1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karadeniz’de 14 Yeni Balık Türü
Onbinler Katliamı Protesto ETTİLER

Onbinler Katliamı Protesto ETTİLER

Paris'te PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesi Kars ve birçok merkezde protesto edildi.

A+A-

Fransa'nın başkenti Paris'te PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesi Kars ve birçok merkezde protesto edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesi Cizre, Dersim, Diyarbakır, Viranşehir, İdil, Ceylanpınar, Silopi, Derik, Nusaybin, Siirt, Şırnak, Elazığ, Batman, Bingöl, Adıyaman, Adana, Mersin, Kızıltepe, Mazıdağı, Van, Çaldıran, Hakkari, Yüksekova, Kars, Muş, Varto, Ağrı ve Erciş'te onbinlerce kişi tarafından protesto edildi.

KARS

BDP Kars İl Örgütü üyeleri, Paris'te Kürt kadın siyasetçileri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesini protesto etti. İl binasında düzenlenen toplantıya; BDP Kars İl Eşbaşkanları Nuriye Erkmen, Şerafettin İldirim, BDP PM Üyesi Güngör Alp ve çok sayıda yurttaş katıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan BDP Kars İl Başkanı İldirim, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'a, özgürlük yolunda yolu zindanlardan geçen özgürlük tutsaklarına gerillaya ve Kürt halkına başsağlığı diliyorum. Yaşanan bu katliam yurtsever Kürt için bir dramdır. Bu yoldaşların bize bıraktıkları en büyük eser, bu mücadelenin kazanımlarıdır. Bize düşen bu kazanımlara sahip çıkmaktır" diye konuştu.

Diğer merkezler

CİZRE

Paris'te Kürt kadın siyasetçileri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesi Şırnak'ın Cizre ilçesinde protesto edildi. BDP Cizre İlçe Örgütü binası önünde biraraya gelen ve aralarında BDP Cizre İlçe Başkanı Mehmet Nezir Akengin'in de bulundu yüzlerce yurttaş, katliam kınandı. "Şahadetiniz zafer sözümüz, intikam yeminimizdir" pankartı açan kitle adına açıklama yapan Mehmet Nezir Akengin, Kürt kadın siyasetçileri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Saylemez'in katledilmesini nefretle kınadıklarını belirterek, "Kürtlere ölüm, işkence, sürgün ve katliamları reva görenler bilsin ki, bu katliam ve baskılar Kürt halkını özgürlük mücadelesinden vazgeçirmeyecektir. Kürt halkı direnişiyle bu kirli oyunlarınızı boşa çıkaracaktır" dedi. Açıklama "Şehit namirin" sloganıyla sona erdi.

DERSİM

BDP Dersim İl Örgütü, Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez için yürüyüş düzenlendi. Sanat Sokağı'nda başlayan yürüyüşe BDP, HDP, EMEP, ESP, STK yöneticileri, Dersim Kadın Yaşam Merkezi çalışanları ve yüzlerce yurttaş katıldı. Yürüyüş boyunca kitle üzerinde "Uluslararası komplocu güçleri kınıyoruz" ile Paris'teki katliamda yaşamlarını yitiren 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları ve 3 karanfilin bulunduğu siyah pankart taşıdı. Sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Güneşin yoldaşına uzanan eller kırılsın", "Kürdistan sizinle gurur duyuyor", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atan kitle, Seyit Rıza'nın büstüne kadar yürüdü. Burada konuşan BDP Dersim İl Başkanı Şerafettin Halis, bu güne kadar öldürenlerin yine öldürmeye devam ettiğini belirtti. Konuşmanın ardından kitle sloganlarla dağıldı.

