1. HABERLER

  2. SERKA'nın Iğdır Çalıştayı YAPILDI
SERKA'nın Iğdır Çalıştayı YAPILDI

SERKA'nın Iğdır Çalıştayı YAPILDI

Serhat Kalkınma Ajansı'nın bölgesel gelişme stratejisine temel teşkil edecek, strateji belirleme çalıştaylarının ikincisi Iğdır'da gerçekleştirildi.

A+A-
Serhat Kalkınma Ajansı’nın bölgesel gelişme stratejisine temel teşkil edecek, strateji belirleme çalıştaylarının ikincisi Iğdır’da gerçekleştirildi. Toplantıya Iğdır Valisi Amir Çiçek, Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk ile ilin kamu, sivil toplum, üniversite ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Çalıştay; Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinden oluşan TRA2 Düzey II bölgesinden sorumlu Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2010-2013 dönemini kapsayan ve bölgenin insan kaynakları, istihdam, sağlık, sanayi ve ticaret, tarım, turizm ve kültürel varlıklar, enerji, yer altı ve yer üstü kaynaklar, altyapı ve ulaştırma gibi kalkınmanın temel sektörleri bazında önceliklerini belirleyerek il stratejisinin oluşturulması amacı ile düzenlendi.
Toplantının açılışında Iğdır Valisi Amir Çiçek bir konuşma yaptı. Çalıştayın önemine vurgu yapan Vali Çiçek, düşüncelerin paylaşıldıkça, tartışıldıkça olgunlaşacağını, bu nedenle dile getirilmesi gerektiğini söyledi.
Çiçek, “Bu çalıştaya katkısı olacak çok değerli düşünceleriniz olacağını biliyorum. Bu düşüncelerinizi burada ajans çalışanı arkadaşlarımız sizlerden alacaklar. Sizleri dinleyecekler, beyin fırtınası yapacaksınız. Iğdır ilinin mevcutta nerede olduğunu, gelecekte hangi noktada olmasını istiyorsunuz? İşte siz de bir hedef koyun, örneğin şehrimiz 2023’te nerede olacak? Diğer gelişmiş iller ile aramızdaki farkları azaltmak ya da eşit duruma gelmek için neler yapmalıyız? Dört ilimizi içeren Serhat Kalkınma ajansı, bölgesindeki yerel kaynakları, dış finansman kaynaklarını, yerel dinamikleri inceleyip, ortaya çıkaracak ve projelere destek verecektir. Kalkınma ajansı para dağıtan değil, yapılan projeye destek sağlayan bunu yaparken de akılcı rasyonel projeleri ayıklamayı bilen bir yapıdır. Bunu yaparken kullanacağı harita olan bölge eylem planının hazırlanmasında ajansımızın sizlerin değerli fikirlerine ihtiyacı vardır. Bunu yapmadan da bölge planı hazırlanabilirdi. Her kurumun elinde bilgi var, Devlet Planlama Teşkilatı’nın verileri var. Ancak bu yöntemle hazırlanacak plan soyut bir plan olurdu. Planı somutlamak ve sizinle birlikte yapmak üzere Serhat Kalkınma Ajansı bu çalıştayı gerçekleştirdi. Ajansın yönetim kurulu toplantısını ilimizde yapmıştık. Önümüzdeki ay da inşallah Serhat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu toplantısına ev sahipliği yapacağız.” dedi.
