1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Tarihi Evler ve Hamamlar YIKILIYOR!
Önder, İşkencecisiyle Yüz Yüze GELDİ

Önder, İşkencecisiyle Yüz Yüze GELDİ

BDP milletvekili Sırrı Sürreyya Önder, Mamak'ta kendisine işkence yapan dönemin cezaevi müdürü Raci Tetik'le 28 yıl sonra dün yüz yüze geldi.

A+A-

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu üyesi BDP milletvekili Sırrı Sürreyya Önder, Mamak'ta kendisine işkence yapan dönemin cezaevi müdürü Raci Tetik'le 28 yıl sonra dün yüz yüze geldi.

Radikal Gazetesi'nden Rıfat Başaran'ın haberine göre TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu dün işkenceleriyle tanınan dönemin Emniyet Genel Müdürü Refet Küçüktiryaki ve Mamak Cezaevi Müdürü emekli Albay Raci Tetik’i dinledi. Komisyon üyeleri ilk görüşmeyi Dolmabahçe Sarayı’nın yönetim binasında Küçüktiryaki ile yaptı. Komisyon Başkanı Nimet Baş’ın yanı sıra, BDP’li Sırrı Süreyya Önder ile MHP’li Atilla Kaya’nın katıldığı görüşmede Küçüktiryaki, işkenceyle ilgili sorulara “Bilmiyorum, duymadım, görmedim’ diye yanıtlar verdi. Bu toplantıdan sonra komisyon üyeleri Raci Tetik’le görüşmek” üzere Çamlıca’daki Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Bakım Merkezi’ne gitti.

"Bilfiil işkencecim"
BDP’li Önder, görüşmeden önce gazetecilere “Raci Tetik, benim bilfiil işkencecim. Sadece benim değil, Mamak zindanından geçen binlerce insanın işkencecisi. İki yoldaşımızında ölümünden sorumlu. Onları sorarak başlayacağım. İlhan Erdost , Mustafa Yalçın” dedi. “Size nasıl bir işkence yapılmıştı?’ sorusuna Önder, şu yanıtı verdi:

“Mamak’ta herkese ne yapıldıysa... Tabutluklar, falakalar, kendi eliyle dövmeler, köpekleri üstümüze salmalar, hakaretler, görüşçülerimize yapılan eziyetler... Bir özel harp mensubudur. Kıbrıs’taki işkencelerinden, gaddarlığından dolayı ödüllendirilerek Mamak’a gönderilmiştir. 28 Ağustos’ta geldi Mamak’a ve 12 Eylül ’ün geleceğini haber vererek başladı işe soracağız bütün bunları. Tarih sorar. Gün gelir devran döner sanıkla sorgulayan yer değiştirir.”

Tarihi yüzleşme
Komisyon üyeleri daha sonra içeri girdi. Görüşmede o tarihi an yaşandı ve Önder ‘işkencecisi’ Tetik’le 28 yıl sonra yüz yüze geldi. Önder ve Tetik arasında gergin bir diyalog yaşandı. Önder, toplantıdan önceki açıklamasında söz ettiği gibi Tetik’e, “Sizin idarenizdeki bir cezaevinde İlhan Erdost ve Mustafa Yalçın’ın katledilmesini anlatmakla başlayabilirsiniz....” dedi. Görüşme yaklaşık iki buçuk saat sürdü.

12 Eylül’ün genel müdürü işkenceden habersizmiş
Dönemin Emniyet Genel Müdürü Refet Küçüktiryaki, Dolmabahçe’deki görüşmede işkenceyle ilgili sorulara “Ben kalkıp da bir polise ‘işkence yapın’ diyemem. Ne bir kişiye tokat attım ne de bir kişiye ‘tokat atın’ dedim” diye yanıt verdi. BDP’li Önder, “Sizin döneminizde sanıklar Ankara Emniyetinin 5’inci katından kendilerini aşağı atıyorlardı” deyince Küçüktiryaki “Ya benden öncedir ya benden sonradır” dedi. Önder Küçüktiryaki’ye, Kenan Evren ’in özel arşivinden çıkan “Beni buraya Amerika getirdi. En çok Alevi ve Kızılbaş soykırımı yapan benim” yazan mektubunu anımsattı. Küçüktiryaki, haberi olmadığını söyledi. Küçüktiryaki’nin ‘Bilmiyorum, hatırlamıyorum’ gibi yanıtları komisyon üyelerini kızdırdı. BDP’li Önder, “Siz, gerçekten Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığınızdan emin misiniz?” dedi.

Önder’den Tetik’e: "Haddini bil, burası Mamak değil"
Önder ile Tetik arasında şu diyalog yaşandı:

Tetik:Geleceksiniz diye 15 gündür psikoterapi yapıyorlar. Östrojen verdiler, kadın gibiyim şimdi.. ‘O kılıksız olan Apo’nun partisinden. Ona dikkat et, seni çok sıkıştıracak. Sinirlenme’ dediler. Bıyığından da belli, bak diğerlerine hepsi adam gibi.
Önder: Burası Mamak değil haddini bil, terbiyeli olmaya davet ediyorum, karşında halkın temsilcisi var.
Tetik: Kusura bakma, gerçi mert birine de benziyorsun...
Önder: Soruşturmada ne hüküm verilir bilmem ama bu hakaretin için seni mahkemeye vereceğim. İşe buradan başlayabiliriz. Siz de İlhan Erdost ve Mustafa Yalçın’ın katledilmesini anlatmakla başlayabilirsiniz....

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.