1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gesmek Kursiyerlerinden Karakalem Sergisi
ÖSYMnin Şifreleri BİTMİYOR

ÖSYM'nin 'Şifreleri' BİTMİYOR

YGS sınavındaki şifre iddialarıyla sarsılan ÖSYM, her ne kadar açıklamalarıyla hükümet kanadını 'ikna' etmiş olsa da, iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

A+A-

KPSS sınavındaki kopya skandalının ardından bu kez de YGS sınavındaki şifre iddialarıyla sarsılan ÖSYM, her ne kadar açıklamalarıyla hükümet kanadını "ikna" etmiş olsa da, iddiaların ardı arkası kesilmiyor. ÖSYM'nin "Şifre basın kopyası için geçerlidir" demesinin ardından Radikal Gazetesi iki soru kitapçığında daha şifre tespit etti.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in dün, Yüksek Öğretim Girişi Sınavı'nda (YGS) şifre skandalı ile ilgili olarak "Şifre basın kopyası için geçerlidir" demesinin üstüne 11183. 80782 ve 11250.36833 no'lu kitapçıkların da şifreli olarak hazırlandığı tespit edildi.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Demir'in tüm adayların kitapçıklarını görünür hale getirmesi, yeni ve daha basit bir şifreyi ortaya çıkardı. Yeni şifreye göre, matematik testinde şıklar arasında en yüksek sayının sağındaki şık her zaman doğru yanıt oluyor. Kural, uygulandığında 40 matematik sorusundan 30'un üzerinde doğru yanıt çıkarılabiliyor.

"Adaya özel kitapçık" sistemi karıştırdı

Demir'in ikili kopyanın önüne geçmek için 'adaya özel kitapçık' uygulaması, sistemi iyice karıştırdı. Basına dağıtılan YGS kitapçığında tespit edilen şifrelemenin ardından basının karşısına çıkarak, "Şifre olarak bahsedilen durum hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değildir" açıklaması yaptı ve tüm kitapçıkları kamuoyuna açtı.

Kitapçıklar yayımlanır yayımlanmaz, Türkiye'nin dört bir yanından, bilgisayar uzmanları, veliler ve üniversite adayları şifre çözmeye çalıştı. Amerika gibi başka ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlar bile kendilerini Türkiye'nin gündemine kaptırarak, ÖSYM'nin sistemine girip, şifre arayışına girdi. Ancak dün akşam itibariyle henüz Bursa gemlik ilçesindeki salonlardaki kitapçıklar görünebildiği halde, birden fazla şifre tespit edildi.

En büyüğün yanındaki doğru cevap

11183.80782 no'lu kitapçığa bir okurun uyarısıyla ulaşan Radikal, matematik testinde yaptığı inceleme sonucunda, seçeneklerin basın kopyasındaki temel sıralama korunarak yerleştirildiğini tespit etti. Buna göre en basit ifadeyle seçenekler arasındaki en büyük rakamsal değerin sağındaki şık işaretlendiğinde 30'a yakın soruda doğru sonuca ulaşılıyor. Ayrıca soruların küçükten büyüğe dizilimi yeniden düzenlendiğinde 30'un üzerinde soruyu doğru yapmak mümkün.

İşte birkaç örnek:

Soru 15: x.(10!) çarpımı bir pozitif tam sayının karesi olduğuna göre, x'in alabileceği en küçük değer kaçtır?
a) 21 b) 7 c) 5 d) 10 e) 14

Şıklarda en yüksek sayı 21. 21'in sağında b) şıkkı var, b şıkkı doğru yanıt oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.