1. HABERLER

  2. Abisinden HAMİLE KALDI
Rize'de Heyelan: 12 Kişi Hayatını Kaybetti

Rize'de Heyelan: 12 Kişi Hayatını Kaybetti

Rize'nin Gündoğdu beldesinde kuvvetli yağış sonrasında meydana gelen sel ve heyelanlarda 12 kişi öldü.

A+A-
Rize'nin Gündoğdu beldesinde kuvvetli yağış sonrasında meydana gelen sel ve heyelanlarda 12 kişi öldü.
Altı kişi kayıp, yedi kişi de yaralandı. Beldenin neredeyse tamamı toprak altında. Belediye Başkanı Bakırcı, ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe duyulduğunu söyledi.
Rize Gündoğdu beldesinde meydana gelen heyelan, onlarca evin toprak altında kalmasına neden oldu, bazı binalar çöktü. Elektrik ve su verilemeyen beldede toprak altında onlarca aracın bulunduğu tahmin ediliyor.
Gündoğdu beldesinde akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sonucu Hamidiye mevkisinde Akif Kopuz'a ait bina çöktü. Sele kapılan yedi yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi. Selde Efil ailesine ait evde de bir kişi öldü, bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. Kayıp olarak açıklanan bir kişinin cesedi de sabaha karşı Hamidiye mahallesinde toprak altında kalan evinin yakınlarında bulundu. Öğleden sonra saatlerinde yaşlı bir kadının cesedi bulundu. Ölenlerin sayısı 12 oldu.
YEDİ KİŞİNİN DE KAYIP OLDUĞU AÇIKLANDI.
Heyelanda bazı evler tamamen çöktü, çok sayıda evde de büyük maddi hasar var. Onlarca araç toprak altında.
Gündoğdu beldesine elektrik ve su verilemiyor. Kapanan yolların açılması için iş makinaları aralıksız çalışıyor. Karadeniz sahil yolu geceyarısından sonra tek yönlü olarak ulaşıma açıldı.
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, uzak köylere ulaşımın tam sağlanamadığını söyledi. Bakırcı, "Rize'de cumhuriyet tarihinin en büyük sel felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Yağmur dindi ve tablo yarın öğleye kadar netleşir" dedi.
Gündoğdu'nun neredeyse tamamının toprak altında kaldığını anlatan Bakırcı, "10-15 katlı yüksek binaların 1-2 katları toprak altında kaldı. İtfaiye 30-40 metreye uzanan merdiveni ile 100'ün üzerindeki insanı binaların pencerelerinden almayı başardı" diye konuştu.
Gündoğdu beldesinde bazı binaların çöktüğünü hatırlatan Bakırcı, ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe duyulduğunu anlattı.
Rize merkezde de etkili olan sağanak yağış sonucu dün Değirmendere taşarken, bir ilköğretim okulu ile çevredeki onlarca evin bodrum katını su bastı. Pehlivantaşı Köyü'nün çevre köylerle bağlantısını sağlayan karayolu üzerindeki köprü de yıkıldı.

RİZE'DE PLANSIZ YAPILAŞMA VE HEYELAN İNSANLARI ÖLDÜRDÜ
Mimarlar Odası Rize Temsilcisi Mahmutoğlu "Zemin etütsüz evler, uygunsuz malzemeyle, mühendisler yerine ustalarca, dere yataklarına yapılıyor.
Her ev kendine yol açıyor. Su yolları tıkanıyor" dedi. Rize Afet Koordinasyon Müdürü Yılmaz "Kısa sürede, dar alana fazla yağış" olduğunu söyledi.
 
Rize'nin Gündoğdu beldesinde dün gece saatlerindeki yağış ve heyelan nedeniyle, evler aşağıya doğru kaydı; toprak altında kaldı. 12 kişinin cesedine ulaşıldı.
bianet'in görüştüğü Mimarlar Odası Rize Temsilciliği'nden Mustafa Mahmutoğlu, evlerin dere yataklarına yapıldığını belirterek "Mühendislerin yapması gereken işi ustalar yaptığı için böyle olaylar yaşanıyor. Zemin etütsüz, içinde nasıl demirin kullanıldığı belli olmayan inşaatlar bölgenin genel sorunu " dedi.
Evlerin topraktan koparak geldiğini söyleyen Mahmutoğlu, şunları söyledi: "Bu da şunu gösteriyor: Son zamanlarda her ev kendine yol açtığı ve bunu da izin almadan yaptığı için böyle bir sorun yaşanmış olabilir. Yol açılınca, toprak yapısı sekteye uğruyor. Yol açılması için İl Özel İdaresi'nden ruhsat almak gerekiyor, ama bu yapılmıyor. Eskiden 'ark' denilen su yolları vardı. Ama köyler boşalınca suyun akıp gitmesini sağlayan bu su yolları toprakla, bitkiyle tıkandı. Bu da suyun taşmasına neden oldu."
Mahmutoğlu, çay yetiştirmek için kullanılan gübrelerin de toprağın yapısını bozabileceğine değindi: "Gübre tamamen toprağa yedirilmeden ekilince yüzeyden kayıp gidebiliyor, giderken de toprağın yüzeyinin yapısını bozuyor. Artık teknik yönden güvenli yollar seçtiğinizde bataklığa bile gökdelen yapabiliyorsunuz ama, önlem almadan yaparsanız tek katlı evlerde bile bu olaylar yaşanabiliyor."
bianet'in ulaştığı Rize Afet Koordinasyon Müdürü Seyfettin Yılmaz'sa kısa sürede, dar alana çok fazla yağış düştüğünü vurguladı:"Kesin bir bilgi olmamakla birlikte heyelana kısa bir sürede çok dar bir alana fazla yağış neden oldu. Şu ana kadar 11 kişi öldü, toprak altında kalmış kişiler de olabilir, çalışmalarımız sürüyor. Ağaçlar evlerin önünü kesecek şekilde düşmüş. İnsanlar da evlerinden çıkamıyor, şimdi de ağaçların kesilmesi için ekipler gönderiyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.