DİYARBAKIR

DÖKH bileşenleri 3 kadın siyasetçisinin katledilmesine ilişkin BDP Diyarbakır İl binasında basın toplantısı yaptı. DÖKH bileşenleri adına açıklama yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt katliamını nefretle kınadıklarını belirterek, "Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez Kürt özgürlük hareketinin olduğu kadar kadın özgürlük mücadelesinin önemli neferlerindendi. Sakine Cansız yoldaşımız direnişin ne demek olduğunu az çok bilen, herkesin mücadelesi önünde saygıyla eğildiği bir kadın yoldaşımızdı" diye konuştu. Zümrüt, "Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez'in vahşice katledilmesi sadece Kürt özgürlük mücadelesine değil, aynı zamanda bu ülkenin her şeyden çok ihtiyaç duyduğu barış girişimlerine ve bir bütün olarak ülkenin geleceğine yönelik bir suikasttır. Bu zihniyet katliamlar yaparak özgürlük mücadelesinin bitiremez" diye belirtti.

Kardelen Kadınevi Koordinatörü Mukaddes Alataş ise, yapacakları eylem planına ilişkin bilgi verdi. Alataş, yarın saat 12.00'de kadınların katılacağı BDP Bağlar İlçe binası önünden Diyarbakır E Tipi Cezaevi yürüyüş düzenleyeceklerini, Pazar günü Bağlar Dörtyol'dan Koşuyolu Parkı'na yürüyüş gerçekleştireceklerini ve Pazartesi günü saat 13.00'de ise ACZ Plaza önünde toplanarak basın açıklaması yaptıktan sonra Fransa Başkonsolosluğu'na tepki faksı çekeceklerini söyledi.

VİRANŞEHİR

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde yüzlerce kişi Sivil Cuma namazının ardından Kışla Mahallesi'nde bulunan BDP İlçe binası önünde biraraya geldi. Aralarında BDP PM Üyesi Adnan Etli, Viranşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Burun, BDP İlçe Başkanı Mahmut Kaya da basın açıklamasına katıldı. Açıklamada katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları açıldı. "Hepimiz Leyla Söylemiz'iz", "Hepimiz Sakine Cansız'ız", "Hepimiz Fidan Doğanız", "Katliamı nefretle kınıyoruz" dövizleri de açılırken, HDP Meclis Üyesi Emine Çetiner, katliamı şiddetle kınadıklarını belirterek, "Böyle bir süreçte bu katliamın yapılması manidardır. Bizler katledilen arkadaşlarımızın anılarını mücadelemizde yaşatacağız" diye konuştu. Açıklamanın ardından kitle, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Katiller hesap verecek" sloganları atarak, eylemi sonlandırdı.

İDİL

Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesinde Sivil Cuma Namazı'ndan sonra Adile Naşit Caddesi'nde toplanan binlerce kişi Paris'te üç Kürt siyasetçinin katledilmesini protesto etmek için yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri tarafından katledilen üç Kürt siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının olduğu "Paris'te yapılan suikastı kınıyoruz" yazılı pankart açıldı. Yürüyüşe, BDP PM Üyesi Ali Damar, BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar, belediye meclis üyeleri, BDP'li yöneticiler ve bini aşkın yurttaş katıldı. Yürüyüş esnasında sık sık, "Bijî Serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Jin jiyan azadî" ve "İntikam" sloganları atıldı. Daha sonra İdil Belediye binası önüne ulaşan kitle bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından kitle adına açıklama yapan BDP PM Üyesi Ali Damar, 3 Kürt kadın siyasetçinin hesabının er ya da geç sorulacağını söyledi. Fransız yetkililere seslen Damar, cinayetin sorumlularını derhal ortaya çıkarması aksi takdirde kendilerinin bu cinayetin hesabını vermesi gerektiği söyledi.

CEYLANPINAR

Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde ise aralarında BDP ilçe yöneticileri, Belediye Başkanı İsmail Arslan, belediye meclis üyelerinin de bulunduğu çoğunluğu kadınlardan oluşan yüzlerce kişi, BDP İlçe Örgütü önünde toplandı. Kitle, "Sakine, Fidan, Leyla onurumuzdur", "Katiller bulunsun hesap sorulsun", "Mücadeleniz mücadelemizdir" dövizleri açtı. Burada basın açıklamasını yapan BDP Ceylanpınar Kadın Meclisi Üyesi Emine Arslan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmeler ve tüm kesimlerin tıkanan müzakere ve barış sürecinden tekrar söz eder olmasının tüm ülkede barışa dair olumlu beklentiler yarattığını ifade ederek, "Bu katliamla bu süreç baltalanmak istenmiştir" diye konuştu.

