1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suriye'de Ateşkes 48 Saat Uzatıldı
Papandreou Saygı ve Acil Para İSTEDİ

Papandreou Saygı ve Acil Para İSTEDİ

Papandreou-Merkel görüşmesinden 'Reform sizden, para bizden' sözü çıktı.

A+A-

Avrupa piyasalarının yakından beklediği Papandreou-Merkel görüşmesinden ‘Reform sizden, para bizden’ sözü çıktı.

Atina’ya yapılacak yardım paketini Perşembe günü meclise sunacak Merkel, Yunanistan’a tam destek vereceklerini söylerken, Papandreou “Başarabiliriz, fakat sizden yaptıklarımıza saygılı olmanızı istiyorum” dedi. Yunanistan’da ise hazine boşaldı, memurlar maaş alamayabilir.

Dünya piyasasında gözler Avrupa’ya çevrildi. Borç batağındaki Yunanistan’a 8 milyar Euro’luk yardımı önümüzdeki ayın başında vermesi beklenen Avrupa Birliği’ni zorlu bir sınav bekliyor. Daha önce yardım vermeyi kabul etmeyen Avrupa Merkez Bankası bu hafta toplanacak. Bir kritik toplantı da Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker’in liderliğinde yapılacak ve Euro bölgesi üyesi ülkelerinin Maliye Bakanları katılacak.

Aynı şekilde Avrupa Parlamentosu’nun gündeminde de Euro krizi var. AP’deki gruplar Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’ya “inisiyatifi eline al” baskısı yapıyor. Barroso’nun ekonomik krizde kontrolü Paris ve Berlin’e kaptırmaması gerektiğini söyleyen Sosyal demokratlar grubu başkanı Martin Schultz “Ulusal reflekslerle değil, birlik ruhu ile hareket edilmeli” dedi.

PAPANDREOU’YA BERLİN’DE SÖZ VERDİ

Bugün ise piyasa ve yatırımcıların merakla beklediği görüşme Almanya’nın başkenti Berlin’de Başbakan Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou arasında gerçekleşti. Merkel’in niyeti Perşembe günü Federal Meclis’e sunacağı yardım paketi öncesinde Yunanistan Başbakanı Papandreou'dan reform sözü almaktı.

Zira zorlu bir seçim yılını atlatan Merkel, son bir haftadır Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nden atmayacaklarını söyleyerek Atina’ya ılımlı mesajlar veriyordu. Papandreou ile Alman sanayi temsilcileriyle bir araya gelen Merkel, ülkesinin Yunanistan’a tam destek vereceğini söyledi. Yunanistan’ın krizden kurtulması için talep edilen bütün yardımları yerine getirme sözü veren Merkel “Perşembe günü meclisten çıkacak karar önemli bir adım olacak” dedi.

Aynı toplantıda konuşan Papandreou ise Alman kamuoyunda ülkesine karşı gösterilen tepkilerden yakındı. Daha önce söz verilen bütün reformları hayata geçireceklerini söyleyen Yunan başbakanı “Fakat sizden saygılı olmanızı istiyorum. Fakir bir ülke değiliz, sadece kötü yönetiliyoruz. Bütün Yunanlılar değişimi istiyor. Bu yüzden de Avrupa’nın ortağı olarak kalmaya karar verdik” dedi.

YUNANİSTAN KEMER SIKMAYA ZORLANIYOR!

Papandreou’nun Berlin’de ısrarla altını çizdiği “reformları yapma garantisi veriyorum” sözü ülkesinde daha fazla kemer sıkma anlamına geliyor. Zaten Merkel ile görüşmenin yapıldığı saatlerde tepkilere neden olan emlak vergisini artıran yasa taslağı Yunan meclisinde oylama sunuldu. Yasayı protesto amaçlı ülke çapında 48 saatlik grev başladı.

Yarın ise AB, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti tekrar Atina’ya gidecek ve ‘kurtarma paketi’ karşılığında alınacak yeni tasarruf önlemler ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılacak. Ziyaret öncesi heyete mektup gönderen Papandreu, mutabakat ve hedeflere ulaşma konusunda yazılı teminat verdi. Yunanistan Maliye Bakanı Venizelos ise kredi ödemesinin zamanında olacağını söyledi.

Ancak Yunan basınına göre hükümetin nakit parası bitmek üzere. Eğer AB’den yeniden para akmazsa hükümet memur ve çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyecek. Haftalık haber dergisi To Vima ise Ekim’de hazinenin boşalacağını yazdı. Derginin iddiasına göre hükümetin 1,7 Milyar Euro bulamaması halinde memur ve emeklilerin Kasım ayı maaşı ödenemeyecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.