1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Köydeki Husumet Sokağa Taştı... Kars’ta Taşlı Sopalı Kavga!
Sarıkamışa Uluslararası Kimlik GEREKİR

Sarıkamış'a Uluslararası Kimlik GEREKİR

Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, 'Sarıkamış Şehitlerini Anma' programına uluslararası bir kimlik kazandırılması gerektiğini belirtti.

A+A-

Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, “Sarıkamış Şehitlerini Anma” programına uluslararası bir kimlik kazandırılması gerektiğini belirtti.

Alibeyoğlu, Sarıkamış Şehitleri'nin 97. anma etkinlikleri kapsamında yaptığı, “97. Yılında Sarıkamış” adlı açıklamasında, “1914’te Enver Paşa’nın binlerce bedeni felakete süren ihtiras dolu öyküsünü yüreklerde yaşarken, şimdi hak etmediği konumun gölgesinde kalmaktadır.” dedi.

“Sarıkamış Şehitlerini Anma” programına uluslararası bir kimlik kazandırılması gerektiğini belirten Alibeyoğlu, “Çanakkale Şehitleri”nin anılması gibi bir değerle geleceğe taşınmalıdır. Burada savaşan halkların Türkler ve Kürtlerin, Rusların, İngilizlerin, Fransızların, Almanların, Gürcülerin, Azerilerin, Ermenilerin çocukları bu programa çağırılmalı ve davet edilmelidir. Bununla savaşan halkların çocuklarına savaşın acımasız yüzünü, barışın önemini anlatacağımız gibi, anma etkinliklerinin ekonomik girdisi büyük bir boyut kazanacak ve Sarıkamış ve dolayısıyla Kars ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu program, tek kurşun sıkmadan kaybettiğimiz 90 bin insanımızın acısını unutulmadığının göstergesidir. Ancak son yıllarda üzülerek görüyoruz ki anma etkinlikleri yerelle, Bingür Sönmez Hoca arasındaki istenmeyen çekişmelerden dolayı asıl sahipleri Kars’tan ve Sarıkamış’tan alınarak Erzurum’a mal edilmeye çalışılmaktadır.” diye konuştu.

Kafkasların Davos’u Sarıkamış’ın, ilgiden ve yatırımdan yoksun bırakıldığını da ifade eden Alibeyoğlu, “Değerleri yok edilmiş, içi boşaltılmış ve kenara itilmiştir. Dünyanın en güzel coğrafyalarından birisi, maalesef heba edilmektedir… Kars ve Sarıkamış Üniversiad oyunlarından payını alamamıştır. Oysa bu olimpiyatların bir bölümünün, dolayısıyla bazı tesislerin Kars’ta ve Sarıkamış’ta yapılması gerekirdi. Sarıkamış ve Kars sahipsizliğin kurbanı oldu. Garnizon kenti Sarıkamış, mirasını kaybetmiş canlılığını yitirmiştir. Askeri tesisler boşaltılmış, hayalet kent görüntüsüne bürünmüştür. Ticaret can çekişmekte... Banka şubeleri kapanmış, ilçenin tek fabrikası olan ayakkabı fabrikası birilerine peşkeş çekilmiş, çiftçinin kara gün dostu “ofis”in kapısına kilit vurulmuştur. Sarıkamış’ı farklı kılan kültürel zenginliğidir. Sarıkamış bölgenin “turizm merkezi” olmalıdır.” şeklinde konuştu.

TSK’nın boşalttığı tarihi askeri binaların onarım ve yenileme çalışmaları yapılarak turizme kazandırılması gerektiğini de vurgulayan Alibeyoğlu, şu önerilerde bulundu:

“Terk edilen askeri kışla ve tarihi lojmanlar acilen özel idare yada belediyeye devredilerek sözü edilen kurumlarca özel sektöre cafe, restaurant, hotel, motel vb. yapılmak üzere özel sektöre yap, işlet, devret modeli ile Sarıkamış’a kazandırılması sağlanmalı ve kayak pistinin bu bölgeye kadar uzatılarak bir tatil köyüne dönüştürülmelidir.

Cer Atölyesi, Katerina Köşkü gibi değerlerin acilen kurtarılması gerekiyor. Hem istihdam hem de yatak sayısını attırıcı bu çalışmalar, güzide ilçemizin çehresini değiştirecektir. Sarıkamış kış turizm alanı Çıldır gölü ile bağlantılı hale getirilmelidir.

Raylı sistem ile Sarıkamış – Çıldır Gölü arasında günü birlik turlar düzenleyip, turizme çeşitlilik kazandırılmalıdır. Canlı ve çeşitli kılınan turizm dağdaki otellerle sınırlı kalmayacak, ilçenin tüm ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Kongreler, golf turizmi, yürüyüş sporları, futbol takımlarının kamp merkezi olma çalışmaları yapılmalıdır. Yerli ve yabancı sermayenin Sarıkamış’taki fırsattan haberi olması sağlanmalıdır.

Sağlık ocakları acil müdahale yapabilecek ve yatan hasta kabul edecek hale getirilmelidir. Hastalarımızın Erzurum yolunda ölmelerinin önüne geçilmelidir. Köylerimizde okulların ve dersliklerin fiziki koşulları iyi değildir. Çocuklarımız akranları ile rekabet edecek bilgi birikiminden mağdurdurlar. Tüm okullarımızın derslik ihtiyaçlarını karşılayacak, Kafkas Üniversitesi’ne bağlı Orman Fakültesi kurulması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Kamu kurum ve kuruluşları, henüz kentin çehresini değiştirecek atılımları gösterecek halde değillerdir. Karakurt Barajı yılan hikâyesine dönmüş durumdadır. Türkiye’de bölünmüş yol projelerinin ve uygulamalarının en kötü örnekleri Kars ve çevresindedir. Kars Erzurum’un köyü haline getirilmiştir.

Tüm bağlantı yolları “işkence yolu” olmaktan çıkarılacak, iyileştirme ve yenileme çalışması yapılmalıdır. İçme suyu şebekesi olmayan köylerimiz olmakta! 21. asrın başında bir utanç tablosu şeklinde karşımızda durmaktadır. Tüm köylerimizin; içme suyu, kanalizasyon sorunu çözülmelidir. Sarıkamış’ın merkezinde içilemeyen su işkencesi bitirilmelidir.”

Alibeyoğlu ayrıca, “Türkiye genelinde verilen teşviklerin bölgesel farklılıklar dikkate alınmadan hazırlandığı, bu sebeple Kars’a özel teşvik yasasının çıkartılması sağlanmalıdır. Tarım ve hayvancılıkta, Sarıkamış’a yönelik planlar hazırlanarak, ilçenin özgün koşullarına göre üretim-pazar ilişkisi sağlanmalıdır. Kapalı sınır kapısı Kars’ın kaderiymiş gibi karşımızda durmaktadır. “Doğukapı AÇILMALI”… Kars’ın Kafkasya’da alternatif bir merkez olması ve ticaret hacminin güçlü kılınması için Serbest Bölge kurulması şarttır. Sarıkamış’ında böylece Kafkasya'nın turizm merkezi olması sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.