1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hikmet Üre Hastane Yöneticisi OLDU
Şemdinli Savcısına Yetkileri İade EDİLDİ

Şemdinli Savcısı'na Yetkileri İade EDİLDİ

HSYK kararlarına itiraz eden iki olaylı savcı haklarını geri aldı.

A+A-

HSYK kararlarına itiraz eden iki olaylı savcı haklarını geri aldı. Böylece referandumun ardından ilk kez iki yargı mensubu Anayasa değişikliğinden yararlanmış oldu.

Referandumun ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararlarına itiraz yolu açan düzenlemeden ilk yararlananlar kamuoyunun yakından tanıdığı iki savcı oldu.

Böylece, Şemdinli olaylarını araştırırken dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın adını da iddianameye alan savcı Ferhat Sarıkaya'ya mesleğe dönüş yolu açıldı.

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, bir Genelkurmay Başkanı'nın adını iddianamede geçirmesinin ardından yetkisini aşmak ve siyasi bir yorum yapmakla suçlanarak meslekten ihraç edilmişti.

AVUKATLIK BİLE YAPAMAZ
Bu karar, Sarıkaya'nın avukatlık bile yapamayacağı anlamına geliyordu. Sarıkaya hukukçu kimliğine kaybetmekle kalmamış, dönemin Şırnak Jandarma Komutanı Albay Habib Doğar, Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı emekli Tümgeneral Ali Karababa, Tümgeneral Ahmet Yavuz ve Emekli Albay Aziz Ergen'in açtığı tazminat davasıyla karşılaşmıştı.

'SAVCI BAŞSAVCIYI SORUŞTURAMAZ'
Referandumun ardından kanunun değişmesiyle yapılan itirazları görüşmek üzere bugün toplanan HSYK Genel Kurulu, diğer kararını özel yetkileri elinden alınan Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal hakkında verdi. Kurul, şanal'ın elinden alınan özel yetkilerinin iade edilmesine karar verdi.

Osman Şanal, Erzincan Başsavcısı İlhan cihaner'i Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklamasıyla tanınmıştı. şanal, Cihaner'i 'İrtica ile Mücadele Programı' kapsamında hareket eden organize suç örgütü üyesi olmakla suçlamıştı.

HSYK, Şanal'ın bir savcı Başsavcının makamını basarak tutuklamasını görev sınırlarını aşma olarak değerlendirmiş veözel yetkilerini almıştı. Bugünkü kararla birlikte Şanal, eski yetkilerine kavuşmuş oldu.

REFERANDUMDAN HSYK TIRPANI
12 Eylül'de oylanarak 'evet' kararı çıkan paketle birlikte HSYK kararlarına itiraz yolu açılmıştı. daha önce bu kararlara itiraz yolu yoktu. 13 Eylül'den itibaren kurulun “meslekten çıkarma” cezasına ilişkin kararları itiraz yolu getirilecek. Diğer kararlara itiraz yolu kapalı. Anayasa’nın “Hakimler ve Savcıların Denetimi” başlıklı 144’üncü maddesi de yeniden düzenleniyor.

AİHM DE HAKSIZ BULMUŞTU
12 Eylül 1980 askeri darbesini yapanlar hakkında idam istemiyle iddianame hazırladığı için Kasım 2003'te meslekten atılan Savcı Sacit Kayasu, o dönemde Türkiye'de itiraz edebileceği bir mekanizma bulunmadığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu.

AİHM, 12 Şubat 2009 günü Türkiye’yi 41 bin euro tazminata mahkum ederken, her savcının darbe suçlarının yargılanması amacıyla iddianame hazırlama özgürlüğüne sahip olduğuna vurgu yapmıştı.

BUGÜN VERİLEN KARARDA AİHM GÖLGESİ
Mahkemenin Saci Kayasu kararında, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ‘ifade özgürlüğü’yle ilgili 10. ve ‘etkili soruşturma hakkıyla’ ilgili 13. maddesini ihlal ettiğine hükmetmesinin HSYK tarafından bugün verilen kararı etkilediği yorumları yapılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.