1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. NATO Harekatı Söz Konusu DEĞİL
NATO Harekatı Söz Konusu DEĞİL

NATO Harekatı Söz Konusu DEĞİL

Rasmussen, Suriye'nin uçağı düşürmesini sert şekilde kınadıklarını söyledi ve 5. maddenin toplantıda söz konusu edilmediğini altını çizdi.

A+A-

Rasmussen, Suriye'nin uçağı düşürmesini sert şekilde kınadıklarını söyledi ve 5. maddenin toplantıda söz konusu edilmediğini altını çizdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye gündemli toplantının ardından yaptığı açıklamada, "müttefiklerin Türkiye'ye tam destek verdiğini ve uçağın düşürülmesinin kabul edilemez olduğunu" söyledi.

NATO üyesi 28 ülkenin büyükelçilerinin bir araya geldiği toplantıda, Türkiyeli yetkililer olay hakkında bilgi verdi. Ardından üyeler görüş alışverişinde bulundu.

Türkiye, NATO'yu kuran 1949 tarihli Washington Antlaşması'nın 4. maddesi uyarınca toplantı talep etmişti.

Bu madde, üye ülkelerden herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği görüşüne sahip olması halinde tüm üyelerin birlikte istişare yapmasını öngörüyor.

"5. madde söz konusu edilmedi"

Türkiye uçağının 22 Haziran'da Suriye tarafından düşürülmesini konuşan NATO üye ülkelerinin ortak görüşünü açıklayan Rasmussen, "Suriye'nin davranışını sert şekilde kınıyoruz ve kabul edilemez buluyoruz" diye konuştu.

Rasmussen toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, "toplu savunmayı içeren" ve NATO tarihinde sadece 11 Eylül saldırılarının ardından işletilen Washington Antlaşması'nın 5. maddesinin toplantıda söz konusu edilmediğini ifade etti.

5. madde, "herhangi bir üyeye silahlı saldırının tüm müttefiklere yapılmış sayılarak ortak cevap verilmesini" düzenliyor.

"Gelişmeleri endişeyle izliyoruz"

NATO'nun Brüksel'deki merkezinde konuşan Rasmussen, üye ülkelerin Türkiye'yle dayanışmasını belirten ortak bir açıklama da yayınlayabileceğini söyledi.

"Suriye'den bir daha böyle bir olayın tekrarlanmaması için gereken tüm adımları atmasını bekliyoruz. NATO olarak gelişmeleri çok yakından ve endişe içerisinde izliyoruz, başka neler yapılabileceği konusunda konuşmayı sürdüreceğiz. NATO'nun güvenliği bölünmez bir bütündür."

Türkiye'nin yanında olduklarını belirten Rasmussen, bir gazetecinin, "bir sonraki adımın ne olacağı" yönündeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Bir daha asla böyle bir olayın gerçekleşmemesini kesin olarak bekliyoruz."

Türkiye uçağının Suriye hava sahasında ne kadar süre kaldığı sorusuna ise "Detayları vermeyeceğim" diyerek yanıtsız bıraktı.

Türkiyeli yetkililerin kendilerini çok iyi şekilde bilgilendirdiğini açıklayan Rasmussen, Türkiye'ye müttefiklerin desteğini belirttiklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.