1. HABERLER

  2. Rusya 'Avrasya Birliği'ni KURUYOR
Rusya Avrasya Birliğini KURUYOR

Rusya 'Avrasya Birliği'ni KURUYOR

1 Ocak 2012'den itibaren tüm ticari, para ve işçi dolaşımının serbest olacağı yeni oluşumun Sovyetler Birliği'ne benzemeyeceği vurgulandı.

A+A-

Rusya Başbakanı Putin İzvestia'daki makalesinde, ülkesinin Belarus ve Kazakistan'la birlikte gümrük birliğine gittiğini, "Avrasya Birliği"ni kuracağını, birliğe ilk etapta Kırgızistan ve Tacikistan'ın da dahil olacağını yazdı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin İzvestia gazetesinde yayınlanan "Yeni Avrasya Entegrasyon Projesi: Gelecek bu günden başlar" başlıklı makalesinde "Avrasya Birliği'nden söz etti. Gelecek yıl yapılacak seçimlerden sonra yeniden devlet başkanı olması beklenen Putin, makalede Rusay, Belarus ve Kazakistan'ın katılımıyla bir tür gümrük birliği kurulacağını anlattı.

1 Ocak 2012'den itibaren tüm ticari, para ve işçi dolaşımının serbest olacağı yeni oluşumun Sovyetler Birliği'ne benzemeyeceği vurgulandı. Avrasya Birliği ile yeni bir Sovyetler Birliği yaratmanın peşinde olmadığını söyleyen Putin makalesinde bu konuyla ilgili olarak şu sözlere yer verdi: "Geçmişten bir şeyi kopyalama veya yeniden hayata geçirmeye çalışmak saflık olur. Yeni bir siyasi ve ekonomik temelde daha güçlü entegrasyon ve yeni değerler sistemi oluşturulması bu çağda kaçınılmaz."
Putin Rusya, Kazakistan ve Belarus'un bu yılın haziran ayından itibaren aralarındaki sınır kontrollerini kaldırdığının altını çizdi. Ortak para politikası sayesinde 165 milyonluk dev bir pazar oluşturacaklarını ve bu pazarda emek, sermaye ve hizmetlerin serbestçe dolaşacağını belirtti.

Uluslarüstü bir yapı

Putin makalesinde Orta Asya Cumhuriyetlerinden Kırgızistan ve Tacikistan'ın da bu birlik projesine gireceğini anlattı ve birliğin üyelerinin bu kadarla kalmayabileceğini, yeni üyelere kapalı olmadığını de yazdı. Birliği uluslarüstü bir yapı olarak değerlendiren Putin tüm Bağımsız Devletler Topluluğu (BTD)'nun katılımını hedeflediklerini de ekledi. "Bazı komşularımız eski Sovyet coğrafyasında ileri entegrasyon projelerine katılmanın Avrupa seçeneğiyle çelişki içinde olduğunu düşünerek tereddüt ediyor. Bana göre bu yanlış bir ayrım. Biz bu ülkeleri hiçbir yerden ayırmayacağız. Avrasya ittifakı, özgürlük, demokrasi ve piyasa kuralları gibi ortak değerler üzerinde kurulmuş Büyük Avrupa'nın tamamlayıcı bir parçası olarak evrensel entegrasyon ilkeleri temeline dayanacaktır."

Putin'in makalesinde 2008'de başlayan ekonomik krizin yapısal bir şekil aldığı, meselenin küresel dengesizlikten kaynaklandığı, uluslararası ekonomik düzenin yeniden kurulurken bölgesel entegrasyonlarla şekilleneceği yorumlarına yer verdi.

Putin kararlı

Rusya Başbakanı geçtiğimiz haziranda BDT ülkelerinin başbakanlarının toplandığı Belarus'taki toplantıda da bu birlikten söz etmişti. Putin üye ülkeler arasında oluşturulacak ortak pazarın ekonomik işbirliğini daha da geliştireceğini vurgulayarak "Bizim toplumun her alanında rekabet gücünü artırmak için entegrasyon potansiyelini arttırmamız gerekiyor" demişti.

BDT'ye 11 ülke üye: Rusya, Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.