Iğdır’ın olumlu yönde seyreden bir gelişme seviyesi olduğunu da belirten Çiçek sözlerine şöyle devam etti:
“Ancak biz bu seviyeyi daha yukarılara çekmek istiyoruz. İlin kalkınması sadece valinin, kaymakamların, belediye başkanlarının elinde değildir. Sivil toplum kuruluşlarının, ticaret odalarının, vakıfların, derneklerin, gönüllü kuruluşların, üniversitelerin akademisyenlerin yani toplumun bütün katmanlarının bu gelişmişlik düzeyini yükseltmede önemli rolleri vardır. İşte bu rolü etkili hale getirmek istiyoruz. Bu nedenle değerli arkadaşlarım hepinizin katkılarını bekliyoruz. Hepinizin çalıştığı yerlerde, alanlarda önemli bilgileri ve birikimleri var. Bu nedenle çalıştayda bunları dile getirin, sizde kalmasın. Burada söylediğiniz her şey dikkate alınacaktır. Hem de son kelimesine kadar. Çünkü bizim yönetim anlayışımızda ve çağdaş yönetim anlayışında katılımcılık vardır. Yine bizim yönetim anlayışımızda istişareye dayanan, saydam, hesap verebilir bir yönetim anlayışı vardır. Toplumun her kesiminin düşünce ve fikirlerine ihtiyacımız var. Bunların içinden değerli fikirler çıkacaktır. Birlikte hazırlayacağınız bölge planı ağustos ayına kadar bitecek ve ondan sonra proje teklif çağrılarına çıkılacak. Iğdır’da neler yapılabilir, hangi sektörlere destek verilebilir bunları burada tartışın. Bu çalıştaylar dört ilde de yapıldıktan sonra bölge planı hazırlanacak. Bu plan sizinle yapılan istişareler sonucu hazırlanacak. Sonra projeler alınacak ve bunlara ajans tarafından kaynak ve destek sağlanacak. Çalıştayın sonucunu önemsiyorum, bana ne demeden sonuna kadar bu toplantıya destek verin. Serhat Kalkınma Ajansına ve çalıştaya başarılar diliyorum.”
Daha sonra Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar bir konuşma yaptı. Konuşmasının başlangıcında ajansın kurumsal gelişimi hakkında bilgi veren Tutar, ülkemizde ajansların kurulması ve önemi üzerinde durdu. Planlama anlayışının yıllar içinde nasıl değiştiğine değindi.
Tutar, “Bir paradigma değişikliği söz konusudur. Artık kalkınma merkezden değil yerelden gerçekleşen bir niteliğe sahip olacaktır. Her yörenin, her bölgenin kendine özgü şartlarını dikkate alan bir planlama yapılması söz konusudur. Bu planlama tarzı bizim için çok önemlidir. Biz buna yönetişim diyoruz. Yönetişim kavramının altında bir felsefe vardır. Merkezden yapılan planlar, yerele uygulanmak istendiğinde yereli muhatap olarak almadığı için başarı şansı düşmektedir. Yerelin insanlarının kendi imkan ve potansiyellerinin, kendi kudretlerinin farkına varmasını esas alan bir planlama aşamasına geçmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla sizlerin söyleyecekleri sözler var. Sizlerden beklediğimiz budur. Yönetişim anlamında bu uygulama buyurgan değil, birlikte çalışmamızı sağlayan, müzakereci bir planlama anlayışıdır. Yeni planlama yaklaşımı doğruları birlikte bulmaya çalışan ve birlikte müzakere eden, kendi bölgesinin imkan ve potansiyellerini ve kudretini ortaya çıkarmak açısından yerelin sözlerine kulak veren bir anlayıştır.” diye konuştu.
