1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Şırnak Uludere'de Askeri Araç DEVRİLDİ
Pariste Barış Sürecine SUİKAST !

Paris'te 'Barış Süreci'ne SUİKAST !

PKK kurucularından Sakine Cansız ile KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez, Paris'te uğradıkları silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

A+A-

PKK kurucularından Sakine Cansız ile KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez, Paris'te uğradıkları silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. BDP'den yazılı açıklamayla kınanan saldırıyı, AKP "iç hesap", PKK Avrupa sorumlusu Aydar ise "derin devlet" olarak değerlendirdi.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen silahlı bir saldırıda PKK'nin kurucularından Sakine Cansız ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez hayatını kaybetti.

Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, Gare du Nord'da bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu'na girerek saldırıda bulundu.

Cansız ve Doğan'ın başlarından, Söylemez'in ise karnından vurulduğu bildirilirken, saldırıda susturuculu silah kullanıldığı sanılıyor.

Olay yerindeki Özgür Politika gazetesi muhabiri Selma Akkaya, Fidan Doğan'dan saatlerce haber alınamaması üzerine, arkadaşlarının gece saat 01.00 sıralarında binaya geldiklerinde kapı önünde kan izleri görünce kapıyı kırıp içeri girdiklerini söyledi.

Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) Başkanı Mehmet Ülker de, "Bir iki arkadaş kapıda kan izleri görüyor. Kapıyı kırıp içeri girdiklerinde, üç kadının infaz edilmiş olduğunu görüyorlar" dedi.

Büronun birinci katta bulunduğu ve işlek bir caddede yer aldığına işaret eden Ülker, katliamın 9 Ocak akşamı saat 18.00 ya da 19.00 civarı işlenmiş olabileceğini söyledi.

Fransa'da yayımlanan Liberation gazetesi, polis kaynaklarının olayın infaz olduğunu doğruladığını, ancak infazı kimin niye gerçekleştirdiğini henüz bilmediklerini yazdı.

Olay yerinde binlerce Kürdün toplandığını belirten gazete, kızgın topluluğun "Hepimiz PKK'liyiz", "Katil Türkiye", İşbirlikçi Hollande" sloganları attığını ifade etti.

Fransa İçişleri Bakanı'ndan açıklama

Üç kadının öldürüldüğü bilgisinin ulaşmasının ardından programında değişiklik yaparak olay yerine giden Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, saldırıyı soruşturan yetkililerden bilgi aldı. Valls yaptığı açıklamada, saldırıları ''kabul edilemez ve tahammmül edilemez'' olarak değerlendirdi.

Bakan Valls, saldırıların sorumlularının bulunması için gerekli bütün çabanın gösterileceğini ifade etti ve terörle mücadele savcılığının gerekli soruşturmayı derhal başlattığını hatırlattı.

BDP ve DTK'dan kınama

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş yayımladıkları yazılı açıklamada saldırıyı kınadıklarını belirterek, tüm Kürt halkına başsağlığı diledi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Fransa hükümetinin bu katliamı hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde derhal aydınlatmasını bekliyoruz. Paris'in en işlek bölgesinde alenen işlenen bu suikastların üstünün örtülemeyeceğinin bilinmesini istiyoruz.

"Dünyanın her yerinde Kürde sadece ölümü reva görenler bilmelidir ki, halkımızın özgürlüğünün bedeli ne olursa olsun bunu ödemekten çekinmeyeceğiz. Hayatını halkının geleceğine adamış bu üç değerli Kürt kadın siyasetçinin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

"Kadın özgürlük mücadelesinin de neferleri olan arkadaşlarımızın katillerinin gizlenmemesi, cinayetin üstünün örtülmemesi için halkımızı bulunduğu her yerde protesto gösterileriyle bu katliamı lanetlemeye ve Kürt halkının şehitlerini sahiplenmeye çağırıyoruz."

Demokratik Toplum Kongresi'nden (DTK) yapılan açıklamada ise şunlar belirtildi:

"Cansız, Doğan ve Söylemez’in vahşice katledilmesini nefretle kınıyoruz. Avrupa'nın ortasında bile Kürt halkına vahşet uygulanabilmektedir. Fransa devletinin bu olayı açığa çıkarması gerekmektedir. Sadece Kürt özgürlük hareketinin değil cinsiyet özgürlükçü paradigmanın da hedef alındığını göstermektedir. Tüm Kürt halkını ulusal birlik anlayışı ile şehitlerini sahiplenme için demokratik eylemlere çağırıyoruz."

AKP'ye göre "iç hesap", Aydar'a göre "derin devlet"

PKK Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar, cinayete ilişkin Rudaw haber sitesine yaptığı değerlendirmede, saldırının İmralı'yla yapılan görüşmelere karşı gerçekleştirildiğini ifade ederek karanlık güçlerin yeni süreci baltalamaya çalıştığını söyledi.

Hükümetten ilk açıklama ise Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'ten geldi.

Çelik, buna benzer cinayetleri daha önce de gördüklerini belirterek, olayın örgüt içi hesaplaşma gibi gözüktüğünü söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.