SİLOPİ

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, aralarında BDP Silopi İlçe Başkanı Mütalip Sakman, BDP Silopi Kadın Meclisi üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistlerinin yanı sıra yüzlerce kişi ilçe binası önünde toplanarak, Paris'teki katliama ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, üç Kürt siyasetçinin fotoğrafları ve "Demokrasi şehitleri ölümsüzdür" pankartı açıldı. Bu süreçte üç Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin tesadüfi olmadığını belirten BDP Silopi İlçe Başkanı Mütalip Sakman, yapılan bu katliam karşısında Kürt halkının özgürlük mücadelesi yaşamın her alanından devam edeceğini söyledi.

DERİK

Mardin'in Derik ilçesinde BDP İlçe Örgütü binası önünde biraraya gelen aralarından Derik Belediye Başkanvekili Doğan Özbahçeci, BDP ilçe yöneticileri, BDP Kadın Meclis üyeleri, MEYA-DER ve Barış Anneleri aktivistlerinin de bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kitle, sık sık "Katiller halka hesap verecek", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jinên kurd" ve "Bijî serok Apo" sloganları attı. Cumhuriyet Meydanı'nda kadınların alkış ve zılgıtları arasında basın açıklamasını yapan Derik Belediyesi Peljin Kadın Merkezi Koordinatörü Gülseren Yüzal, Kürt halkına dünyanın neresinde olursa, olsun ölümün dışında başka seçenek tanınmadığını belirterek, "Katiller şunu çok iyi bilsin ki, özgürlüğümüzün bedeli ne olursa olsun ödemeye hazırız" dedi.

NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin ilçesinde ise Mitani Kültür Merkezi'nde yapılan Sivil Cuma namazından sonra, aralarında BDP Nusaybin İlçe Başkan Vekili Celal Ata, BDP yöneticileri, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, DÖKH üyeleri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, katledilen üç Kürt siyasetçinin fotoğrafları bulunduğu, "Kürtler bu katliamın hesabını soracak" pankartı açılırken, sık sık "Öcalan", "Bijî Serok Apo" ve "Şehît namirin", "PKK halktır halk burada", "Ey şehit xuna te li erde namini" ve "PKK" sloganları atıldı. Yürüyüşe onlarca genç motosikletleri ile eşlik etti. Şirin Bulvarı'na kadar yürüyen kitle adına açıklama yapan BDP PM Üyesi Rahşan Engin, bu katliamın PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmelerin yapıldığı sürece denk gelmesi tesadüfî olmadığını söyledi. Açıklama, katledilen 3 Kürt siyasetçi kadının anısına bir dakikalık saygı duruşu ve on dakika oturma eylemi ile son buldu.

SİİRT

BDP Siirt İl Örgütü tarafından parti binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, BDP il, ilçe ve belde yöneticileri, HDK Siirt Meclisi, Barış Anneleri, İHD, MKM, TUHAD-DER, MEYA-DER, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. BDP Siirt İl Yöneticisi Nusret Özer, 40 yıldır Kürt özgürlük mücadelesine büyük fedakarlıklarla emek veren Sakine Cansız ve Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez'in kontra faaliyeti ile katledilmesini nefretle kınadıklarını belirterek, "Demokrasi, özgürlük ve barış mücadelelesini daha da yükselteceğiz" dedi. Açıklamada, olayın en kısa zamanda açığa çıkması için yarın saat 11.00'da kitlesel olarak Siirt PTT merkezine giderek Fransa Büyükelçiliğine fax gönderecekleri belirtildi. Yapılan açıklamanın ardından kitle sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Şehit namirin" sloganlarını atıktan sonra dağıldı.

