1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Tuğçe’ye Boşnak Futbolcu Seferoviç’den Gollü Destek
Rusya ABDye Rest ÇEKTİ

Rusya ABD'ye Rest ÇEKTİ

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Barack Obama ile yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını açıkladı.

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Barack Obama ile yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin, başkent Moskova'da iktidar partisi Birleşik Rusya taraftarları ile bir arayarak gelerek, sorulara cevap verdi.

23 Kasım'da NATO füze savunma sistemine karşı alınacak önlemleri sıraladığı konuşma ve Kaliningrad'da radar sistemlerinin aktif hale getirilmesi ile ilgili verdiği talimatı hatırlatan Medvedev, "Öncelikle bu konuşma muhalefetin dediği gibi seçime ya da kısa vadeli hedeflere yönelik değildi. İyi planlanmış bir konuşma idi. Hatta bu konuşmayı yapmaya zorlandığımı ifade etmek isterim. Rusya Devlet Başkanı ve başkomutan olarak, NATO üyesi ortaklarımızla ortak füze savunma sistemi kurabilmek için çok çaba sarf ettim." şeklinde konuştu.

FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ RESTİ

Lizbon'da gerçekleşen Rusya-NATO zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ile küçük bir odada konuşma imkanı bulduğunu ifade eden Medvedev, görüşmenin detaylarını açıkladı. Kendisine "Barack anlıyorsun, siz kendi füze savunma sisteminizi kurarsanız, bizi cevap vermeye zorlarsınız. Rusya'nın çekincelerini dikkate alarak mantıklı bir zaman diliminde adımlar atabilirsin. Çünkü, bizim askeri uzmanlarımız Avrupa füze savunma sisteminin nükleer eşitlik açısından ve son olarak imzaladığımız START anlaşmasına ters olduğuna inanıyor. Bunun cevabının ne olacağını biliyorsun" dedim. O da bana, "Evet, sizin endişelerinizi anlıyorum. Bunu dikkate almaya çalışacağım. Ancak dürüst olmam gerekir ki, füze savunma sistemi ya da başka bir uygulamada Rusya'nın istediği bağlayıcılı olan hukuki bir belge imzalamamız mümkün değil" dedi.

Nükleer eşitliği Bozan bir durum olduğunda buna karşı bir adım atılmasının normal olduğunu savunan Medvedev, "Biz karşılık vermeye zorlandık. 23 Kasım'da yaptığım açıklamada bunun sonucu. Müzakereler için kapının açık olduğunu da söyledik. Bir şeyden çıkıp ayrılmıyoruz. Fırsatlara da kapılarımızı kapamıyoruz. Önümüzdeki 8, 9 ya da 10 yılda belirli konularda uzlaşı olmazsa, biz de bir kısım adımlar atmaya zorlanırız… Birinci adım birkaç gün önce atıldı. Kaliningrad'da aktif hale gelen radar sistemleri barışçıl amaçlı. Ama aynı zamanda NATO'nun stratejik kapasitesini zayıflatıyor" bilgisini verdi.

Bu on yılın sonunda açıkladığımız gibi diğer adımların atılmasından kaçınılmasını arzu ettiğini kaydeden Medvedev, "Rusya'nın Kaliningrad kenti dahil, güney ya da diğer bölgelerine nükleer saldırı füzeleri yerleştirilebilir." tehdidini tekrarladı. Medvedev henüz anlaşma sağlamak için yeterli zaman olduğunu da hatırlattı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.