1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bu da Askıda Döner, Çorba ve Yemek
Pantolon Teklifi Geri ÇEKİLDİ

Pantolon Teklifi Geri ÇEKİLDİ

Kadın milletvekillerinin 'Genel Kurul'da pantolon giymesine imkan sağlayan içtüzük değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonu'na geri çekildiği açıklandı.

A+A-

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, kadın milletvekillerinin 'Genel Kurul'da pantolon giymesine imkan sağlayan içtüzük değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonu'na geri çekildiğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda verilen aranın ardından birleşimi açan Başkanvekili Sağlam, gündemin birinci sırasında yer alan İçtüzük değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonunca geri çekildiğini söyledi.

Bunun üzerine Genel Kurul'da tartışma çıktı. CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleri ve CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, teklifin Genel Kurul gündemine girdiğini ve komisyona geri çekilemeyeceğini belirterek, itirazda bulundu. Sağlam, İçtüzüğün ilgili hükümlerini okuyarak, komisyonun bir tasarı veya teklifi geri çekme hakkı bulunduğunu hatırlattı.

İtirazların sürmesi üzerine Sağlam, usul tartışması açtı. Usul tartışmasının sonunda Sağlam, Başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmadığını açıklayarak, birleşimi yarın saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Öte yandan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, kuliste gazetecelerle sohbet ederken, ''erkek milletvekillerinin kravat takmaması, buna karşılık kadın milletvekillerinin başörtüsü takabilmesi'' yönünde, İçtüzük değişikliği teklifi için önerge verdiğini söyledi.

YANLIŞ BİR TUTUM

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ''Genel Kurulda pantolon, etek giyince Anayasaya aykırı olmuyor da başörtüsü olunca mı değişiyor? Yanlış bir tutum'' dedi.

Kaplan, TBMM Genel Kurulunda bugün kadın milletvekillerinin pantolon giymesine imkan tanıyan teklifin, Komisyona geri çekilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türban ile Genel Kurula girmenin İçtüzük değişikliğiyle mümkün olup olmadığı sorusu üzerine Kaplan, ''Bu önerge, İçtüzük engelini kaldırmış oluyor. Bu kadar açık'' diye konuştu.

Bununla Anayasaya aykırı bir durumun söz konusu olmayacağını ileri süren Kaplan, şunları söyledi:

''Pantolon, etek giyince Anayasaya aykırı olmuyor da başörtüsü olunca mı değişiyor? Yanlış bir tutum. Genel Kurulun da artık daha özgürleşmesi gerekir diye düşünüyoruz. Biz bunu özgürleşme açısından veriyorduk.

Ancak kötü bir usul tartışması yapıldı. Bu teklif geri alınacak değil, ertelenecek bir teklifti. Ama komisyon da hükümet de gelmedi, bakanlık da gelmedi. Niye geri aldıklarını açıklamadılar. Kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapma yükümlülükleri vardır.''

DAHA KAPSAMLI OLABİLİR

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, kadın milletvekillerinin Genel Kurulda pantolon giymesine imkan veren İçtüzük değişikliği teklifinin geri çekilmesi konusunda, ''İçtüzük ile ilgili daha geniş kapsamlı bir değişiklik düşünülebilir. Bu konu yeni anayasanın ne kadar acil olduğunu da gösteriyor'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.