ŞIRNAK

Şırnak merkezinde BDP İl binası önünde yapılan açıklamaya Merkez İlçe Başkanı Üzeyir Kılınç, Belediye Başkan Vekili Kasım Ayan, BDP Parti yöneticileri yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Burada kısa bir açıklama yapan BDP Şırnak Merkez İlçe Başkanı Üzeyir Kılınç, üç Kürt kadın siyasetçinin katledilmesini kınadıklarını ve bir an önce sorumluların ortaya çıkartılmasını istediklerini söyledi. Açıklama, "Şehit namirin" sloganları ile sonlandırıldı.

ELAZIĞ

BDP Elazığ İl Örgütü tarafından Paris'te üç Kürt kadın siyasetçinin katledilmesini protesto etmek için Hozat Garajı'nda basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, çok sayıda kişi katıldı. BDP Elazığ Kadın Meclisi Üyesi Cemile Polat, Kürt kadın siyasetçilerine yapılan suikastin sadece Kürt özgürlük mücadelesine yapılmadığını belirterek, "Aynı zamanda bu ülkenin her şeyden çok ihtiyaç duyduğu barış girişimlerine ve bir bütün olarak ülkenin geleceğine yönelik bir suikasttır" dedi. Kitle açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yaptı.

BATMAN

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Batman bileşenleri öncülüğünde, 3 Kürt kadın siyasetçilerinin Paris'te katledilmesi kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi. BDP Batman İl binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri, Kozluk Belediye Başkanı Raşit Haşimi, KURDÎ-DER, MEYA-DER, BDP yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Açıklamada 3 kadının fotoğraflarının bulunduğu ve "Kürt kadın siyasetçilerine yönelik katliamı kınıyoruz" yazılı pankart açıldı. Kitle adına açıklama yapan HDK Batman İl Sözcüsü Leyla Orak, Kürt kadın siyasetçinin katledilmesini nefretle kınadıklarını belirterek, Sakine Cansız'ın, Fidan Doğan'ın ve Leyla Şaylemez'in Kürt özgürlük hareketinin olduğu kadar kadın özgürlük mücadelesinin de önemli neferleri olduğunu söyledi. Açıklamanın ardından kitle "Şehît namirin" sloganları attı.

BTO katliamı kınadı

Batman Tabip Odası (BTO) binasında, 3 Kürt kadın siyasetçinin suikastte uğramasına ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı, BTO Başkanı Mehmet Demir yaptı. Fransız yetkililerin bu hunharca saldırının sorumlularını bir an önce ortaya çıkartmasını gerektiğini ifade eden Demir, sorumluların ortaya çıkartılmasının daha sorumlu, insani ve anlaşılır olacağını dile getirdi.

BİNGÖL

BDP Bingöl İl Örgütü üyeleri, Paris'te Kürt kadın siyasetçilerinin katledilmesini protesto etti. BDP Bingöl İl binası önünde yapılan açıklamaya, BDP Bingöl İl Eşbaşkanları Halis Yurtsever ve Hayriye Sarı, Karlıova Belediye Başkan Vekili Reşit Özen ve çok sayıda yurttaş katıldı. Üzerinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının bulunduğu pankartı açan kitle, sık sık "Katiller bulunsun hesap sorulsun" sloganı atıldı. Kitle adına açıklama yapan BDP Bingöl İl Eşbaşkanı Halis Yurtsever, "Fransa'nın göbeğinde üç Kürt kadın siyasetçinin katledilmesi sıradan ve rastgele bir olay olmadığı ortadadır. Böyle bir olaya, hükümet sözcüsünün ortada bir bilgi ve belge yokken, açıklama yapması olayın üstünü örtme girişimi olarak bilinecektir. Hüseyin Çelik ve hükümet bu konuda bilgi sahibi ise, bu bilgilerini olay açıklanmadan nereden aldıklarını açıklamak zorundadırlar" diye konuştu.

