1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SARIKAMIŞ

  4. ‘Kış Oyunları Festivali’nde Güreş
Papazın Evi Resmi Kayıtlarda YOK!

Papaz'ın Evi Resmi Kayıtlarda YOK!

Dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından restore edildikten sonra 25 yıllığına Kars Müftülüğe devredilen Papazın Evi kaderine terk edildi.

A+A-

Dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından restore edildikten sonra 25 yıllığına Kars Müftülüğe devredilen Papazın Evi kaderine terk edildi.

Papazın Evi, Alibeyoğlu ile dönemin İl Müftüsü Hasan Basiş arasında 16 Şubat 2009 tarihinde imzalan protokole göre müftülük tarafından Kültür Evi olarak hizmete sokulması amacıyla sözleşme yapılmasına rağmen o günden beri müftülüğün sahip çıkmaması yüzünden harabe haline geldi.

12 Havariler Kilisesi’nin bahçesinde bulunan Papaz’ın Evi, Kars’ta İnanç turizminin önemli merkezlerinden biri olarak bu tarihten sonra da taşınmaz tescilli tarihi binalar arasında yer aldı ama halen adı bile telaffuz edilmek istenmiyor.

ADI PAPAZ'IN EVİ YA ONDAN!

Tarihi evi bu halde gören vatandaşlar ise “Adı Papazın evi ya onun için sahip çıkılmıyor” şeklinde değerlendiriyor. Tarihi değeri ve anlamı büyük olan aynı zamanda üzerinde Hz. İsa’nın 12 havarisinin kabartma rölyeflerini barındıran dünyada bir eşi be benzeri daha bulunmayan 12 Havariler Kilisesi’nin ayrılamaz parçası olan Papaz’ın Evi’nin başına gelenler ve içinde bulunduğu içler acısı durumu kısaca şu şekilde sıralamak mümkün.

“Papazın Evi’ne yaklaştığınızda etrafını saran yabani otlar, çalı ve dikenlerden adeta görünmez durumda. Bu otlar ve çalılar neredeyse evin boyu kadar olmuş. Camları tamamen kırk, çerçeveleri harap vaziyette. Pencerelerinde cam yerine battaniyeler ile kaplanmış. Ayrıca kilise ile birlikte etrafını çevreleyen tarihi duvarlar ise ayakta zor duruyor ve yıkılmak üzere olduğu içinde büyük tehlike arz ediyor. İçerisine girdiğinizde ise tam bir içler acısı manzara ile karşılaşıyorsunuz. Daha önce Alibeyoğlu tarafından restore edilen evin iç donanımı ile birlikte ısıtma sistemi olan peç ise ayakta zor duruyor. Evin içerisinde tek bir sağlam döşeme kalmadığı gibi döşemekler çökerek bodrum ile birleşecek şekilde yerle bir olmuş. Allahtan içerinde zaman zaman ikamet eden mermer atölyesi sahibi duyarlı vatandaş tarafından korunmaya çalışılıyor. Çünkü bu ev sahibi sahiplik etmediği için artık içersinde alkol alan ve uçucu madde kullanan çocukların mesken tuttuğu bir ev durumunda.

Bütün tarihi ve turistik binaların önüne önceki yıllarda tanıtım levhası yapıldı ama buraya yapılmadı. Çünkü adından dolayı yok sayıldı ya da bu levhaları yaptıran kurumların ellerinde levha kalmadı.

Papazın Evi ayrıca Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2009 yılında hazırlanan Kars İli Kültür Envanterinde yer almadı. Ayrıca yine bu kurumun internet sitesinde de yer almadığı gibi her nedense neredeyse hiçbir yerde kayıt altına alınmamış ayrıca kültür ve tarihi varlığımız olarak kabul edilmemiş.

İlgili Haber

Papazın Evi Müftülüğe Devredildi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.