1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump’dan İran’a Saldırı Uyarısı
Obamanın Gizli Libya PLANI

Obama'nın Gizli Libya PLANI

Gazeteci Fisk, ABD'nin Libyalı isyancıları gizlice silahlandırmayı planladığını yazdı.

A+A-

Gazeteci Robert Fisk, ABD’nin Libyalı isyancıları gizlice silahlandırmayı planladığını yazdı ve “Obama Suudilerden Bengazi’ye havadan silah ikmal etmelerini istedi” dedi.

Independent gazetesinin bugün manşetten geçtiği özel haberde Robert Fisk, Libya'da uzayabilecek bir iç savaşa askeri müdahaleden kaçınmayı amaçlayan Amerikan yönetiminin, Suudi Arabistan'dan Bingazi'deki muhaliflere silah göndermesini istediğini yazdı. Fisk, ancak Şii azınlığının Cuma günü planladığı ‘öfke günü’ ile karşı karşıya olan, tüm gösterileri yasaklayan Suudi Kralı Abdullah’ın, Kaddafi'den şahsen nefret etmesine karşın Washington’un hayli gizli bu isteğine henüz istenilen yanıtı vermediğini belirtti.

Washington yönetiminin talebinin ABD’nin Suudi Arabistan’la var olan diğer askeri işbirliği çerçevesinde olduğunu kaydeden Fisk, buna Suudilerin ABD’nin talebi ile 1980’li yıllarda Sovyet ordusuna karşı Afganistan’da mücadele eden Taliban’ın kurarak silahlandırılmasını örnek gösterdi.

Suudi Arabistan’ın ABD’nin stratejik düzeyde ve Libya’daki gerillaları silahlandırma yeteneğine sahip müttefiki konumunu koruduğunu belirten Fisk, “Onların yardımı Washington yönetiminin tedarik zincirinde herhangi bir askeri katılımı reddetmesini sağlayacak, -silahlar Amerikadan ve ödeneğin Suudiler tarafından yapılacak olmasına karşın” diye yazdı.

Fisk devamla, Washington'un Suudilerden Libya'daki muhaliflere, Kaddafi'ye bağlı güçlerin zırhlı araçlarla düzenlediği saldırıları durdurabilmeleri için tanksavarlar ve savaş uçaklarını vurabilmeleri için de karadan havaya atılan füzeler göndermesini istediği belirtti. Malzemelerin 48 saat içinde Bengazi’ye ulaştırılabilineceğini yazan Fisk, ancak bunların Libya’daki hava sahalarına yada Bengazi havaalanında teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Fisk’e göre, gerillaların söz konusu silahlarla atağa geçerek Kaddafi’nin Libya’nın batısındaki kalelerini ele geçirmesi durumunda, ABD ve NATO üzerindeki uçuşa yasak hava sahası oluşturmaları üzerindeki siyasi baskıları azaltacağı hesaplanıyor.

Uçuşa yasak hava sahasına ilişkin ABD ve NATO yetkililerinin yaptığı açıklamalar ile bunun gerçekleşmesi durumunda ABD’nin dahil olmasının kaçınılmazlığına değindikten sonra Fisk, konuyu tekrar içerde Şii azınlığı ile başı belada olan Suudi Arabistan’ın takınacağı tutuma getiriyor. Fisk, “Suudi hükümeti Amerika’nın Libya’daki muhaliflere silah ve füze göndermesini kabul etmesi halinde, Başkan Barack Obama için Krallığın kuzey-doğu eyaletlerde Şiilere karşı girişeceği her hangi bir şiddeti kınaması hemen hemen imkânsız olacak” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.