1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. ARPAÇAY

  4. Suriyeli Genç Cari Çayı'nda Boğuldu
Peygamber Sevgisi Salona SIĞMADI

Peygamber Sevgisi Salona SIĞMADI

Kars'ta 'Kutlu Doğum Haftası' çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

A+A-

Kars'ta "Kutlu Doğum Haftası" çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

KHA'nın haberine göre, Kadınlara yönelik Harakani Kültür Merkezi’nin 350 kişilik Konferans Salonu’nda düzenlenen programa 1000 civarında kadın gelince 3 katta tıklım tıklım doldu. Merdivenlerin yanında kapı girişine kadar dolan Kültür Merkezi’ne akın eden kadınlar Hz. Peygamberin güzel ahlakının anlatıldığı programı can kulağıyla dinlediler.

Kars Kalesi eteklerinde bulunan Evliya Camii bahçesindeki "Şehit Ebu-l Hasan Harakani Türbesi"nin de içinde yer aldığı kale surlarının onarılarak Harakani Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesinden sonra vatandaşlar bu bölgeye akın etmeye başladılar. Bilimsel ve ilmi çalışmalara ev sahipliği yapan Harakani Külliyesi’nde 1 yıldır yürütülen çalışmalar kapsamında konferanslar ve toplantılarda yapılıyor. İlk katı elektronik, ikinci katı kitap okuma, üçüncü katı da konferans salonu olarak hizmete sokulan Kültür Merkezi’ndeki Kutlu Doğum Haftası programları da büyük ilgi görüyor.

Bu kapsamda bugün de kadınlara yönelik bir program düzenlendi. Müftülük Vaizelerinden Esra Aydın’ın “Peygamberimizin Güzel Ahlakı” konulu söyleşisi 350 kişilik Konferans Salonu’ndan kapı dışına kadar taştı. Kale surlarının onarılarak Harakani Kültür Merkezi’ne dönüştürüldüğü binada aşırı kalabalık nedeniyle giriş ve çıkışlarda zorluklar yaşandı. Yer bulamayan kadınların bir kısmı merdivenlerde, bir kısmı koridorlarda yerlere oturarak bir kısmı da kapı girişlerinde programı izlediler.

PROGRAMLARA 3 GÜNDE 5 BİN KİŞİ KATILDI
Ebu-l Hasan Harakani Derneği Başkanı Yavuz Uzgur, Kars halkının bu tür organizasyonlara büyük bir ilgi gösterdiğini söyleyerek, “Kutlu Doğum programına ve Harakani Külliyesi içerisinde yapılan etkinliklere hem bayan misafirlerimiz ve hem de erkek cemaatimiz son derece duyarlılar. 3 gün içinde 5 bin civarında vatandaşımız bu programlara katıldı. Harakani Kültür Merkezi bu dış kale surları içinde. Selçuklular tarafından 1153 yılında bu dış kale surları yapılmış. Bu külliye de bu surların 7 burcundan bir tanesidir. Dış kale surların Kars’ın dere içinden başlar Karadağ mevkiine kadar devam eder. Toplam uzunluğu 4 bin 200 metredir. Ruslar buradan giderken yıkarak gitmişler ve elimizde 3 burç kaldı. Bunların biri Harakani Kültür Merkezi’nin içerisinde kaldı. Bizde burayı Kültür Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden müsaade alıp kurullardan projelendirip böyle fonksiyonel bir hale getirdik. Böylelikle hem külliye hareketlendi hem büyük bir boşluk dolduruldu. Diyanet bünyesinde ve Harakani hizmetleri düzeyinde bir çok bilimsel çalışmayı burada yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Şehrengizi programında burası faaliyete girdi. Şehrengizi programı Harakani Külliyesi’nden başlayarak Kars’ta 3 gün devam etti. Bu etkinliklere 28 ülkeden katılım olmuştu. 1 yıldır burada konferanslar, toplantılar, ilmi faaliyetler yürütülüyor. Bu burçların duvar kalınlığı 10 metredir. İçi ve dışı tamamen taştan yapılmış. 3 katlı olan bu merkezin iç kısmını ise projelendirerek tamamen ahşaptan kapladık. Birinci katı yani giriş kat elektronik bölümüdür. Burada hem Kafkas Üniversitesi’nin araştırmacıları. Hem de dışarıdan gelen araştırmacılar burada bilimsel çalışmalarını yürütebiliyorlar. Orta katı araştırma ve çalışma bölümü üst kat ise 350 kişilik konferans salonu olarak dizayn edildi.” dedi.

