Nobel Barış Ödülüne Zarakolu ÖNERİSİ

Nobel Barış Ödülü'ne Zarakolu ÖNERİSİ

KCK soruşturmasında tutuklanan yayıncı Ragıp Zarakolu'ya Nobel Barış Ödülü verilmesi için başvuruda bulunuldu.

A+A-

İsveç’te bir grup parlamenter 1 Kasım 2011 tarihinden beri cezaevinde tutulan yayıncı, gazeteci ve insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu’na 2012 yılı "Nobel Barış Ödülü"nün verilmesi için merkezi Oslo’da bulunan Nobel Komitesi'ne resmen başvuruda bulundu.

Başvuruda Zarakolu’nun eşi Ayşe Zarakolu ile birlikte Türkiye’de tabu olarak kabul edilen “Kürt Sorunu, Ordunun siyasetteki rolü, İslam ve Ermeni soykırımını konu alan konuları gündeme getirdiği ve pek çok kitap yayımladığı, bu nedenle debaskı ve saldırılara maruz kaldıkları, hapis cezalarına çarptırıldıkları belirtiyor.

Zarakolu’nun tüm bunlara rağmen düşünce özgürlüğünü, azınlıkların haklarını sürdürmeye devam ettiğini ve kararlı tutumundan ötürü de pek çok uluslararası ödüle layık görüldüğü ifade ediliyor.

Zarakolu’nun İnsan Hakları Derneği kurucuları arasında yer aldığı belirtilen başvuruda şu görüşlere yer veriliyor:

“Tabu sayılan konulardaki kitapları yayınlayarak tartışmalara ve Türkiye toplumunun demokratikleşmesine katkıda bulundu. Örnek olarak ilk kez Ermeni soykırımını konu alan kitabın Türkçe çevirini yayınladı. Bir kaç ay sonra yayınevine yangın bombası atıldı. İstanbul’un kalbinde başka yerde bodrum katlarında çalışmalarını sürdürmek zorunda kaldı. Tüm bu zorluklara karşın Kültürler arasındaki uzlaşıyı, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmayı sürdürdü.”

Zarakolu’nun “terör örgütü” üyeliği suçlaması ile 1 Kasım 2011 tarihinde gözaltına alarak tutuklandığı ve yüksek güvenlikli İzmit cezaevinde tutulduğu belirtilen başvuruda Zarakolu hakkında şu değerlendirmeler yapılıyor:

“Ragıp Zarakolu insan sevgisi ile dolu, gerçeklerin ve uzlaşmanın peşinde olan bir insan. Eğer bir gün Türkiye hukuk ve uzlaşma için bir komisyon kurarsa bu komisyonun başına Zarakolu getirilmelidir”.

Zarakolu’nu Nobel Barış Ödülü için aday gösteren başvuruda Sol Parti Milletvekilleri Amineh Kakabaveh, Jens Holm, Bengt Berg, Siv Holma, Marianne Berg, Çevre Partisi Yeşiller Milletvekilleri Jan Lindholm ve Valter Mutt’un imzaları bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.