonomik ve ticaret gündemli ziyaretlerini arttırmalarını, ‘dostluk başka alışveriş başka” mantığıyla hareket ederek ilişkilerde uluslararası teamüllere uyulmasını ve sahteciliğe karşı marka tescili yaptırılması gerektiğini söyledi.

İran’ınTahran Ticaret Müşavir Yardımcısı Alper Çakıroğlu da, 2012 yılının Ocak-Mart aylarında Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında İran’ın 8’inci sırada, aynı dönemde ithalat yapılan ülkeler sıralamasında da 4’üncü sırada olduğunu kaydetti. İran’a yatırım yapacak girişimcilerin kendilerine başvurmalarını isteyen Çakıroğlu, “Bu ülkede sıkı korumacı politikalar, tarife ve tarife dışı engeller, bankacılık sektöründeki sıkıntılar, iş yapmanın zorlukları, bürokrasi, iç politik riskler, uluslararası ilişkilerdeki sorunlar, rejim içindeki görünmeyen dengeler, kanunların ve tabi olunan mevzuatın kolaylıkla değiştirilebilmesi ve yeni yaptırım kararları gibi riskler bulunmaktadır” dedi. Toplantı, soru-cevap şeklinde sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.