Uzgur şöyle konuştu: “Bin yıl önce Anadolu’nun manevi fütuhatını yapmış olan Ebu’l Hasan Harakani ve O’nun yetiştirdikleri, Anadolu’nun ve Kars’ın kalbine mühürlerini vurmuşlardır. Ceddimizin bizlere bıraktığı eserler bir mühürdür ve daima yaşatılacaktır. Bizim medeniyetimizde camilerimiz, kültür mekânlarımız, aşevlerimiz, tekke ve zaviyelerimiz kutsal mekânlarımızdır. Çünkü sevgi, şefkat, hürmet ve hoşgörü kardeşliğin eserleridir.”

Kültür Merkezi olarak yapılan burcun diğer surlar ve burçlar gibi Miladi 1153 yılında Selçuklular tarafından yapıldığını belirten Uzgur daha şunları söyledi: “Harakani Külliyesi içinde bulunan bu mekan, Ruslar tarafından 1890 yılında büyük kısmı sökülmüştür. 4 bin 200 metre uzunluğunda ve 220 burçtan oluşan surlarından birisidir. 1877-1920 yılları arasında Kars’ta Ruslar ve Ermenler tarafından gerçekleştirilen kültür terörü ise en affedilmez olanıdır. Kars Kalesi’nin hemen önünde bulunan Harakani Külliyesi’de zaman içerisinde Kars’ın değişik dönemlerinde harplere maruz kalması nedeniyle yıkılmıştır. En büyük yıkımda Rus işgali sırasında gerçekleşmiştir. 1995 yılından beri Harakani tüzel kişileri, yetkili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar sürdürülmüş ve kültür merkezi olarak hizmete sokulmuştur. 55 dönüm arazi içerisinde camiler, Hasan Harakani Türbesi, seyyidler ve alperenlerin hazireleri, Selçuklu ve Osmanlı evleri Hıristiyan Kıpçakların yapmış olduğu 12 Havariler Kilisesi (Kümbet Camii) ve bu gün açılışını yaptığımız bu mekanda restorasyon çalışmaları yapılarak hizmet sunulmuştur.”

HARAKANİ KÜLTÜR MERKEZİ

Ebu-l Hasan Harakani Külliyesi içerisinde bulunan ve eski Kars’ı çevreleyen 4 bin 200 metre sur ile birlikte, 220 burçtan birisi olan ve 1890 yılında Ruslar tarafından büyük kısmı tahrip edilen burç, geçen yıl restore edilerek Kültür Merkezi haline getirilmişti. Ebu’l Hasan Harakani Derneği tarafından restore edilerek, “Harakani” adı verilen Kültür Merkezi’nin açılışının, Kaşgar’dan Endülise Gazi Kars Şehrengizi sempozyumları etkinlikleri kapsamında yapılması daha da anlam kazanmıştı. Kültür Merkezi’nin açılışına 28 ülkeden gelen konuklar, bilim insanları, yurt içinden gelen konuklar katılmıştı.

İlgili Haberler

Digor'da "Kutlu Doğum Haftası" Etkinlikleri

Kars'ın Digor İlçesi'nde Kutlu Doğum Haftası nedeniyle 'Kardeş Hukuku' ana temalı etkinlik düzenlendi.

Digor  İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen 2012 yılı "Kardeşlik Hukuku" ana temalı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kocaköy, Uzunkaya ve bacalı köyleri Bayan Kuran Kursu öğrencilerinin el işi, göz nuru, çeyizlik eşya ve yiyecek kermesi yoğun ilgi gördü.

Digor Kaymakamı Fatih Özdemir'in açılışını yaptığı kermesten elde edilen gelirlerin Kuran Kurslarının bakım ve tamiratına harcanacağını kaydedildi.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Türk Telekom Yatılı Bölge Okulu Konferans Salonu'nda 'Tarih Boyunca İnananları Kardeş Kılan Değerler' konulu konferans verildi. Konferansı Ankara Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Sabri Akpolat verdi.

Konferansa İlçe Kaymakam Fatih Özdemir'in yanı sıra ilçe birim amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yoğun katılımın olduğu program sonunda Türkiye Diyanet Vakfına arsa bağışlayan ve cami yapımına destek olan vatandaşlara da Teşekkür belgesi verildi.

Sarıkamış'ta "Kutlu Doğum Haftası" Etkinlikleri

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde "Kutlu Doğum Haftası" çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Sarıkamış Genç İşadamları Derneği (SAGİAD) tarafından Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen şiir yarışmasında 12 ilk ve ortaöğretim öğrencisi, Hazreti Muhammet'i anlatan şiirler okudu.

İlçe Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen programda konuşan SAGİAD Başkanı İsa Cengiz, iman, ibadet, huzur ve mutluluğun yolunun peygamberimizi sevmekten geçtiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, "O Herkesin Peygamberi" adlı sinevizyon gösterimi yapıldı ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.