ADIYAMAN

BDP Adıyaman İl Örgütü üyeleri, parti binasında yaptığı basın toplantısı ile PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in Paris'te katledilmesini kınadı. Konuya ilişkin konuşan BDP İl Başkanı Mehmet Varol, yarın BDP İl binası önünden Demokrasi Parkı'na yürüyüş yapacaklarını söyledi. Varol, yapacakları açıklama ve yürüyüşe Adıyaman halkının katılmasını istedi.

ADANA

BDP Adana İl Örgütü, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu'na giren silahlı kişi veya kişilerin PKK kurucu kadrolarından Sakine Cansız ile KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez'i katletmesini protesto etmek amacı ile il binası önünde biraraya geldi. "Kadın kırımı toplum kırımdır. Paris'te kadın öncülerimize dönük yapılan katliamı nefretle kınıyoruz" pankartı ve "Katlederek barış gelmez", "Ben Fidan Doğan", "Ben Leyla Söylemez", "Ben Sakine Cansız", "Paris şehitleri ölümsüzdür", "Barışa uzanan eller kırılsın" ve "Katliamı nefretle kınıyoruz" dövizlerini açan kitle, sık sık "Şehit namirin", "Ey şehid riya te riya me ye" ve "Sakine yoldaş ölümsüz" sloganı attı. Polisin ablukasında İnönü Parkı'na kadar yürüyen kitle burada basın açıklaması yaptı. BDP PM Üyesi Cemil Elden, BDP Kadın Meclisi Üyesi Suzan Kılıç, BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak, il ve ilçe yöneticileri, DÖKH, HDK, Adana TUHA-DER, İHD, KURDİ-DER, Ayışığı Sanat Merkezi, Halkevleri, Barış Anneleri ve MKM yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaşın katıldığı açıklama; özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kitle adına açıklama yapan DÖKH Üyesi Birhat Yalçın, "Bu katliam uluslararası bir komplonun devamıdır" dedi.

"O kurşunlar Kürt halkına, Kürt özgür kadınlarına, barışa sıkılmıştır" diyen Birhat, "Şu bilinmelidir ki, 35 yıldır en ağır bedelleri ödeyerek bugüne gelen Kürt halkı ve Kürt kadını böyle alçakça yapılan katliamlarla teslim alınamaz. Kürt halkının özgürlük yürüyüşü katliamlarla durdurulamaz. Biz barışı ve özgürlüğü kazanmada kararlıyız" dedi.

MERSİN

BDP Tarsus İlçe Örgütü üyeleri, aynı amaçla Tarsus Postanesi önünde bir araya geldi. İHD ve EMEP yöneticilerinin de destek verdiği yürüyüşte yüzlerce yurttaş, üzerinde 3 karanfil bulunan siyah bir bez açarak katliamda yaşamını yitiren Cansız, Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarını taşıdı. Kadınların yoğun olduğu kitle postane önünden Yarenlik Alanı Saat Kulesi'ne kadar "Ey şehid xwîna te li erdê namîne", "Şehid namirin" ve "Fransa'nın hesabı sorulacak" şeklinde slogan atarak yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan Elif Karaman, suikastı kınayarak, saldırının İmralı'da yapılan görüşmeleri sabote etme amacı taşıdığını söyledi. Hükümet cephesinden gelen açıklamalara sert tepki gösteren Karaman, olayın üstünün örtülmek istendiğini vurguladı. Açıklamanın ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

KIZILTEPE

Mardin Kızıltepe ilçesi Özgürlük Meydanı'ndan Şeyhdavut Yalçınkaya Halkevi'ne kadar yürüyen kitle, Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçisinin katledilmesini kınadı. "Sakine, Fidan, Leyla yoldaşlarımız ölümsüzdür", "Katil devlet" şeklinde slogan atılan yürüyüşe BDP PM Üyesi Fesih Özel, BDP Mardin İl Eş Başkanı Sihem Elveren Alp, BDP Kızıltepe İlçe Başkanı Zeyyat Ağaoğlu, Kızıltepe Belediye Başkanvekili Haşim Baday, Mazıdağı Belediye Başkanı Hasip Aktaş, KURDİ-DER, MEYA-DER, MADAY-DER, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamayı yapan BDP İl Eş Başkanı Sihem Elveren Alp, katliamı nefretle kınadıklarını belirterek, arkadaşlarının kalleşçe katledildiğini söyledi. Konuşmanın ardından kitle sloganlarla dağıldı.

