Saldıran ve Öldürülen AYNI YERDE

Saldıran ve Öldürülen AYNI YERDE

Yeniden düzenlenen Madımak Oteli'ne kurulan "Anı Köşesi" büyük tepki çekiyor.

A+A-

Yeniden düzenlenen Madımak Oteli'ne kurulan “Anı Köşesi” büyük tepki çekiyor. 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas Katliamı’nda, iki saldırganın isminin, anı köşesinde aydınlarla birlikte yer alması “hakaret” olarak niteleniyor. Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı: “Babamın adını derhal oradan kaldırın” diyor.

2 Temmuz, Sivas katliamının 18'inci yıldönümü. Olayların adresi Madımak Oteli kamulaştırıldı. Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürüldü. Binanın girişinde bir 'Anı Köşesi' bulunuyor. O köşede 37 isim var: Olaylar sırasında yanarak hayatını kaybeden 33 aydın, iki otel görevlisi ve onların yanında iki saldırgan.

Sivas Valisi Ali Kolat, olaya insani boyutuyla baktıklarını söylüyor: "İnsan merkezli baktığımız için hiç bir ayrım yapmadık." Lobideki Atatürk büstünün altına, 'Toplumun içindeki farklı düşünceler, farklı inanışlar ne olursa olsun; milli birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesini bilen bir milletin başaramayacağı iş, aşamayacağı engel yoktur' yazıyor.

"Babamın adını kaldırmazsanız, o plaketi ben sökerim"

Vali Kolat'ın açıklaması ve Anı Köşesi, Aleviler başta olmak üzere birçok çevrede rahatsızlık yarattı. Olaylarda hayatını kaybeden Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı, medya organlarına gönderdiği yazıda, Metin Altıok'un adının, köşeden kaldırılmasını talep ettiğini belirtiyor. Akatlı'nın yazısı şöyle devam ediyor: "18 yıldır duygusal sebeplerle Sivas'a adım atmadım. Sadece bir utanç müzesi ya da bir insanlık anıtı yapılırsa gideceğimi söyledim. Şimdi gerekirse oraya gider o plaketi sökerim. Beni buna mecbur etmeyin. Bir zahmet siz kaldırın. Hemen!"

"Yapılan, evrensel değerlere aykırı"

Sivas Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ise, Otel'in 'Utanç Müzesi' olması gerektiği konusunda ısrarlı. DHA'nın haberine göre, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Temsilcisi Hidayet Yıldırım, "Sivas'ta Madımak'ta yaşananlar, insanlığa karşı ortaya konan bir suçtur. Madımak katliamının gündemde tutulması vicdani ve ahlaki bir protesto harekettir. Terör ve şiddeti reddeden insanlığın aydınlık yüzüdür."

"Katille mağdurları bir sayan bütün düşüncelere karşı koyuştur. Onun içindir ki Madımak 'Utanç Müzesi' olmalıdır. Dönemin siyasi sorumluları ve katliamda yer alan firarilerin yakalanıp yargı önüne çıkarılması, meşru ve yasal bir etkinlikteki insanları koruyamayan devletin suçu kendi dışındaki odaklara yıkmasına izin verilmemelidir. Herkesin inancı kendisine aittir, bir başkasına dayatılamaz" diyor.

Pir Sultan Abdal Derneği üyesi Ceyda Karaman ise: "Vali, katilleri kınayacağı yerde, onları anıyor. Katille, mağdur bir tutulur mu? Bu büyük bir hakaret. Yapılan, evrensel değerlere aykırı. Bu sadece Aleviler'in değil, tüm Türkiye'nin sorunudur" diyor.

Saldırgan Ahmet Alan ilk sırada

Anı köşesi alfabetik sırayla hazırlandığı için, ilk sırada saldırganlardan Ahmet Alan'ın ismi bulunuyor. Yaşamını yitirenlerin adlarının alt bölümünde: "2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen elim olayda 37 insanımız hayatını kaybetmiştir. Böyle acıların bir daha yaşanmaması dileğiyle" cümlesi yer alıyor. Yan tarafta ise, Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Aşık Ruhsati, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddini Rumi ve Yunus Emre'nin özlü sözleri var. Ayrıca her ismin altında 24 saat akacak temsili çeşmeler bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.