“Biz bu toplantıları şunun için düzenliyoruz.” diyen Tutar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Iğdır adına söz söylemeye yetkin olduğunuz için sizleri buraya davet ediyoruz, sizden elde edeceğimiz bilgileri sistematik bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu bilgiler işlenip, istatistiksel olarak başka bölgelerle karşılaştırılabilir hale gelmedikten sonra bunların hiçbir kıymeti ve ehemmiyeti yoktur. Yatırım konusunda etüdü yapılmış, araştırması yapılmış hiçbir çalışma söz konusu değil. Bazıları ise kurumlara münhasır kalmıştır. Dolayısıyla biz kurumlara münhasır bu araştırmaları ve bilgileri kurumlarımıza müracaat ederek istedik. Bu bilgi kırıntılarını bir araya getirmek suretiyle bunları bölge planının hazırlanmasında kullanmak istiyoruz. Bu bölge planı, makro hedefler ile mikro hedefleri buluşturan ve burada ne yapacağımızın yol haritasını çizen bir mantığa sahiptir. Görev sahamızda bulunan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerindeki kurumlarda bulunan bu bilgi kırıntılarının hepsini bir araya getirip sınıflayarak Serhat Kalkınma Ajansı olarak bölgenin bilgi stok merkezi haline geleceğiz. Yanımıza gelemeseniz de bölgemize yönelik olarak yayınlanmış tüm bilgi ve belgeleri internet sitemizden edinebileceksiniz. Hazırlanan ve araştırılan birçok bilgi ya kütüphane raflarına kaldırılıyor ya da brifingden brifinge hatırlanıyor. Bu bilgi işlenmediği ve belgeye dönüştürülmediği zaman, programa ve projeye dönüştürülmediği zaman bunun çıktısını alamayız. Biz bu çıktıyı almak mecburiyetindeyiz. Her şeyden önce bu kentte yaşıyoruz. Biz geleceğimizi bu kentte kurgulamışız. Kalkınma ajansı ile birlikte ne yapabiliriz sorusunu sormalı ve bölgemizde mevcut olan potansiyeli ortaya çıkarmalıyız. Bunu harekete geçirmeliyiz. Bize soruyorlar, parayı ne zaman dağıtacaksınız? Dağıtalım da bu parayı neye göre dağıtacağız? Hangi sektörlere ve yapılmış çalışmalara göre bu paraları dağıtalım? Öyle bir şekilde dağıtalım ki bu parayı destek verdiğimiz sektörlerde maksimum düzeyde verim elde edelim. Bunun bizlere bir dönüşü olsun. İşsiz insanımıza karşı sorumluluk duygusu ile hareket edelim ve onlara iş sahaları açılsın. Bunu için sizlerin zamanını aldık. Bu konuda akşama kadar bize zaman ayırdığınız takdirde tartışacağız bazı sonuçlara ulaşmaya çalışacağız. Şimdiden hepinize teşekkür ederiz.”
Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk da, ajansın kurulmasını önemsediğini ve bölgenin kalkınmasında önemli bir rolü olacağını söyledi. Malk, ajansın yeni kurulmasından dolayı bazı eksikleri olduğunu ancak bunların kısa sürede tamamlanacağını da ifade ederek, “Ajansın bu yılki bütçesi 18 milyon TL olacak. Bu destek bütçesi bölgemizin kalkınması için itici bir güç olacaktır. Ajansın hala bazı eksikleri var. Özellikle personel eksiği göze çarpıyor, inşallah ağustos ayında yapılacak alımlarla bu eksik de giderilecek. Bu çalıştayın bundan sonraki aşamalar için çok önemi vardır. Hazırlanacak bölge planı dört ilde yapılacak çalıştaylardan elde edilecek verilerle hazırlanacaktır. Bu nedenle siz tüm katılımcılardan çalıştayın sonuna kadar katkı bekliyoruz. İlimiz için kafamızda bulunan küçük veya büyük bütün projelerimizi oluşturacağımız havuza atmamız gerekiyor. Neticede Iğdır’da, bu bölgede bizler yaşıyoruz, bizlerin çocukları yaşıyor. Iğdır’ımız bana göre hak ettiği yerde değil. Coğrafi olarak mükemmel bir yerdeyiz ve Türkiye’nin üç ülke ile sınırı olan tek iliyiz. Ağrı Dağı’na, bir üniversiteye ve yapımı devam eden bir havaalanına sahibiz. Kısacası sıçrama yapabileceğimiz bir süreçteyiz. Bu çabalara Serhat Kalkınma Ajansı’nın da önemli katkıları olacak. Ajansa gerekli desteği verdiğimiz taktirde Iğdır’ı ve bölgemizi güzel günlerin beklediğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Çalıştayın ikinci oturumunda Iğdır’ın güçlü ve zayıf yanları ile fırsatlar ve tehditler, belirlenen yedi sektör üzerinden ele alındı ve sektör bazında sorunlar ve bunların çözüm yolları tartışıldı. Buradan yola çıkılarak vizyon ve hedefler belirlendi. Serhat illerini oluşturan 4 ilde gerçekleştirilecek çalıştaylar sonunda elde edilecek veriler birleştirilerek bölge planı hazırlanacak ve bölgenin vizyonuna ulaşılacak. Temmuz ayı sonuna kadar ilk olarak Ardahan daha sonra da Kars çalıştayları gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.