MAZIDAĞI

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde katledilen Kürt kadın siyasetçiler için basın açıklaması yapıldı. BDP İlçe binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamayı yapan Belediye Meclis Üyesi Hüsnügül Ayaz Kapan, Kürt kadın siyasetçilerin katledilmesini nefretle kınadıklarını belirterek, "Fransa hükümetinin bu katliamı hiçbir tereddüte yer bırakmayacak şekilde derhal aydınlatmasını bekliyoruz" dedi. Açıklama bir dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

VAN

BDP Van Kadın Meclisi, aynı amaçla Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BDP Van İl Başkan Vekili Ömer Ertaş, Van Belediyesi Başkan Vekili Sabri Abi, Van Barış Anneleri İnisiyatifi, İHD, EMEP Van İl Örgütü, belediye başkan yardımcıları, VAKASUM, TUYAD-DER, GÖÇ-DER üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. "Katilleri hesap verecek", "Döktüğünüz bu kanda siz de boğulacaksınız", "Varlığımızı koruyup özgürlüğümüzü sağlayıncaya kadar mücadeleye devam", "Direnişçi yiğit kadınlar" pankartının açıldığı açıklamada, "Barışa uzanan eller kırılsın", "Kadına uzanan eller kırılsın", "Şehit namirin", "Sakine yoldaş ölümsüzdür" sloganları atıldı. Açıklama öncesinde anneler, katliama tepki göstererek, "Hüseyin Çelik'in zihniyetine lanet olsun, AKP'nin ve sisteminin işidir, vicdansızlar. Çelik Kürtlerin ekmeği ile büyüdü. Erdoğan seni piyon olarak kullanıyor. Kadınları Çelik öldürdü" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Grup adına açıklama yapan BDP Van İl Yöneticisi Miyaser Oras, "Sakine yoldaşımız direnişin ne demek olduğunu çok iyi bilen ve herkesin mücadelesi önünde saygı ile eğilen kadın yoldaşımızdı. Kadın yoldaşlarımızın vahşice katledilmesi sadece Kürt özgürlük mücadelesi değil, aynı zaman da her şeyden önce bu ülkenin ihtiyaç duyduğu barış sürecine ve ülkenin geleceğine yönelik bir suikasttır. Katlederek ne barışın önünü açarsınız ne de Kürt özgürlük hareketini bitirebilirsiniz" dedi. Oras, Kürt halkının bu katliama cevap vereceğini belirterek, her yerin eylem alanı olacağını söyledi. Yapılan açıklamaların ardından kitle, "Şehit namirin" sloganları eşliğinde Van Postane önüne kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe izin vermeyen polis ile kitle arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginliğin ardından kitle, katliamın faillerinin ortaya çıkarılması için Fransız Büyükelçiliği'ne faks çekti.

ÇALDIRAN

BDP Çaldıran İlçe Örgütü üyeleri, Paris'te üç kadına yönelik suikastı kınayarak, ilçe binası önünde basın açıklaması düzenledi. BDP'li yöneticiler ile çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada konuşan BDP Çaldıran İlçe Başkanı Abbas Atsak, Fransa'da katledilen 3 Kürt kadın siyasetçisinin faillerinin bulunmasını istedi. Atsak, katliamı nefretle kınadıklarını belirtti.

