1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Selçuklular'ın Anadolu'ya Girişlerinin 956. Yılı
Orhan Doğanın Heykeli DİKİLDİ

Orhan Doğan'ın Heykeli DİKİLDİ

Kürt siyasetçi Orhan Doğan'ın, Cizre Belediye Parkı'na dikilen, ancak 'hazine arazisi' olduğu iddiasıyla mahkeme kararı ile kaldırılan heykeli, ilçenin en merkezi yeri olan Dörtyol Kavşağı'na dikildi.

A+A-

Geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitiren Kürt siyasetçi Orhan Doğan'ın, Cizre Belediye Parkı'na dikilen, ancak "hazine arazisi" olduğu iddiasıyla mahkeme kararı ile kaldırılan heykeli, ilçenin en merkezi yeri olan Dörtyol Kavşağı'na dikildi.

Türkiye siyasal yaşamına kara bir leke olarak geçen DEP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından 2 Mart 1994 tarihinde Meclis'ten gözaltına alındığı "2 Mart Darbesi"nin simgesi olan Kürt siyasetçi Orhan Doğan'ın, daha önce mahkeme kararı ile kaldırılan heykeli yeniden dikildi. 2008 yılında Şırnak'ın Cizre Belediyesi tarafından, 30 yıldır belediyenin elinde olan parka dikilen ancak "hazine arazisi" olduğu iddiasıyla mahkeme tarafından kaldırılan heykel, ilçenin merkezine dikildi.

Adı Cizre ile özdeşleşen Orhan Doğan'ın kabartma heykeli, dün gece saat 00.00'da ilçenin en merkezi yeri olan Dörtyol Kavşağı'na dikildi. Belediye ekipleri tarafından yapılan hummalı bir çalışmanın ardından dikilen büstü, sabah saatlerinde karşılarında gören yurttaşlar sevinç içerisinde heykeli incelerken, yoldan geçen bazı yurttaşların da alkış tutması dikkat çekti.

Kabartma heykel üzerinde 2 Mart 1994 günü dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen milletvekilleri arasında bulunan Orhan Doğan'ın söz alarak yaptığı konuşmasından, "Nasıl ki, tek çiçekli bir bahçe, tek sazlı bir orkestra olmazsa Türkiye insanının da tek tip düşünmesi beklenmemelidir...." şeklindeki sözleri de yer alıyor.

Heykelde güneş ışınlarının içinde ve barışı simgeleyen zeytin dalı ağacının üzerinde Doğan'ın kabartma resmi bulunuyor.

MAHKEME KARARIYLA KALDIRILMIŞTI

Cizre Belediyesi'nin Orhan Doğan anısına yaptırdığı ve belediye parkında dikilmek istenen kabartma heykel, 2008 yılında mahkeme engeline takılmıştı. Cizre Asliye Hukuk Mahkemesi, heykelin dikildiği Belediye Parkı'nın hazineye ait olduğu iddiasıyla "ihtiyati tedbir" kararı almıştı. Alınan kararın ardından büstün yapıldığı alana üç polis aylarca nöbet tuttuktan sonra kabartma heykel yerinden kaldırılmıştı.

Kararın hemen ardından yaklaşık 30 yıl boyunca belediyenin işlettiği Belediye Parkı'nın da mahkeme kararı ile Cizre Mal Müdürlüğü'ne devredilmesi, "Belediyenin cezalandırılması" şeklinde yorumlanmıştı. Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, o dönem karara tepki göstererek, "Sizler buradan kaldırdınız, ama bizler onu Cizre'nin merkezine dikeceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.