HAKKARİ

BDP Kadın Meclisi ve DÖKH üyesi kadınlar, Fransa'nın başkenti Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesini BDP İl binasında basın toplantısı düzenleyerek kınadı. BDP Kadın Meclisi üyesi Perihan Çallı, "Bu katliam, Sayın Öcalan ile başlatılan görüşmelerin başlamandan son bulması ve sürekli çatışmalı bir sürecin devam etmesi, barış sürecinin başlamadan bitirilmesine dönük bir saldırıdır. Bu güne kadar hiçbir katliam karşısında geri adım atmadık, yapılan katliamı şiddetle kınıyoruz" dedi.

 

MUŞ

Muş'ta Hakların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri, Fransa'da 3 Kürt kadın siyasetçinin suikast sonucu katledilmesini kınayarak, Muş Belediyesi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamada konuşan HDK Daimi Meclis Üyesi Elif Çetinbaş, "Katliam çözüm girişimlerine yönelik bir provokasyondur. Paris'in en işlek bölgesinde alenen işlenen bu suikastların üstünün örtülemeyeceğinin bilinmesini istiyoruz. Dünyanın her yerinde Kürt'e sadece ölümü reva görenler bilmelidir ki; halkımızın özgürlüğünün bedeli ne olursa olsun bunu ödemekten çekinmeyeceğiz" dedi.

VARTO

Kürt kadın siyasetçileri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilmesini protesto etmek amacıyla tüm esnafın kepenk kapattığı Muş'un Varto ilçesinde yüzlerce yurttaş , "Şehit namirin" sloganı ile yürüdü. Belediye İşhanı önüne kadar yapılan yürüyüşün ardından açıklama yapan BDP Varto İlçe Başkanı Gıyasettin Altın, katledilen üç Kürt kadın siyasetçisinin sonsuza kadar yüreklerinde ve beyinlerinde özgürlük şehitleri olarak anılacağını belirtti. Yapılan açıklamanın ardından kitle oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi sırasında 8 yaşındaki Evin isimli çocuğun, "Ben Rojbin ablayı yani gerçek ismi olan Fidan Doğan'ı 2011 Ocak ayında gördüm. Onu çok sevdim. Ey katiller siz nasıl kıydınız, Fidan ve iki arkadaşına. Kahrolsun faşistler. Siz barışı bozamazsınız. Bütün şehitleri saygıyla anıyorum" diye konuştu.

AĞRI

TUHAYD-DER Doğubayazıt Temsilciliği ve BDP Doğubayazıt İlçe Örgütü üyeleri, Paris'te Kürt kadın siyasetçilere yönelik olarak gerçekleştirilen suikastı kınayarak, ilçe binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan TUHAYD-DER Doğubayazıt Temsilcisi Mehmet Bozkurt, "Bizler her zaman barıştan yana olacağız. Bir yandan görüşmeler yapılırken böyle bir suikasttın olması düşündürücüdür. Özellikle hükümet kanadından yapılan 'iç hesaplaşma' söylemleri barışa olan yönelimlerini göstermektedir" dedi.

ERCİŞ

Van'ın Erciş ilçesinde Paris'teki katliamla ilgili basın açıklaması yapıldı. BDP İlçe binasının önünde yapılan açıklamaya; Çelebibağı Belediye Başkan Vekili Nurullah Canpolat, BDP Erciş İlçe Örgütü yöneticileri, Çelebibağı BDP Belde Başkanı Perihan Sağlam ve çeşitli sivil toplum kurumu üyeleri katıldı. "Komploya Paris'ê şermezar dıkım", "AKP'nin imha politikalarını şiddetle kınıyoruz", "Kadın siyasetinin takipçisi olacağız" pankartlarının açan kitle, "PKK halktır halk burada", "Biji Serok Apo" sloganları attı. Üç karanfilin taşındığı, "Sakine, Fidan, Leyla heval şehîdê azadîyê ne" yazılı siyah bez de açıldı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra açıklama yapan BDP Erciş İlçe Başkanı Zeynel Abidin İnci, Paris'teki katliamın amacının barış sürecini sabote etmek olduğunu belirtti. Abidin, Kürt halkının alanlarda katliamın hesabını soracağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.